3 vynikajúce recepty z tekvice podľa šéfkuchára: rizoto, krémová polievka a pyré s cestovinami

gb, 11. septembra 2021 o 05:01

Sezóna tekvice je tu, využite ju naplno a pripravte si chutné pokrmy, ktoré potešia nielen chuťové poháriky, ale aj oči.

Všetky tri recepty boli zverejnené na webe o varení www.varecha.sk a ich autorom je šéfkuchár Jozef Riska, ktorý varí v reštaurácii Savoy Restaurant hotela Radisson Blu Carlton v Bratislave.

Tekvicové rizoto s kozím syrom


Tekvicové rizoto s kozím syrom.

Foto: Ľuboš Pilc, Pravda


Suroviny
300 g tekvice hokaido
300 g ryže vhodnej na rizoto (carnaroli alebo arborio)
150 ml bieleho vína
50 g šalotky
tymian
100 g masla
parmezán
tekvicové semienka
kozí syr
tekvicový olej
olivový alebo slnečnicový olej
kurací alebo zeleninový vývar
biele čerstvo mleté korenie
soľ

Postup
1. Tekvicové semienka pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C 10 až 15 minút. Tekvicu nakrájame na malé kocky, tretinu orestujeme domäkka a dozlata na malom množstve masla. Dve tretiny tekvice trochu podlejeme vývarom, uvaríme domäkka a rozmixujeme na hladké husté pyré.

2. Na slnečnicovom alebo olivovom oleji zľahka orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku a ryžu. Podlejeme bielym vínom a pridáme listy tymianu. Trochu posolíme a necháme odpariť víno. Potom varíme na miernom ohni a za občasného miešania prilievame v malom množstve vývar. Keď ryža začne mäknúť, pridáme polovicu tekvicového pyré.

3. Keď je ryža uvarená do polomäkka, pridáme zvyšok tekvicového pyré, necháme zovrieť a odstavíme z ohňa. Primiešame zvyšok masla a hrsť strúhaného parmezánu. Rizoto má byť krémové a konzistenciou sa má podobať na prívarok. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Podávame s rozdrobeným kozím syrom, hoblinami parmezánu, upečenými kockami tekvice a upečenými tekvicovými semienkami. Pokvapkáme tekvicovým olejom.
(recept nájdete i na tomto odkaze)

Tekvicová polievka s jablkami a so zázvorom


Tekvicová polievka s jablkami a zázvorom.

Foto: Ľuboš Pilc, Pravda


Suroviny
1,2 kg maslovej tekvice
60 g šalotky
1 strúčik cesnaku
1/2 ks červeného jablka
10 g zázvoru
med
kurací alebo zeleninový vývar
sušené jablká
slnečnicový olej
tekvicový olej
biele čerstvo mleté korenie
soľ
tekvicové semienka

Postup
1. Tekvicové semienka pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C 10 až 15 minút. Necháme vychladnúť. Tekvicu rozštvrtíme, potrieme slnečnicovým olejom a pečieme aj s kôrou pri teplote 180 °C 40 až 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť, vydlabeme vnútro, kôry a semien sa zbavíme.

2. Na slnečnicovom oleji orestujeme dozlata nadrobno nakrájanú šalotku, 1/2 ošúpaného jablka, cesnak a nastrúhaný zázvor. Pridáme upečenú tekvicu a primerane zalejeme vývarom alebo vodou. Necháme polievku zovrieť a za občasného miešania varíme 15 minút na miernom ohni.

3. Polievku odstavíme a rozmixujeme dohladka. Osolíme, okoreníme a pridáme med podľa chuti. Polievku podávame teplú s kúskami sušených jabĺk, upečenými tekvicovými semienkami a kvapkami tekvicového oleja. Po uvarení môžeme polievku zjemniť trochou smotany na šľahanie.
(recept nájdete i na tomto odkaze)

Cestoviny na tekvicovom pyré


Cestoviny na tekvicovom pyré.

Foto: Ľuboš Pilc, Pravda


Suroviny
čerstvé pappardelle
200 g muškátovej tekvice
50 g šalotky
100 g masla
vývar zeleninový
čerstvá hľuzovka
parmezán
čierne mleté korenie
soľ

Postup
1. Na 50 g masla dozlata orestujeme šalotku nakrájanú nadrobno a pokrájanú očistenú tekvicu. Podlejeme vývarom a necháme rozvariť. Potom rozmixujeme na husté pyré. Pyré dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

2. Pappardelle uvaríme do polomäkka v osolenej vode, scedíme a premiešame s maslom. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

3. Pappardelle podávame na tekvicovom pyré a ozdobíme čerstvo nastrúhanou hľuzovkou a parmezánom.
(recept nájdete i na tomto odkaze)







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >