Naozaj sa nesmú sacharidy po šiestej večer? Pozor na mýty o stravovaní, tu je deväť najčastejších

Patricia Poprocká, 26. októbra 2021 o 04:34

Kritickým obdobím je puberta, ale nielen tá. Poruchy príjmu potravy môžu prepuknúť kedykoľvek a patria medzi psychické choroby s najvyššou úmrtnosťou. A hoci mnohí ľudia okrem toho majú i ďalšiu psychickú diagnózu, spúšťačom poruchy príjmu potravy môžu byť aj mýty o stravovaní. Tých je veľa a niektoré sú tak rozšírené, že ich považujeme za pravdu.

Prílišné premýšľanie škodí aj pri stravovaní. Vyvážene, slobodne a skutočne zdravo, sú hlavné zásady.

Foto: shutterstock

Čo je horšie, môžu mať dopad na naše zdravie, fyzickú aj psychickú pohodu, upozorňuje združenie Chuť žiť, ktoré sa venuje práve pomoci ľuďom s poruchami príjmu potravy. „Raz je zlé to, potom tamto, zákazov, čo nejesť pribúda. Až sa vo všetkých pravidlách úplne stratíme, zabudneme, čo je to normálna porcia, čo jesť, kedy jesť, čo je to hlad a sýtosť… a v strachu sa nezvládneme najesť,“ upozorňuje združenie odborníkov a odborníčok zo združenia. V skutočnosti sú za mnohými odporúčaniami či zákazmi len snahy výrobcov o čo najlepší odbyt práve ich produktov.

Aj v prípade stravovania teda platí: Normálne, vyvážene, skutočne zdravo a slobodne. „Lebo zdravé automaticky nie je diétne, nízkokalorické, „čisté“, bez chuti, a všetko „free“,“ zdôrazňuje Chuť žiť.

Na svojom facebookovom profile Chuť žiť poukazuje na najčastejšie stravovacie mýty, aj s vysvetlením, prečo im netreba veriť. Tu sú:

Sacharidy sa nesmú jesť o šiestej večer
V skutočnosti sú dôležitou súčasťou vyváženej stravy, a to, či si ich dáte ráno alebo večer, na priberanie vplyv nemá.

Sladkosti nie sú súčasťou zdravej stravy
Je to o psychike – keď ich má človek dovolené, necíti potrebu sa ich prejedať. Všetko s mierou, jedlo je aj pre potešenie, odkazujú experti.

Bezlepková a bezlaktózová strava je zdravšia
Bezlepková a bezlaktózová strava je určená ľuďom, ktorí majú lepkovú alebo laktózovú intoleranciu. Ak človek nemá tieto problémy, nemá dôvod ani vynechávať zo svojej stravy lepok či laktózu.

Pečivo treba vylúčiť zo stravy, priberá sa z neho
Pečivo za priberanie nemôže. Pravým dôvodom priberania je kalorický nadbytok, nie pečivo.

Tuk, ktorý zjeme, sa ukladá v tukových bunkách
Ani to celkom neplatí. Neukladá sa nám tuk, ale nadbytočná energia.

Telo je potrebné pravidelne detoxikovať
Nie je. Na čistenie tela máme pečeň, detox nie je potrebný.

To, koľko môžeš zjesť, závisí od toho, koľko spáliš na tréningu
Telo funguje oveľa komplexnejšie. Jesť treba dostatočne bez ohľadu na to, či má človek tréning alebo nie.

Keto diéta je najlepší stravovací smer
Vôbec nie. Nedostatok sacharidov ovplyvňuje napríklad úroveň kortizolu (stresového hormónu) v mozgu. Vysoký stres nie je pre telo prospešný, u žien môže spôsobiť napríklad vynechanie menštruácie. (Keto diéta je založená na príjme bielkovín, príjem sacharidov a tukov znížený na minimum, pozn. red.)

Žena musí hladovať, aby si zachovala zdravú hmotnosť
Každý z nás musí jesť dostatočne. A to je vysoko nad hodnotou bazálneho metabolizmu.
(Zdroj: Chuť žiť)

Poruchy príjmu potravy

Najznámejšia je anorexia a bulímia, patrí sem však napríklad aj záchvatové prejedanie sa, nočné jedenie, jedenie iných vecí než jedlo, napríklad hlina, omietka. Potom je tu ešte prežúvacia porucha, ďalej bigorexia, teda skreslené vnímanie samého seba, s dôrazom na veľkosť svalstva, ktoré sa ľuďom zdá stále nedostatočné, hoci nie je. Medzi poruchy príjmu potravy patrí aj ortorexia, čo je posadnutosť zdravou stravou a zdravým životným štýlom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >