Výchova a vzťahy

  • Obrázok To zvládneš! Ako viesť dieťa k psychickej odolnosti

    To zvládneš! Ako viesť dieťa k psychickej odolnosti

    Kto je psychicky odolný, toho len tak nepoložia bežné nepríjemnosti všedného dňa ani vážnejšie životné otrasy. Niektoré deti sa rodia psychicky krehké a zraniteľnejšie, rodičia však majú dosť možností, ako ich vnútornú silu podporiť a posilniť.

  • Obrázok Mama, kúp mi! Ako (ne)bojovať s deťmi v obchodoch

    Mama, kúp mi! Ako (ne)bojovať s deťmi v obchodoch

    Najistejšie je nechať ich doma, na ihrisku, u známych, alebo hocikde mimo budovy obchodu. Vtedy je najväčšia pravdepodobnosť, že človek zvládne nákup rýchlo a s prehľadom. Možno ho síce trápi, čo deti samé asi vystrájajú, vždy je to však lepšie, ako riešiť vreskot na plný obchod „Mamíííí, toto chcem!!!“

  • Obrázok Ako sa chrániť na internete

    Ako sa chrániť na internete

    Najúčinnejšia ochrana je prevencia. V prípade nástrah, ktoré prináša deťom nechránené surfovanie po internete pripravila aj polícia viacero preventívnych programov. Jedným z nich je dotazník Ako sa nezamotať do sociálnych sietí.

  • Obrázok Internet ohrozuje deti viac než slobodné behanie po vonku

    Internet ohrozuje deti viac než slobodné behanie po vonku

    Voľnou hrou vonku trávia čoraz menej času, a predsa sú aj v bezpečí bytu deti ohrozenejšie než kedykoľvek predtým. Kým v minulosti platilo „Dávaj si vonku pozor, nech sa ti niečo nestane,“ dnes je to skôr naopak. Väčšie riziko je vnútri – na internete.

  • Obrázok Neoslabujte svoju autoritu na drobnostiach

    Neoslabujte svoju autoritu na drobnostiach

    Klinická psychologička Lýdia Adamcová sa venuje deťom už niekoľko desaťročí a je autorkou projektu Výchova v kocke. Vysvetľuje, že korene detských problémov siahajú až k samotným rodičom, k ich vlastným nevyriešeným traumám. Ak sú choré jablká, treba liečiť strom, vyznáva zásadu.

  • Obrázok Ako zvládnuť nástup do škôlky bez sĺz

    Ako zvládnuť nástup do škôlky bez sĺz

    Prvý deň v škôlke si pamätajú rodičia aj deti. Základná otázka vždy je – ako to dieťa zvládne? Bude plakať, či sa začne hrať s ostatnými?

  • Obrázok Psychoterapeutka Eva Labusová: Deťom môžeme dať len to, čo sami máme

    Psychoterapeutka Eva Labusová: Deťom môžeme dať len to, čo sami máme

    „To najhlavnejšie je dieťa úprimne milovať a prijímať také, aké je. Zaobstarať si základné informácie o vývojovej psychológii, o potrebách detí v rozličných obdobiach. A ak máme pocit, že nám to v rodičovstve škrípe alebo nestíhame, zastavme sa. Usilujme o zlepšenie,“ nabáda rodičov psychoterapeutka Eva Labusová.

  • Obrázok Byť eko je s deťmi zložité. Ale nie nemožné

    Byť eko je s deťmi zložité. Ale nie nemožné

    Vraví sa, že ak chcete žiť ekologicky, nemajte deti. Netreba to samozrejme brať doslovne, faktom však je, že v dnešnom vyspelom svete sú deti naozaj dosť veľkým nepriateľom prírody.

  • Obrázok Čo by za to deti v Afrike dali... 5 viet, ktoré si radšej odpustite

    Čo by za to deti v Afrike dali... 5 viet, ktoré si radšej odpustite

    Sľubovali ste si, že tie vety pred vlastnými deťmi nikdy nevyslovíte. Počuli ste ich od svojich rodičov a pripadali vám vážne hlúpe. Našťastie sa s tým ešte dá niečo robiť.

  • Obrázok Kniha o tom, ako byť dobrý rodič, vyšla konečne aj v slovenčine

    Kniha o tom, ako byť dobrý rodič, vyšla konečne aj v slovenčine

    Ako vaša vlastná výchova ovplyvňuje to, aký ste rodič? Aj na túto otázku dáva odpoveď kniha Kruh bezpečného rodičovstva od troch renomovaných amerických psychoterapeutov Kenta Hoffmana, Glena Coopera a Berta Powella.

  • Obrázok Pozor, spadneš! Prečo dieťa väčšinou naozaj spadne

    Pozor, spadneš! Prečo dieťa väčšinou naozaj spadne

    Pozor, spadneš! Nechoď tam, poraníš sa! Koľkokrát za deň používate tieto vety pri rozhovoroch so svojimi deťmi? Hoci to myslíte dobre, v skutočnosti týmito varovaniami môžete deti práve doviesť k tomu, čo nechcete – teda k pádu či poraneniu.

  • Obrázok Bez plyšiaka neodídem! Prečo deti potrebujú mäkučkého kamaráta

    Bez plyšiaka neodídem! Prečo deti potrebujú mäkučkého kamaráta

    Trojročná Katka stratila na výlete svojho plyšového medvedíka. A nastal koniec sveta! Rodičia ju presvedčovali, že jej kúpia takého istého, len nech už prestane rumázgať.

  • Obrázok Nech sa trochu nudia! Deti potrebujú aj čas, ktorý im nebude nikto organizovať

    Nech sa trochu nudia! Deti potrebujú aj čas, ktorý im nebude nikto organizovať

    Má vaše dieťa každé odpoludnie nejaké krúžok? Program rozplánovaný na minúty? Rodičia sa snažia svojich potomkov všemožne rozvíjať, čo je určite chvályhodné, ale mali by im dopriať aj dostatok neorganizovaného voľna, kedy si budú robiť, čo samy chcú. Alebo sa len tak nudiť.

  • Obrázok Čo robiť, keď nechcem reagovať ako moja mama...

    Čo robiť, keď nechcem reagovať ako moja mama...

    Všetci rodičia sa snažia viesť svoje deti najlepšie ako vedia. A hoci sa vedome pokúšajú neopakovať chyby svojich rodičov, stačí jedna kritická situácia a pristihnú sa, že sa správajú presne ako oni.

  • Obrázok Psychologička Pavla Koucká: Menej je v rodičovstve viac

    Psychologička Pavla Koucká: Menej je v rodičovstve viac

    „Dnešným deťom najviac chýba to obyčajné: hry, naháňanie sa, bláznovstvá. Parta, spontánnosť, objavovanie sveta vlastnými silami,“ hovorí psychologička Pavla Koucká, ktorá mala v Česku veľký úspech s knihami Uvoľnené rodičovstvo – Rozumne, citlivo a s menším nasadením a Zdravý rozum vo výchove.

  • Obrázok Výchovná po zadku nie je výchovná

    Výchovná po zadku nie je výchovná

    Je to síce rýchle a účinné, no škodlivé. Rodičia v situácii, keď sú bezradní nad neústupčivosťou svojho dieťaťa bitkou buď hrozia, alebo aj udrú. I keď tým často za veľkého plaču, kriku, úľaku či zmĺknutia dieťaťa dosiahnu svoje, nestojí to za to. Bitka totiž môže dieťa poznačiť na celý život, samozrejme, v zlom.

  • Obrázok Ročné dieťa ešte nemá byť samostatné

    Ročné dieťa ešte nemá byť samostatné

    Plače vaše ročné dieťa za vami, keď odídete z miestnosti a ťažko ho utíši niekto iný? Môžete byť pokojní, je to dôkaz, že má k vám vytvorenú bezpečnú vzťahovú väzbu.

  • Obrázok Žiarli na súrodenca? Namiesto trestu mu uznajte jeho pocity

    Žiarli na súrodenca? Namiesto trestu mu uznajte jeho pocity

    S detskou žiarlivosťou sa stretla väčšina matiek, ktoré majú viac detí. Počiatočnú eufóriu po príchode nového člena domácnosti vystriedali starosti s tým, že starší súrodenec nevedel prijať mladšieho. V extrémnych prípadoch ho dokonca pristihli, ako robí malému zle. Pre rodičov je to veľmi náročná situácia. Čo ako sa snažia, vysvetľujú, márne...

  • Obrázok Nekecajte babičkám do výchovy!

    Nekecajte babičkám do výchovy!

    Babičky dnes nemajú úplne dobrú povesť. Vraj nevhodne zasahujú do výchovy vnúčat, kŕmia ich samými sladkosťami, všetko im dovolia. Vojnu, ktorá sa medzi generáciami rozhorela, však nemôže nikto vyhrať. Nebojujte s babičkami, ale radšej im dovoľte pristupovať k vnukom podľa svojho.

  • Obrázok Kradne nórsky štát deti, alebo ich chráni? Cudzinci sa boja

    Kradne nórsky štát deti, alebo ich chráni? Cudzinci sa boja

    „Keď niekto zaklope na dvere, deti majú strach. Boja sa, že si pre ne zase niekto príde,“ hovorí Jaquline neistou nórštinou o sporoch so sociálnou službou krajiny Barnevernet, ktorú mnohí obviňujú z neoprávneného rozbíjania rodín. Oči má pri tom vlhké.

Ďalšie naše weby