Prijímačky na strednú školu. Prečo je dobré vyhnúť sa vetám typu „Ty predsa všetko zvládneš“ a čo od vás dieťa potrebuje počuť?

Patricia Poprocká, 2. mája 2024 o 06:04

Na stredné školy sa hlási tento rok takmer 50-tisíc žiakov, najviac, zhruba 33-tisíc, chce ísť na gymnáziá. Nie každý sa však na vybranú školu dostane a tento fakt u mnohých vyvoláva z prijímacích skúšok stres. Je medzi nimi aj vaše dieťa? Ako mu pomôcť, čo potrebuje počuť, a naopak, ktorým vetám sa radšej vyhnite?

Najväčší záujem medzi budúcimi stredoškolákmi je o gymnáziá.

Foto: Shutterstock.com

Rodič môže byť dieťaťu oporou, ak, samozrejme, nemá zo skúšok svojho potomka väčší stres on sám. Ak nervozitu náhodou pociťujete, nedajte to dieťaťu najavo, naopak, berte skúšky ako udalosť, ktorá je síce dôležitá, ale nejde pri nej o život ani o nič vážne.

Uistite deti, že nech bude výsledok akýkoľvek, život bude pokračovať ďalej a veci sa v ňom dejú presne tak, ako majú.

Dieťa pripravte na to, čo ho na prijímačkách čaká a uistite ho, že prípadný neúspech nesvedčí o ich inteligencii, resp. hlúposti. „Povedzte im, že ich máte radi a veríte v ich kompetentnosť, aj keď sa prijímačky nepodaria,“ radia odborníci z centra LOCIKA, ktoré sa zaoberá harmonickými vzťahmi v rodinách. Za užitočné na podporu sebavedomia odporúčajú pripomenúť deťom ich minulé úspechy, a aby boli viac v pohode, tak je dobré mať aj alternatívu, čo budete robiť, ak by sa dieťa na želanú školu nedostalo. Presne v duchu vyššie spomínaného hesla „Život ide ďalej“.

Večer pred prijímačkami je dobré urobiť si s deťmi spoločný program, súčasťou ktorého môžu byť aj plány, čo po skúškach podniknete a na čo sa teda môžete po nich tešiť.

A ak stále máte pocit, že dieťa nie je dostatočne vo svojej koži, jednoducho sa ho opýtajte, akú pomoc by od vás ocenilo, čo preňho môžete ešte urobiť.

Čomu sa vyhnúť

Naopak, pri riešení skúškového stresu sa určite vyhnite nasledovnému (hoci to, pochopiteľne, myslíte dobre, dieťa to len viac rozhádže a dosiahnete opak). Takže:

Nezľahčujte situáciu dieťaťa ani jeho obavy.

Nenúťte ich deň pred skúškami učiť sa ešte nové veci.

Nevravte im, že sa nedostatočne pripravovali, preto majú teraz stres.

Nesnažte sa ich povzbudiť vetami typu „Ty predsa všetko zvládneš“ – prenášate tým na deti ďalšie zbytočné očakávania.

Nevravte im, že od úspechu na prijímačkách závisí ich budúcnosť.

Neporovnávajte ich s rovesníkmi alebo súrodencami.

Nepodmieňujte odmenu za prijímačky ich úspešným absolvovaním.

(Zdroj: LOCIKA)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >