Šikana v škole, čo s ňou? „Odsúďte čin, nie páchateľa,“ radí psychologička

TASR, 29. januára 2024 o 06:25

Existuje, hoci niektorí nad ňou radšej privierajú oči. Ak sa však nerieši, môže vyústiť v tragédiu, ako nedávny samovražedný skok zo strechy deviataka Romana v Parchovanoch. Čo funguje pri odhalení šikanovania? Aký je vhodný postup?

Neriešená šikana vie spôsobiť veľké trápenie, dohnať deti až k samovražde.

Foto: Shutterstock.com

Učiteľ by mal v prvom rade zachovať pokoj, radí psychologička Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie Eva Smiková. Rozčúlená reakcia môže byť zdrojom zábavy pre agresorov, zvýšiť ich prestíž a pozíciu v triede.

Pedagóg by mal podľa nej dať jasne najavo nesúhlas so šikanovaním, avšak tak, že Odporúča však odsúdiť čin, nie páchateľa. Podotkla, že vážnejšie prípady je potrebné oznámiť riaditeľovi školy. Ten by následne mal rozhodnúť o ďalšom postupe.

Eva Smiková zdôraznila, že učiteľ sa má snažiť aj ochrániť obeť pred ďalším násilím. Ako príklad uviedla umožnenie skoršieho odchodu z vyučovania, sprevádzanie spolužiakom, kontaktovanie rodičov, aby sa zabránilo stretnutiu obete s agresorom. Zabezpečiť by mal aj posilnenie dozoru cez prestávky na miestach, kde dochádza k šikanovaniu. Rovnako aj zabrániť stretnutiam útočníka a obete, pokiaľ sa problém nevyrieši.

S agresorom a obeťou šikanovania by mal pedagóg podľa slov psychologičky uskutočniť individuálny rozhovor. Takisto aj rozhovor s rodičmi aktérov šikanovania, tam je vhodné, ak ho vedie riaditeľ školy, odporúča Eva Smiková. „Ak rodičia nejavia ochotu spolupracovať a nekriticky obhajujú svoje dieťa, rozhovor netreba zbytočne predlžovať,“ dodala s tým, že nie je dobré začínať s obviňujúcim tónom a situáciu je potrebné opísať reálne, pomôcť môže aj prítomnosť psychológa.


ANKETA:

Stretli ste sa so šikanovaním v škole?

90,5%



4,8%



4,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >