Oslabená motorika? Okrem Vojtovej môžete skúsiť aj Bobathovu metódu

Gabriela Bachárová, 22. októbra 2018 o 05:57

Keď má dieťatko zhoršený psychomotorický vývoj, ako prvá pomoc sa v našich podmienkach používa rehabilitačná Vojtova metóda. Nie je to však jediná možnosť. Menej známe cvičenie podľa Bobatha môže byť niekedy vhodnejšie.

V cvičení podľa Bobatha sa často používajú pomôcky, medzi nimi aj lopty.

Foto: Shutterstock.com

Napríklad u malých pacientov s epilepsiou či u detí s poruchou autistického spektra sa Bobathova metóda považuje za lepšiu. Vojtove cvičenie, ktoré vymyslel český lekár Václav Vojta, je síce často účinné, ale dochádza pri ňom k aktivácii silných reflexov. A to je napríklad pre dieťa s autizmom tak veľká záťaž, že by to mohlo prejavy poruchy ešte viac zhoršiť.

Hoci obe metódy majú rovnaký cieľ, zlepšiť oneskorený či netypický psychomotorický vývoj dieťaťa, cesty k nemu sú odlišné. Vojtova metóda je súborom náročných cvikov, ktoré majú vyvolať správnu súhru svalov a chýbajúce pohybové vzorce. Rodičia ich musia s dieťaťom niekoľkokrát denne presne cvičiť, nie každému sa to však darí. V tom prípade môže Vojtov princíp narobiť viac škody ako úžitku.

Keď sa terapia zavedie do bežného života


Metóda takzvanej neurovývojovej terapie, ktorú vo Veľkej Británii vypracovali manželia Karl a Berta Bobathovci, je do veľkej miery založená na tom, že dieťa sa naučí správne vykonávať bežné fyzické aktivity. Na prvý pohľad sa tak môže zdať, že o rehabilitáciu ani nejde. Fyzioterapeut si všíma dieťa pri hre, samoobsluhe alebo hygiene. Ak vidí, že si osvojilo nesprávne pohybové návyky, snaží sa ich zmierniť či rovno odstrániť.

Cieľom je, aby dieťa získalo takú pohybovú skúsenosť, ktorá sa maximálne približuje tej prirodzenej. Fyzioterapeut pri tom pracuje s rozličnými podnetmi, napríklad s dotykom, naťahovaním či tlakom smerovaným do kĺbu. Snaží sa tiež, aby dieťa získalo správne držanie tela. Často sa využívajú aj pomôcky ako napríklad lopty, lavičky či nestabilné plochy.

Neodmysliteľnou súčasťou terapie je i úzka spolupráca s rodičmi. Tí sa naučia, ako dieťa správne prebaľovať, držať, zdvíhať či nosiť. Tejto správnej manipulácii s dieťaťom sa hovorí handling.

V ideálnom prípade je možné vyskúšať obe metódy a rozhodnúť sa podľa toho, ktorá prináša lepšie výsledky. Prípadne je možné oba prístupy úspešne skombinovať. Okrem Vojtovej a Bobathovej metódy sa ponúkajú aj ďalšie významné doplnkové rehabilitačné metódy, medzi nimi hlavne masáže, hipoterapia (liečebné jazdenie na koňovi), dychová rehabilitácia či canisterapia, čo je terapia pomocou psa.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >