Mali ste také doma tiež? Kočíky i hračky z čias socializmu ukazuje retro výstava

TASR, 12. apríla 2024 o 05:55

Retro kočíky, oblečenie i hračky, to sú predmety, ktoré vystavuje zvolenská zberateľka Jana Václaviková v Detve v slávnom Vagačovom dome.

Retro kočíky pre bábiky i bábätká možno obdivovať v Detve do polovice júna.

Foto: TASR

Majiteľka má vo svojej zbierke kočíky zo 60. až 90. rokov minulého storočia, a to z celého Slovenska a aj z Česka. V rodnom meste vystavuje viaceré malé kočíky pre bábiky, aj tri veľké pre deti. Doplnené sú dobovými vankúšikmi, perinkami, dekami. Pre návštevníkov je na každom pripevnený štítok s rokom, z ktorého pochádzajú. Staré bábiky vo farebných kočíkoch pre deti sú oblečené v retro odevoch a pripevnené klasickými remencami, ktoré sa v minulosti používali.

„Kočíky ma fascinovali už od detstva. Obdivovala som tie pre bábiky i pre deti,“ povedala Jana Václavíková s tým, že svoj prvý dostala pred rokom a v súčasnosti ich má vo svojej zbierke 40. Ich počet sa však mení.

Kočíky boli vyrobené v Českej republike v Továrni detských vozidiel Liberta. Vo voľnom čase do nich zberateľka podľa svojho vkusu šije farebne zladené prikrývky. Ako spomenula, má dve malé vnučky a jej zbierka bude v budúcnosti patriť im. Súčasťou výstavy sú aj detské fotografie Jany Václavikovej, ktorá sa narodila v roku 1962 pod Poľanou.

Práve tu vystavuje teraz až do 15. júna svoje predmety, v známom Vagačovom dome. Vagačovci pochádzali zo Starej Turej a patrili medzi zámožných obyvateľov poddanského pôvodu. Do Detvy prišli v roku 1787, keď sa rozhodli založiť prvú bryndziareň na Slovensku, a pre svoju rodinu postavili Vagačov dom. Jedna z najvýznamnejších a najhodnotnejších stavieb v meste, v ktorej bola kedysi bryndziareň, dostala po rokoch novú tvár.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >