Potrebuje dieťa na žltý či zelený soplík vždy antibiotiká? Lekárka vyvracia častý mýtus

Gabriela Bachárová, 6. januára 2023 o 04:55

„Pani doktorka, dcérka má už tri dni zelené soplíky, mohli by ste jej predpísať antibiotické kvapky?“ s touto prosbou sa pediatri stretávajú vo svojich ordináciách veľmi často. Rodičia sa často domnievajú, že farebné hlieny vždy znamenajú prítomnosť bakteriálnej infekcie - a teda nutnosť nasadiť antibiotiká. Väčšinou to však nie je potrebné.

Žltý soplík nerovná sa vždy antibiotiká.

Foto: Shutterstock.com

Priehľadné bezfarebné soplíky rovnajú sa prítomnosť vírusovej nákazy a farebné znamenajú bakteriálnu infekciu? Hoci sa to takto medzi rodičmi traduje, pravda je iná. Budúca otorinolaryngologička Denisa Paulechová, ktorá na sociálnej sieti Instagram vedie pod názvom orl_ lekár šikovnú poradňu pre rodičov, to dokonca považuje za tak rozšírený mýtus, že sa s ním stretáva dennodenne. „Má také hnusné žlté hnisavé sople!” vravia jej v ambulancii vydesené mamičky.

Rodičom obavy o zdravie dieťaťa nezazlieva, veď presvedčenie, že žltý soplík upozorňuje na prítomnosť bakteriálnej infekcie, majú často aj samotní doktori. „Často olej do ohňa prilievajú aj moji kolegovia lekári (a nie je ich málo), ktorí tento mýtus šíria medzi svojimi pacientami,” uvádza odborníčka. Ako je to teda s farebnými soplíkmi v skutočnosti?

Lekárka vysvetľuje, že na začiatku nádchy sa objaví vodnatý výtok z nosa. Za nebezpečný ho kvôli jeho farbe zväčša nepovažujeme, no obsahuje pomerne slušnú vírusovú nálož. „Ale žltý, nebodaj zelený soplík, to je vážna vec. Až na to, že nie. Prosím, zapamätajme si to raz a navždy,” odporúča lekárka.

Antibiotiká často netreba

„Žlté či zelené sople neznamenajú bakteriálnu infekciu. Ani náhodou. Je to absolútne normálny priebeh infekcie v nose, kde spočiatku je výtok objemnejší, riedky, vodnatý či biely a postupne sa môže zahusťovať a zafarbovať do rôznych žltozelených odtieňov,” vysvetľuje Denisa Paulechová.

Žltá či zelená farba sú prejavom reakcie imunitného systému na infekciu. „Znamená to aktivitu bielych krviniek, ktoré bojujú vo vašich slizniciach. Umierajú v boji za vaše zdravie a sfarbujú hlien do žltozelena. Záhada vyriešená. Nepotrebujete antibiotiká. Ani lokálne, ani celkové,” konštatuje lekárka.

Čo ak však predsa len ide o baktériu a dieťa by si zaslúžilo predpísať aspoň antibiotické kvapky, ak nie antibiotiká v tabletkách? Odborníčka odporúča spoľahnúť sa na štatistiku. „Viete, koľko percent akútnych rinosinusitíd (zápal nosovej dutiny a prínosových dutín) má bakteriálny pôvod a vyžaduje antibiotickú liečbu? 70? 50? 30? Nie, 0,5 až dve percentá. Horné dýchacie cesty sú ihriskom pre vírusy,” popisuje.

Sama priznáva, že ak by farebné soplíky vždy značili baktériu a teda nutnosť účinnej antibiotickej liečby, veľa chorôb by sa dalo vyliečiť raz dva. „Ja by som si veľmi priala, aby to bolo tak jednoznačné a aby žltý soplík znamenal, že antibiotiká pomôžu a bude všetko v poriadku. Ale nie je to tak. Šetrime si ich preto na ochorenia, kde význam naozaj majú,” dodáva lekárka.

Ako liečiť bežnú nádchu? Pomôžu inhalácie, naparovanie, výplach nosa morskou vodou či vincentkou aspoň dvakrát denne, krátkodobo (nie dlhšie ako týždeň) sú dobré aj prípravky z lekárne, ktoré pôsobia na cievy v nosnej sliznici a spôsobujú ich stiahnutie. Tým sa zníži prekrvenie sliznice, čo vedie k voľnejšiemu dýchaniu.

Odporúča sa aj zvýšený príjem tekutín. Malé deti naučte čo najskôr smrkať. Ak to ešte nedokážu, je nutné dôkladné odsávanie hlienov. Niekedy treba predpísať aj antibiotickú liečbu. Ak lekár v ordinácii urobí CRP vyšetrenie a výsledná hodnota je vyššia ako 30, sú už antibiotiká na zváženie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >