Takto to robím ja

  • Obrázok Dieťaťom roka je pätnásťročná vynálezkyňa. Zistila, ako odhaliť olovo v kontaminovanej vode

    Dieťaťom roka je pätnásťročná vynálezkyňa. Zistila, ako odhaliť olovo v kontaminovanej vode

    Prestížny svetový časopis Time zvolil prvýkrát dieťa roku. Stala sa ním Američanka, ktorá je napriek svojmu nízkemu veku zdatnou vynálezkyňou.

  • Obrázok Aj pre vás budú tieto Vianoce iné? Rodiny sa nestretnú, atmosféra ťaživá

    Aj pre vás budú tieto Vianoce iné? Rodiny sa nestretnú, atmosféra ťaživá

    Šťastné a veselé... Budú také aj tohtoročné Vianoce? Každý sa na ne teší, po náročnom roku potrebujeme vypnúť azda viac než kedykoľvek predtým, pandémia koronavírusu však vtisne týmto sviatkom nezmazateľnú pečať. Čakajú nás Vianoce, aké sme ešte nezažili, pre niekoho možno budú veselé, pre iného menej, v každom prípadne budú pre nás všetkých iné.

  • Obrázok Zuzana Labašová zo zaježovských lazov: „Žiť skromne je obrovský luxus.“

    Zuzana Labašová zo zaježovských lazov: „Žiť skromne je obrovský luxus.“

    „Sedemročnému synovi som v podstate nekúpila ani jeden nový kus oblečenia. Často sa hovorí, že dieťa stojí veľmi veľa peňazí, ja mám ale pocit, že je to presne naopak. Netreba naň míňať skoro nič,“ vraví v rozhovore o dobrovoľnej skromnosti psychologička Zuzana Labašová, ktorá spolu so svojou rodinou žije na lazoch v Zaježovej.

  • Obrázok Rodičia odišli z osady, on je dnes starostom. „Predsudky boli aj sú, no taký je život,“ vraví Viliam Rigo

    Rodičia odišli z osady, on je dnes starostom. „Predsudky boli aj sú, no taký je život,“ vraví Viliam Rigo

    Z diaľky jeho život pripomína americký sen: Rodičia odišli z rómskej osady, aby ich deti dostali šancu na lepší život. Viliam Rigo ju využil. Už 10 rokov je starostom obce Veľký Grob, prezidentom Slovenskej asociácie naturálnej kulturistiky a najmä človekom, ktorého priatelia majú radi a ostatní rešpektujú. Nič však nie je ružové, ako sa zdá. V živote musel zniesť kadečo, práve pre svoj pôvod. „Nebojím sa ustúpiť. Viem, čo viem, a ak ty to vieš lepšie, nebudem ti stáť v ceste,“ vraví svoje krédo otec štyroch detí.

  • Obrázok Ivanin denník 7: „S rakovinou bojujem háčkovaním.“

    Ivanin denník 7: „S rakovinou bojujem háčkovaním.“

    Celkom nový koníček jej pomáha prekonať bolesti i chemoterapie. „Nápad háčkovať som dostala, keď som si všimla, že fotky z vychádzok do prírody, ktoré realizujeme s priateľom Henrom, kvôli nadchádzajúcej zime prestávajú hýriť farbami a zakaždým som pri ich prezeraní mala pocit, že by potrebovali trošku oživiť...," vraví Ivana Debrecéniová, ktorá vám raz za dva týždne rozpráva o svojom boji s nádorovým ochorením, ktoré sa jej po úspešnej liečbe vrátilo. Minule sa zverila, že sa jej opäť zvýšili onkomarkery, ktoré poukazujú na možnú prítomnosť ďalšieho nádoru v organizme. Ivana dúfa, že sa nakoniec ukáže, že rast má inú príčinu.

  • Obrázok Potreby bábätka a mláďatka sú na začiatku úplne rovnaké,vraví autorka nového detského diára

    Potreby bábätka a mláďatka sú na začiatku úplne rovnaké,vraví autorka nového detského diára

    Mláďa ako mláďa, zvieracie i ľudské majú veľa spoločného. Potrebujú matku, jej blízkosť a mlieko. Michaela Martineková na to prišla na vysokej škole, keď študovala veterinárnu medicínu. Dnes chce tento odkaz šíriť ďalej pomocou nového diára, ktorý vytvorila nielen pre biologických, ale aj pestúnov a adoptívnych rodičov.

  • Obrázok Ivanin denník 6: Onkomarkery mi znovu stúpli, mám obavy

    Ivanin denník 6: Onkomarkery mi znovu stúpli, mám obavy

    Počas tretej chemoterapie prišli zlé správy. Ivane Debrecéniovej sa znovu zhoršili onkomarkery, látky, ktoré môžu poukazovať na rakovinové bujnenie v tele. Správa mladú mamičku (37) zasiahla, to nezakrýva. Viac bude vedieť až o mesiac, keď absolvuje podrobné vyšetrenia. Sympatická mamička šestnásťročnej dcéry vám každé dva týždne rozpráva o svojom boji s chorobou, tu je ďalší diel.

  • Obrázok „Niečo už muselo prísť, aby sme sa prestali hrýzť...“ Andrea Ágg vydala nevšednú báseň, v ktorej sa našli mnohí

    „Niečo už muselo prísť, aby sme sa prestali hrýzť...“ Andrea Ágg vydala nevšednú báseň, v ktorej sa našli mnohí

    „Keď začali aj u nás pribúdať nové prípady pozitívnych na koronavírus a grafy predpovedali katastrofické scenáre, doľahlo to na mňa. Okamžite sa mi valili myšlienky, ktoré som za pár minút spísala a prvýkrát v živote zavesila svoju báseň na sociálnu sieť,“ vraví poetka Andrea Ágg, autorka básnickej zbierky Muselo to prísť, v ktorej reflektuje i súčasnú mimoriadnu situáciu spôsobenú epidémiou Covid-19. Keď na začiatku prvej vlny pandémie napísala verše o vtedajšej situácii, netušila, že jej báseň bude aktuálna tak dlho.

  • Obrázok Ivanin denník 5: „Pošlite onkologickým pacientom, ktorí budú tráviť Vianoce v nemocnici, svoj odkaz.“

    Ivanin denník 5: „Pošlite onkologickým pacientom, ktorí budú tráviť Vianoce v nemocnici, svoj odkaz.“

    Po poslednej chemoterapii jej nebolo veľmi dobre. „Nepríjemné nevoľnosti, závraty a zvláštne podkožné brnenie pociťujem ešte stále, a to ma už tento týždeň čaká ďalšia chemoška..." vraví Ivana Debrecéniová, ktorá pre vás každé dva týždne popisuje svoj boj s rakovinou. Tá sa jej vrátila po prvotnej úspešnej liečbe. V lete jej vyoperovali nové metastázy v pečeni a mezentériu. Mama šestnásťročnej dcéry sa však nevzdáva a svoj čas venuje i pomoci ostatným.

  • Obrázok Ste kreatívna mamička? Prihláste svoj výrobok či službu do súťaže Čo dokáže mama a získajte hodnotné ceny

    Ste kreatívna mamička? Prihláste svoj výrobok či službu do súťaže Čo dokáže mama a získajte hodnotné ceny

    Chcete ukázať svetu vašu tvorbu alebo predstaviť inšpiratívnu službu, ktorú ponúkate? Prihláste sa do súťaže Čo dokáže mama.

  • Obrázok Postav dom, zasaď strom... Prečo by každé dieťa malo mať svoj vlastný stromček

    Postav dom, zasaď strom... Prečo by každé dieťa malo mať svoj vlastný stromček

    „Mami, kúpiš mi...?“ Jankove očká sa upierajú na svetielkujúci helloweensky náramok, Katkine zasa na strigu visiacu zo stropu. Obchodníci ponúkajú k Dušičkám kadečo a ak patríte k rodičom, ktorí ťažko odolávajú detským prosbám, skúste tento rok trošku iné nákupy.

  • Obrázok Ivanin denník 4: „Chemoterapiu zvládam dobre, pokoj a dobrú náladu hľadám v prírode.“

    Ivanin denník 4: „Chemoterapiu zvládam dobre, pokoj a dobrú náladu hľadám v prírode.“

    V lete našli Ivane Debrecéniovej (37) z Levíc po úspešnej liečbe ďalšie ložiská rakoviny. Podstúpila operačné zákroky, v súčasnosti sa lieči chemoterapiou. Tak potrebný pokoj a optimizmus hľadá v prechádzkach na čerstvom vzduchu či v meditáciách. Ako s chorobou bojuje, to si môžete prečítať každý druhý štvrtok v jej otvorenom denníku.

  • Obrázok Mladučká šachistka Agátka chce byť vedkyňou, nájsť liek pre svojich autistických bratov

    Mladučká šachistka Agátka chce byť vedkyňou, nájsť liek pre svojich autistických bratov

    Agátka má 11 rokov a veľkú záľubu – šach. Začala s ním pred piatimi rokmi, počas ktorých stihla vyhrať slovenské semifinále GPX v rapid šachu či skončiť piata na Majstrovstvách Európy. Žije vo veľmi skromných podmienkach s otcom, ktorý je zároveň jej trénerom a autistickými bratmi, pre ktorých by raz chcela vymyslieť liek.

  • Obrázok Marcela vyrába čarovné kufríky so zvieratkami: „Do tvorby dávam celé svoje srdce.“

    Marcela vyrába čarovné kufríky so zvieratkami: „Do tvorby dávam celé svoje srdce.“

    Marcela Novysedláková (37) zo Spišskej Novej Vsi od malička ručne šila šatičky pre bábiky a snívala o tom, že raz sa stane módnou návrhárkou. To sa jej síce nepodarilo, ale dnes navrhuje úžasné kufríky, ktoré dospelých vrátia do detstva a deti učia, ako to chodí v rodine.

  • Obrázok Nakazená učiteľka si neberie pred ústa servítky: Nemáte úctu k životu

    Nakazená učiteľka si neberie pred ústa servítky: Nemáte úctu k životu

    Laxný prístup mnohých Slovákov, ktorí zľahčujú pandémiu a odmietajú rešpektovať opatrenia, vytočil učiteľku prvého stupňa na základnej školy, ktorá momentálne s nákazou sama bojuje. Adresovala im tvrdé slová.

  • Obrázok ROZHOVOR Tri roky na vidieku ma vyliečili z ilúzie, že sa tu žije čistejšie

    ROZHOVOR Tri roky na vidieku ma vyliečili z ilúzie, že sa tu žije čistejšie

    Meno Nikolina prezrádza bulharské korene, jej domovom sú však Košice, kam sa jej otec ako mladík v medzivojnovom prisťahoval. Nikolina Urbančíková (67) svoj život zasvätila cudzím jazykom – učila a prekladala beletriu, odborné knihy i televízne dialógy. Stihla vychovať dvoch synov, na ktorých je hrdá a nezaháľa ani v penzii. Vedie tanečný klub a koronakrízu využíva na zvýšenie povedomia o nutnosti chrániť planétu. „Prehnali sme to vo všetkom, treba ubrať,“ hovorí v rozhovore pre ahojmama.sk.

  • Obrázok Ivanin denník 3: „Aj si poplačem, ale nevzdávam sa.“

    Ivanin denník 3: „Aj si poplačem, ale nevzdávam sa.“

    Nastúpila na prvú chemoterapiu, ktorá má zničiť metastázy na viacerých miestach tela, a verí, že sa po jej absolvovaní nebude cítiť príliš zle. Mladej Levičanke Ivane Debrecéniovej (37) sa po úspešne vyhratom zápase, žiaľ, vrátila rakovina. O boji, ktorý s vážnou chorobou zvádza, si môžete prečítať vždy každý druhý štvrtok v jej denníku.

  • Obrázok Chlapec šil rúška pre spolužiakov, tí ho vysmiali. „Si frajer,“ vystrúhala mu poklonu ministerka

    Chlapec šil rúška pre spolužiakov, tí ho vysmiali. „Si frajer,“ vystrúhala mu poklonu ministerka

    Bol smutný, pretože spolužiaci odmietli nosiť rúška, ktoré pre nich s láskou ušil. Jeho mamička to nenechala len tak a vďaka jej iniciatíve je dnes trinásťročný Jirka v susednom Česku hrdinom.

  • Obrázok Ivanin denník 2: Začína mi chemoterapia, mám obavy, ako ju budem zvládať

    Ivanin denník 2: Začína mi chemoterapia, mám obavy, ako ju budem zvládať

    Ivana Debrecéniová (37) akoby zázrakom prežila agresívnu rakovinu, no choroba sa jej žiaľ vrátila. Po vyoperovaní nových metastáz z pečene a mezentéria ju čaká chemoterapia, z ktorej má obavy. Aj podozrivý útvar v konečníku sa po operácii nakoniec ukázal byť zhubným, statočná Levičanka to však nepovažuje za katastrofu, dokonca je rada, že konečne môže začať s liečbou. Ako Ivana s chorobou bojuje, to sa môžete raz za dva týždne dočítať v jej denníku.

  • Obrázok Ivanin denník: Rakovina sa mi vrátila, ale bojujem

    Ivanin denník: Rakovina sa mi vrátila, ale bojujem

    Ivana Debrecéniová (37) prekonala agresívnu rakovinu hrubého čreva s metastázami, pred pár týždňami jej však lekári oznámili, že vážne ochorenie sa vrátilo. Ako s chorobou bojuje a ako sa cíti, o tom všetkom vám bude písať vo svojom pravidelnom denníku dvakrát za mesiac.

Ďalšie naše weby