Nechať dieťa v zatvorenom aute je nebezpečné nielen v horúčavách. Školáci zo Žiaru vymysleli užitočnú pomôcku

Patricia Poprocká, 4. júla 2023 o 05:55

Tragédia, ktorej sa dá predísť, no ak už k nej dôjde, len veľmi ťažko si ju človek odpustí. Ešte si mnohí pamätajú prípad otca spred pár rokov, ktorý v horúci letný deň zabudol v aute svoju dvojročnú dcérku a odišiel do práce. Tá zomrela a rok na to aj on.

Kabína auta sa ľahko môže zmeniť na životu nebezpečnú vyhňu.

Foto: shutterstock.com

Pomôcť predísť podobným tragédiám by mohli technológie, ktoré dospelých upozornia na prítomnosť dieťaťa v aute. Jednu z nich vymysleli školáci zo Žiaru nad Hronom. Za pomoci mini počítača micro:bit vytvorili projekt Baby Defender, čo v preklade znamená Ochranca bábätka. Je zameraný na vývoj a výrobu monitorovacieho systému, ktorý slúži na sledovanie a ochranu detí vo vozidlách. Jeho hlavnou súčasťou je senzor umiestnený v detských sedačkách, ktorý monitoruje prítomnosť dieťaťa a teplotu v interiéri vozidla. Ak vyhodnotí, že je teplota v aute kritická, spustí sa alarm, ktorý vyšle signál do druhého micro.bitu rodičovi.

Nápadití vynálezcovia zo Žiaru nad Hronom.

Foto: archív
„Nápad vytvoriť tento projekt vznikol v hlave kolegu, ktorý má malé dieťa a veľmi sa bojí, že si zabudne dieťa v aute. Dali sme hlavy dokopy a spolu sme vymysleli Baby Defender, povedala Janka Malá, učiteľka slovenčiny a vedúca tímu žiakov Základnej školy s materskou školou v Žiari nad Hronom, ktorí s projektom uspeli aj v súťaži ENTER Programiáda, kde získali vo svojej kategórii tretie miesto a Cenu verejnosti.

Zatiaľ ide len o projekt, jeho tvorcovia dúfajú, že by sa mohol dostať do praxe a stať súčasťou všetkých detských autosedačiek.

Nebezpečné teploty

Táto problematika je aktuálna práve v letných dňoch, kedy vysoké teploty vonku robia z kabíny auta smrtiace prostredie. Teplota v aute za zatvorenými oknami môže počas horúčav stúpnuť na 60 až 70 stupňov Celzia, čo neznesie žiadny živý organizmus. Človek (ale i zviera, napríklad pes) postupne stráca vedomie, zlyháva mu dýchanie a krvného obehu. Niekedy stačí 15 až 20 minút a umiera.

V prípade bábätiek je to ešte citlivejšie, tam aj pri miernej vonkajšej teplote sa môže v aute otepliť na pre ne už nebezpečnú úroveň, ktorá môže viesť k úpalom či úmrtiu. Telesná termoregulácia bábätiek ešte nie je taká efektívna ako u dospelých, čiže majú obmedzenú schopnosť udržiavať si optimálnu teplotu tela a môžu sa rýchlo prehriať.

Pozor, ide o trestný čin!

Na dospelých, aby nenechávali v zatvorených autách deti ani zvieratá, apeluje každoročne aj polícia, a to kampaňou Nezabudni na mňa v aute. Nejde len o to, že ľudia na dieťa či domáce zviera v aute zabudnú, neraz si myslia, že tú chvíľku, kým si odskočia pre nákup či vyzdvihnutie zásielky dieťa či zviera v aute vydržia. Čo však, samozrejme, môže byť osudný omyl.

Naše predpisy považujú ponechanie dieťaťa v rozhorúčenom aute za trestný čin opustenia dieťaťa, ktoré si nevie pomôcť samo. Človek môže za to čeliť aj obvineniu z ublíženia na zdraví či usmrtenia. V prípade zvieraťa ide zväčša o priestupok vo veterinárnej oblasti, za určitých okolností ale môže ísť aj o trestný čin týrania zvierat.

Čo robiť, ak vidíte dieťa alebo zviera v aute?

Ak ľudia vidia v aute uzamknuté dieťa, môžu v prípade potreby aj rozbiť sklo. A hoci spôsobia majiteľovi auta školu, Trestný zákon pripúšťa inštitút krajnej núdze, čo znamená, že človek, ktorý dieťa takto zachráni a spôsobí pri tom škodu, nie je trestne stíhaný.

V prvom rade, ak to situácia dovoľuje, je dobré pokúsiť sa upovedomiť majiteľa vozidla, napríklad cez SBS službu nákupného centra, parkoviska či usporiadateľov podujatia. Istotou je tiež zavolať políciu, hasičov, prípadne linku 112, kde sa môže človek poradiť a je aj krytý v prípade možných sporov s majiteľom vozidla.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >