Škodí deťom, ak pijú počas jedenia? „Je to mýtus,“ odkazuje gastroenterológ Ladislav Kužela

Patricia Poprocká, 2. mája 2021 o 05:03

Pred jedlom, počas neho či až po ňom? Kedy je vhodné piť, aby sme sa vyhli problémom s trávením? Sú rodičia, ktorí deťom pitie počas jedla zakazujú, pretože to považujú za nezdravé. Docent Ladislav Kužela, uznávaný gastroenterológ a bývalý riaditeľ Národného ústavu detských chorôb v Bratislave odkazuje, že na takýto zákaz nie je dôvod.

Pohár vody k jedlu nespôsobuje žiadne tráviace ťažkosti, odkazuje uznávaný gastroenterológ Ladislav Kužela.

Foto: shutterstock.com

„Pitie počas jedla sťažuje trávenie, voda rozriedi žalúdočné šťavy, tie sa nebudú dostatočne podieľať na rozkladaní potravy, tá bude v žalúdku kysnúť, človeka nafukuje...“ Aj takto znejú dôvody, pre ktoré nejeden rodič v snahe o „to najlepšie“ svojmu dieťaťu nedovolí počas obeda zapiť sústo. Niektorí dokonca striktne stopujú čas, kedy sa môžu deti pred jedlom napiť, aby medzi pitím a jedením bola dostatočne dlhá pauza.

Bývalý hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre gastroenterológiu a autor knihy Zdravé črevo Ladislav Kužela konštatuje, že žiadna z týchto obáv sa nezakladá na pravde. Škodlivosť pitia počas jedenia označuje za jeden z najčastejších mýtov o trávení. „Ak vám to niekto vraví, nevšímajte si to, alebo mu to skúste vysvetliť,“ radí.

Pitie počas jedenia podľa docenta Kuželu neovplyvňuje rýchlosť vyprázdnenia žalúdočného obsahu, potvrdili to aj viaceré štúdie. „Skôr naopak, takéto pitie pomáha už počas žutia a prehĺtania potravy, tým že zmäkčuje stravu a posúva ju dole pažerákom,“ dodáva odborník.

Ladislav Kužela sedem rokov riadil Národný ústav detských chorôb v Bratislave. Matovičov (dnes už bývalý) minister zdravotníctva Marek Krajči ho napriek nesúhlasu kolegov odvolal z funkcie. Ladislav Kužela sa vrátil k svojmu odboru, gastroenterológii. Dnes má súkromnú ambulanciu.

Foto: TASR

Ako ďalej vysvetľuje, pravdou je, že chvíľu po jedení a pití je žalúdočná šťava menej kyslá, ale ani to nie je dôvod na obavy. „Následne vždy dôjde k produkcii potrebného množstva kyseliny. Inými slovami, ak telo potrebuje ešte viac kyseliny, vytvorí si ho,“ vysvetľuje Ladislav Kužela.

Ak si teda vaše dieťa žiada k večeri pohár vody, pokojne mu ho dajte. Nie je na tom nič zlé. Piť sa môže aj po jedle, podľa gastroenterológa je to z hľadiska trávenia jedno, kedy. „Nespôsobíte tým žiadne tráviace ťažkosti,“ vraví. Pre deti je však najvhodnejšia čistá voda, žiadne sladené limonády s umelými farbivami a prísadami.


ANKETA:

Dovoľujete deťom počas jedenia piť?

90,4%



2,5%



7,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >