Prevencia je kľúčom. Sedem rád, ako ochrániť deti pred chrípkou a nádchou

Patricia Poprocká, 8. februára 2024 o 06:46

Chrípka, nádcha, kovid, ale aj iné respiračné vírusy dnes zatvárajú školy a škôlky ako na striedačku v rôznych regiónoch Slovenska. Aj keď sa deti z nečakaného voľna tešia, vždy je lepšie zostať zdravý než ležať doma s chorobou. Najlepším liekom je prevencia, tu je niekoľko užitočných tipov.

Radšej zostať zdravý než ležať doma v posteli.

Foto: shutterstock.com

Ako neochorieť? Záruka neexistuje, zásady prevencie, ktoré môžu riziko nákazy minimalizovať, však áno. Takže dbajte na:

Umývanie rúk

Samozrejme, najmä malým deťom to treba neustále pripomínať, dokonca im s tým neraz aj pomôcť. Nevadí, tak to má byť. Ruky by si mali deti umývať po príchode do školy, pri návrate domov, pred jedlom a po ňom, po každom použití toalety, po kašľaní, kýchaní a pri akomkoľvek pocite nečistých rúk. Ruky si nestačí opláchnuť, treba použiť mydlo a teplú vodu. Nezabúdajte ani na uteráky a ich pravidelnú častú výmenu.

Správne kašlať

Odborníci to nazývajú „respiračná etiketa“, čo znamená, že pri kýchaní či kašľaní si treba zakrývať ústa, najlepšie vreckovkou. Ak nie je k dispozícii, odporúča sa ústa prekryť lakťovou jamkou. Určite nekašlať do dlaní, tie majú ostať čisté. Ďalšou zásadou je čistý nos, teda žiadne poťahovanie sopľov. Deti môžete naučiť fúkať nos napríklad aj podľa návodu v tomto článku.

Čerstvý a čistý vzduch

Vetrať, vetrať a ešte raz vetrať. Nárazovo a dôkladne, a to niekoľkokrát počas dňa. Čistý vzduch znamená aj to, že sa s deťmi nebudeme zdržiavať v priestoroch, kde sa fajčí. Ochorenia, ako zápal priedušiek, bronchitída, alergia, astma alebo aj zápal ucha, môžu tkvieť aj v pasívnom prijímaní cigaretového dymu.

Zdravá strava a vitamíny

Zabezpečte deťom prísun vitamínu C, najlepšie dostatočným množstvom ovocia a zeleniny, mali by byť každodennou súčasťou detského jedálnička počas celého roka. V období od októbra do apríla je dobré deťom dopĺňať vitamín D (dôležitý pre imunitný systém a v chladných mesiacoch je pre deti náročnejšie získavať ho prostredníctvom slnečného žiarenia). Deťom prospejú aj omega 3 kyseliny, obsiahnuté napríklad v rakytníkovom či chia oleji,

Pobyt vonku

Neexistuje zlé počasie, len nevhodné oblečenie. Choďte s deťmi von každý deň von, pohyb na čerstvom vzduchu prekrvuje sliznice dýchacích ciest, očí a uší, čo podporuje ich funkciu. Slnečné žiarenie ovplyvňuje tvorbu vitamínu D, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému.

Otužovanie

Je dokázané, že kúpanie v chladnej vode podporuje imunitu. Samozrejme, deti asi nenaženiete proti ich vôli kúpať sa do jazera, ak však javia záujem, podporte ich v tom. Skúste tiež otužovanie doma, teda v studenej sprche, no a nenúťte deti sa obliekať podľa vašich pocitov. Ak im nie je chladno v krátkom tričku, nechajte ich tak. Deti majú zväčša lepšiu toleranciu chladu, pomôžme im ju rozvíjať.

Dostatok odpočinku

Spánok regeneruje organizmus a dodáva mu energiu na boj s vírusmi a baktériami. Dieťa do 3 rokov by malo ideálne spať 12 hodín, dieťa do 6 rokov najmenej 10 hodín denne, starším deťom môže stačiť aj 8 hodín, podľa fyzickej námahy a typu dieťaťa. Večer by však už každé malo mať pokojový režim, bez televízie a mobilu. No a, samozrejme, aj v detskej izbe dbajte na to, aby tam bolo vyvetrané a neprekúrené. Teplota by podľa odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva nemala presiahnuť 18 až 22 °C. Príliš suchý a prehriaty vzduch vysušuje sliznicu, ktorá je vstupnou bránou pre preniknutie vírusov a baktérií do tela.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >