VIDEO samovraždy deviataka Romana je na internete. Je nebezpečné, varujú odborníci

Patricia Poprocká, 25. novembra 2023 o 06:57

„... Skoč!“ Do toho dievčenský smiech a koniec ten najhorší možný. Je strašné pozerať na utrpenie 15-ročného Romana, ktorý napokon skočil zo strechy školskej budovy, a ešte strašnejšie počuť, ako ho k tomu spolužiaci vyzývajú. Video obrovskej tragédie a ľudskej krutosti poskytol na zverejnenie otec nešťastného chlapca, no odborníci varujú, že jeho šírenie nie je dobrý krok.

Škola, kde sa tragédia udiala. Roman bol podľa slov rodičov dlhodobo šikanovaný, škola nedokázala problém vyriešiť, došlo k najhoršiemu.

Foto: facebook Základná škola Parchovany

Video, kde vidieť Romana na streche základnej školy v Parchovanoch (okr. Trebišov) a počuť jeho spolužiakov, ktorí ho zdola sledujú a nabádajú k samovražde, poskytol denníku Nový čas jeho otec. S tým, aby všetci videli, čo sa stalo a aby sa podobná tragédia už nezopakovala. Odborníci však varujú, že efekt môže byť presne opačný a radia video z internetu stiahnuť.

Liga za duševné zdravie k tomuto kroku vyzvala médiá. „Zverejnenie videa vnímame ako neetické, traumatizujúce a nebezpečné pre spoločnosť. Výskumy ukazujú, že nevhodné a necitlivé spracovanie témy ukončenia vlastného života v médiách, môže viesť k zvýšeniu pravdepodobnosti, že niekto z príjemcov tento čin napodobní,“ zdôrazňuje Liga vo svojej výzve.

Zvlášť citlivé to je v prípade detí a mladistvých, ktorí sa nachádzajú v ťažkom duševnom rozpoložení. Pri prípadných úvahách o samovražde je pri tomto videu, rovnako ako u celebrít, riziko napodobenia výrazne vyššie. „Zároveň sa ohrozenejšou skupinou stávajú nielen blízki ľudia, ale aj rovesníci a spolužiaci,“ dodávajú predstavitelia Ligy.

Pripomínajú tzv. Wertherov efekt, na ktorý upozornila aj Svetová zdravotnícka organizácia – keď sa po informovaní o siahnutí si na život v nebezpečenstve ocitajú predovšetkým osoby, ktoré na ukončenie vlastného života často myslia vplyvom viac či menej výrazných problémov s duševným zdravím. „Verejná pozornosť venovaná tejto téme a atmosféra vypätých emócií má preukázateľnú silu motivovať týchto ľudí k tragickému rozhodnutiu vziať si život. Zverejňovanie miesta, okolností a dokonca videa môže sekundárne traumatizovať rodičov dieťaťa, jeho blízkych, ako aj spolužiakov, kamarátov, ale aj ľudí s problémami v oblasti duševného zdravia.“

Komisár pre deti Jozef Mikloško v súvislosti s tragédiou v Parchovanoch vyzal na posilnenie vzájomnej spolupráce v oblasti duševného zdravia detí, na zlepšenie vzájomnej komunikácie naprieč všetkými školami, rodičmi a inštitúciami, ktoré majú dohľad nad školami a školskými zariadeniami. „Neustála výmena informácií a spolupráca môžu hrať kľúčovú úlohu pri identifikácii a riešení potenciálnych problémov v oblasti duševného zdravia detí a mládeže,“ uviedol.

Wertherov efekt
Jeho názov je odvodený z Goetheho knihy „Utrpenie mladého Werthera“, v ktorej sa hlavný hrdina kvôli nenaplnenej láske nakoniec zastrelí. Román vyšiel v roku 1774, po jeho uvedení sa v niektorých európskych krajinách začal zvyšovať počet samovrážd. Niektorí ľudia sa pred svojou samovraždou dokonca obliekli ako Werther, po nájdení mali v ruke knihu alebo zvolili rovnakú metódu zabitia ako literárny hrdina.
(Zdroj: Liga za duševné zdravie)


ANKETA:

Malo by byť video zverejnené?

35,7%



60,5%



3,3%



0,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >