K zubárovi bez strachu. Užitočné rady, ako deti pripraviť na návštevu ambulancie

Patricia Poprocká, 17. júla 2023 o 05:39

Prehliadku u zubára by malo absolvovať skôr či neskôr každé dieťa. Lekári odporúčajú hneď po prerezaní prvých zúbkov, ak to však odsuniete, nevadí – lepšie neskôr ako vôbec. Prvá návšteva zubnej ambulancie je dôležitá, môže ovplyvniť vzťah dieťaťu k stomatológii aj do budúcnosti, skúste teda dieťa na vyšetrenie vhodne pripraviť.

Prvá návšteva zubára je dôležitá, môže ovplyvniť dieťa aj do budúcnosti.

Foto: Shutterstock.com

Včasná návšteva zubára pomôže deťom k správnej hygiene a teda aj k zdravšiemu chrupu. Lekár ľahko zistí nedostatky – či už v zdraví zúbkov alebo v starostlivosti o ne a pomôže ich odstrániť. Okrem toho návšteva ambulancie sa pre dieťa stane niečím samozrejmým, vytvorí si návyk a nebude tam chodievať v strese.

Rodičia by mali na ňu dieťa správne pripraviť, tu je niekoľko užitočných rád.

1. Dieťa zubárom nikdy nestrašte. „Keď budeš jesť veľa sladkostí, budú ti trhať zub. Ak si nebudeš poriadne umývať zuby, doktor ti ich rozvŕta a to bude bolieť...“ Známe vety, ktoré sme počúvali ešte my v detstve, vyvolávajú zbytočne negatívne asociácie a chceme-nechceme, zapisujú do podvedomia dieťaťa.

2. Neprenášajte na dieťa vlastný strach zo stomatológa. Aj keď s ním už možno veľa nenarobíte, snažte sa pred vlastnou návštevou zubnej ambulancie pred dieťaťom nedávať nevôľu či obavy najavo. Dieťa kopíruje a ak vidí, že sa niečoho bojí jeho najbližší človek, aký postoj zaujme?

3. Vysvetľujte, čo všetko sa u zubára bude diať. Malým deťom to uľahčíte, ak do toho prenesiete trocha rozprávkového čara. „Hovorte o návšteve zubára ako o niečom, čo bude zážitok. Že sa povozíte na čarovnom kresle, pozriete si rozprávku, pani zubárka spočíta dieťatku zúbky špeciálnym zrkadielkom, naučí ho, ako si zúbky správne umývať a mnoho iného,“ odporúča detská stomatologička Beáta Marčanová z detskej polikliniky Dr. Martinko.

4. Pomôžte si príbehmi iných. Dobrou pomôckou bývajú napríklad knižky či rozprávky so zubnou tematikou, aby dieťa malo akú-takú predstavu, ako to v zubnej ambulancii vyzerá. „Môžete sa tiež hrať, že vyšetrujete plyšové zvieratko, bábiku alebo seba navzájom,“ dodáva Beáta Marčanová.

5. Nech je prvá návšteva len návštevou. Aj keď nie vždy má lekár i rodič toľko času, je dobré, ak sa prvá návšteva stomatologickej ambulancie zaobíde bez lekárskych zásahov. Dieťa tak získa pozitívnu skúsenosť a dôveru voči zubnému lekárovi.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >