Sila prírody. 8 domácich bylinkových čajov, ktoré (nielen) deťom pomôžu pri bežných zdravotných problémoch

Gabriela Bachárová, 12. novembra 2022 o 05:01

Bylinky dokážu zmierniť niektoré nezávažné zdravotné problémy. Nebojte sa ponúknuť čaje z nich aj deťom.

Bylinkové čaje môžu už malé deti.

Foto: Shutterstock.com

Cibuľový čaj na kašeľ

Dve ošúpané cibule nakrájajte na menšie kúsky, vložte do kastrólika, zalejte pol litrom vody, priveďte k varu a varte asi štvrť hodinu. Potom cibuľu vyberte a pacient môže popíjať. Ak niekomu prekáža chuť cibule, možno čaj zjemniť medom, prípadne počas varenia pridať škoricu, klinček či trochu nastrúhaného zázvoru.

Rumančekový čaj pri plynatosti a zápale v krku

Okrem plynatosti môžete rumančekový čaj s úspechom použiť aj v prípade žalúdočných a črevných problémov. Používa sa tiež ako kloktadlo pri zápaloch v krku. Dve čajové lyžičky rumančekových kvetov zalejte štvrť litrom vriacej vody a nechajte desať minút lúhovať.

Levanduľový čaj proti nadúvaniu

Nadúvanie je častým príznakom ochorení tráviaceho traktu, potrápiť vie aj maličké deti. Levanduľový čaj môže problémy zmierniť. Jednu čajovú lyžičku sušenej levandule nalejte do asi 200-mililitrového hrnčeka, zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať. Postačí päť minút, tak získate jemný čaj. Ak by ste lúhovali viac ako desať minút, hrozí, že čaj bude horký. Levanduľa má aj upokojujúce a protistresové účinky.

Rascový čaj na plynatosť

Ak doma nemáte rumanček pravý, rascu celkom určite áno. Pre malé deti použite štvrť čajovej lyžičky, pre staršie polovicu lyžičky. Rascu zalejte a nechajte pôsobiť desať minút, potom vodu zlejte.

Lipový čaj na vykašliavanie

Čaj z lipových kvetov sa používa pri kašli či nachladnutí. Vhodný aj vtedy, ak potrebujete zlepšiť obranyschopnosť dieťaťa či svoju. Ako si lipový čaj pripravíte? Jednu až dve čajové lyžičky lipových kvetov zalejte štvrť litrom vriacej vody, potom sa má čaj lúhovať desať až pätnásť minút.

Feniklový čaj na pokojné bruško

Používa sa s úspechom u maličkých detí, ktoré trápia nadmerné plyny či bolesti bruška. Jednu čajovú lyžičku feniklových semienok sparte pollitrom horúcej - pozor, nie vriacej - vody, Zakryte a lúhujte asi 15 minút.

Čaj z medovky na upokojenie

Aj deti zažívajú psychicky náročné situácie. Stresom pre ne, podobne ako pre dospelých, môžu byť aj pozitívne, no emocionálne silné chvíle. Ak potrebujete, aby sa dieťa trochu upokojilo napríklad pred spánkom, skúste čaj z medovky lekárskej. Okrem toho medovka pôsobí aj na plynatosť, nechutenstvo a žalúdočné a črevné problémy. Jednu čajovú lyžičku listov medovky sparte štvrť litrom vody, zakryte, lúhujte desať minút, potom možno vypiť.

Rozmarín proti únave

Súčasný životný štýl je veľmi vyčerpávajúci, na rýchle obnovenie energie môžete skúsiť menej tradičný rozmarínový čaj. Ako na to? Jednu čajovú lyžičku sušeného rozmarínu zalejte pol litrom vriacej vody. Nechajte zakryté desať minút pôsobiť.

Pozor na vedľajšie účinky
Čaje uvedené v tomto článku možno podávať asi dva- až trikrát denne. Samozrejme, všímajte si možnú reakciu na bylinky. Niektoré vám či vášmu dieťaťu nemusia urobiť dobre, prípadne sa môže objaviť aj alergická reakcia. Bylinky síce majú svoju silu, no i vedľajšie účinky. Pamätajte si, že v prípade vážnejších zdravotných problémov bylinky už nepomôžu a treba navštíviť lekársku ambulanciu. Ak treba liečiť zápal pľúc, lipový čaj stačiť nebude. Prajeme vám veľa zdravia a dobrej psychickej kondície pri pití domácich bylinkových čajov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >