Pozerá vaše dieťa stále do mobilu? Hrozí mu zlé videnie do diaľky

gb, TASR, 11. marca 2019 o 13:39

Neustálym sledovaním mobilných telefónov si deti vytvárajú krátkozrakosť, upozornili oční lekári Ivo Ďurkovič a Petra Hlaváčová.

Hrozí im vznik krátkozrakosti.

Foto: Shutterstock.com

Krátkozrakosť si deti môžu vytvárať tým, že sa na obrazovku mobilu, tabletu alebo počítača pozerajú z krátkej vzdialenosti. Krátkozrakosť je chyba zraku, ktorá sa prejavuje tým, že postihnutý zle vidí na vzdialené predmety. Obraz je rozmazaný, na blízke predmety ale vidí dobre. Riešením je nosenie okuliarov alebo kontaktných šošoviek, prípadne laserová operácia očí.

Neostrý obraz sa vytvára tým, že slnečné paprsky dopadajú pred sietnicu, nie na ňu. Na krátkozraké oko sa predpisujú takzvané mínusové dioptrie, vďaka ktorým budú slnečné paprsky dopadať priamo na sietnicu oka, kde sa utvorí ostrý obraz.

Krátkozrakosť postihuje až tretinu populácie, najčastejšie sa na ňu príde v dospievaní. Trpia ňou však už i deti v mladšom školskom veku. Rodičia by mali spozornieť, ak dieťa žmúri, ako sa snaží zaostriť do diaľky. Vtedy sa ho opýtajte, či nevidí rozmazane. Vyšetrenie u lekára prebieha čítaním písmen či identifikáciou obrázkov zo vzdialenosti šiestich metrov a ďalej prístrojom refraktometrom, který premieta obraz na sietnicu a určuje počet dioptrií.

Pozeranie do monitorov či obrazoviek je pre oko únavné. „Je dôležité dodržiavať pravidlo, že každých 20 minút sa pozrieme na 20 sekúnd na 20 bodov. Prípadne pomôže oči zavrieť a nechať ich oddýchnuť si," uviedla Petra Hlaváčová. Ako vysvetlil Ivo Ďurkovič, únava očí vzniká tak, že sa povrch oka nedostatočne pokrýva slzným filmom, čím sa oko vysušuje.

Zvlášť to platí, ak používate kontaktné šošovky. Kontaktná šošovka totiž bráni zvlhčovať povrch oka, vysvetlil lekár. Pri syndróme suchého oka je podľa odborníkov dôležitá doplnková strava na báze rybieho tuku či omega-3 mastných a omega-6 mastných kyselín.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >