PREHĽAD Na koľko dní môže rodič ospravedlniť dieťa zo školy a škôlky a čo robiť potom?

Gabriela Bachárová, 12. októbra 2023 o 07:00

„Nerozumiem, ako je to po novom s ospravedlnením žiaka z vyučovania, ak je chorý. Ide o kalendárne či vyučovacie dni?“ pýtajú sa dnes často rodičia. Prinášame prehľad zmien, ktorý v tom pomôže urobiť jasno.

Rodič môže ospravedlniť dieťa zo školy na päť vyučovacích dní.

Foto: Shutterstock.com

Neprítomnosť žiaka pre chorobu, ktorá trvá najviac päť po sebe idúcich vyučovacích dní, môže ospravedlniť sám rodič. Ak do školy nechodí potomok dlhšie, musí si už rodič vyžiadať potvrdenie od lekára, ktoré predloží školskému zariadeniu. Niekedy si rodiča mýlia kalendárne a vyučovanie dni. Pravidlo sa vzťahuje na dni vyučovacie, to znamená, že ak dieťa zostane kvôli svojmu zhoršenému zdravotnému stavu doma v stredu, posledným deň, kedy ho môže ospravedlniť rodič, je utorok nasledujúceho týždňa. Toto hovorí zákon, v skutočnosti si to však každá škola rieši tak trochu po svojom, sú vzdelávacie inštitúcie, kde rodičia dokladať žiadne potvrdenie od lekára nemusia, ani keď je dieťa doma dva týždne či dlhšie.

Dieťa, ktoré si plní povinné predprimárne vzdelávanie (posledný ročník škôlky pred nástupom do školy), môže z dôvodu ochorenia rodič ospravedlniť najviac na sedem po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (teda opäť nie kalendárnych dní). Po siedmich dňoch je už rovnako ako v prípade školy nutné potvrdenie od lekára, že dieťa je choré. Ak dieťa navštevuje akýkoľvek iný, už nepovinný ročník škôlky, netreba predkladať žiadne potvrdenia od pediatra, aj keď neprítomnosť trvá dlhšie ako sedem dní.

Lekár po piatich, respektíve siedmich dňoch nevydáva ospravedlnenky, ale podľa zákona Potvrdenie o chorobe. Na základe potvrdenia ospravedlní dieťa škola či škôlka. Lekár pritom v potvrdení nezmieňuje okolnosti zdravotného stavu ani neposudzuje spôsobilosť malého pacienta zúčastniť sa na vzdelávaní. Potvrdenie sa nevydáva spätne, ale až odo dňa fyzického vyšetrenia v ambulancii.

Ospravedlniť možno aj viackrát do mesiaca

Niekedy rodičia nemajú jasno v tom, či sa limit piatich, respektíve siedmich dní vzťahuje na určité obdobie, napríklad štvrť roka alebo polroka. Takéto obdobie nie je zákonom stanovené, čo v praxi znamená, že rodič môže dieťa ospravedlniť hoci aj niekoľkokrát mesačne.

Teoreticky ak je školák doma päť vyučovacích dní, stačí na šiesty deň prísť do školy a nasledujúcich päť dní zasa môže zostať doma na ospravedlnenie rodičom. Takéto konanie je však podozrivé a môže sa jednať o trestný čin ohrozovania výchovy dieťa, keď rodičia deti úmyselne za vzdelaním neposielajú. Škola má možnosť žiadať v podobných prípadoch (podozrenie zo zanedbávania detí, záškoláctvo) potvrdenie od lekára aj skôr ako po piatich vyučovacích dňoch.

Pôvodne platil pre školu limit troch dní, v čase covidu sa prechodne rozšíril na päť dní, čo už zostalo. Cieľom opatrení platiacich oficiálne od nového školského roku bolo zmiernenie administratívnej záťaže rodičov, pediatrov i škôl. „Ministerstvo sa snaží vyjsť v ústrety preťaženým pediatrom, ale zároveň robí krok dôvery voči rodičom,“ povedal pred niekoľkými týždňami minister školstva Daniel Bútora. Snahou bolo nájsť rovnováhu medzi nutnosťou častej návštevy lekára pre menšie zdravotné problémy a dôležitosťou pravidelného školského dochádzania detí.

Zákon tiež hovorí o tom, že v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu môže rodič dieťa ospravedlniť aj na dlhšie obdobie, ktorého rozsah určí ministerstvo školstva.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >