Vystri sa! Budeš mať lepšie známky aj náladu

Gabriela Bachárová, 22. novembra 2018 o 13:21

Stoj rovno! Túto vetu zhodne nenávidia všetci pubertiaci. Keď sa chcú vymedziť voči rodičom, naschvál sa hrbia. Pritom správne držanie tela je pre celkové zdravie a dobrý pocit zo života mimoriadne dôležité.

Dieťa by si malo zvyknúť na správne držanie tela pri všetkých činnostiach.

Foto: Shutterstock.com

Vyrovnaný telesný postoj umožňuje prijať až o sedemdesiat percent kyslíka viac. Zjednodušene sa to dá vysvetliť asi tak, že ak sa dieťa (ale samozrejme aj dospelý) nedrží rovno, kyslík nemôže voľne prúdiť, pretože mu v ceste stoja prekážky dané povoleným a schúleným držaním tela.

Všetky orgány v ľudskom tele sú na prísune kyslíka závislé. Ak ho bude dieťa dostávať do tela viac, zlepšiť sa mu môže trávenie i dýchanie. Zlepší sa aj prúdenie lymfy, ktorá odvádza z tela odpadné látky. Stabilizuje sa tiež obehový systém.

Ak sa dieťa naučí, ako rovno stáť, sedieť či chodiť, bude sa vďaka zvýšenému prísunu kyslíka viac koncentrovať, sústredenejšie sa učiť a bude tvorivejšie. Nervová sústava získa na vyrovnanosti, čo sa prejaví lepšou náladou a väčšou uvoľnenosťou. Nehovoriac o tom, že vzpriamené a uvoľnené držanie tela má veľký vplyv na sebavedomie dieťaťa, na to, ako sa cíti vo svojom tele.

Ďalším rizikom toho, že sa dieťa hrbí, je, že jeho vnútorné orgány sú „stlačené“ a nemôžu preto dobre fungovať. To sa týka hlavne dýchacieho a tráviaceho systému. A samozrejme správne držanie tela ovplyvňuje dobrú funkciu chrbtice a kĺbov.

Dôsledkom nesprávneho držania tela môže byť skolióza (vychýlenie chrbtice doľava či doprava), kyfóza (vyklenutie chrbtice smerom dozadu) či lordóza (prehnutie chrbtice dopredu). Skolióza, kyfóza i lordóza sa môžu niekedy kombinovať.

Takto sa má správne stáť...
Nohy sú mierne rozkročené asi na šírku bokov, špičky smerujú dopredu. Hlava je vzpriamená. Dieťa si môže predstaviť, že má na nej knihu alebo ho niekto na temene vyťahuje na špagáte hore. Panvu je dobré mierne podsadiť dopredu. Trup je rovný, ramená smerujú dolu a mierne dozadu. Brucho nie je zatiahnuté. Kolená sú mierne pokrčené, postoj tak pôsobí uvoľnenejšie.

… a takto sedieť
Chodidlá sa opierajú o zem. Hlava, trup a krk sú vyrovnané. Dôležité je sedieť na takzvaných sedacích kostiach. Sedaciu kosť ucítite, keď si v sede dáte ruky pod seba.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >