Policajná razia na alkohol u detí. Výsledky? Katastrofálne!

Patricia Poprocká, 28. septembra 2023 o 06:42

Každý štvrtý pod vplyvom alkoholu, najvyššia nameraná hodnota takmer 1,5 promile. Také sú výsledky policajnej razie na alkohol medzi mladistvými v Hlohovci spred niekoľkých dní. „Katastrofa,“ hodnotia stručne muži zákona.

Deti vonku popíjajú, odhalila policajná razia.

Foto: facebook Polície SR

V čase od pol siedmej večer do desiatej večer skontrolovali policajti s mestskými policajtmi a pracovníčkami sociálnej kurately dokopy 30 maloletých a mladistvých. „Pozitívnu dychovú skúšku na alkohol malo 7 tínedžerov, ktorí popíjali za železničným mostom pri vypúšťacom kanáli,“ hodnotí polícia. Z nich najviac nafúkal pätnásťročný mladík, takmer 1,5 promile. Druhý, 17-ročný, zasa takmer jedno promile. Pod vplyvom boli aj ostatní, ktorých hodnoty boli okolo pol promile, vrátane dvoch dievčat.

V partii boli aj plnoletí účastníci párty, policajti uložili na mieste pokutu za podávanie alkoholu mladistvým 22-ročnému mladíkovi z okresu Hlohovec.

O niečo lepšie dopadla kontrola v podnikoch a baroch, tam ani v jednom prípade policajti nezistili, že by predávali alkohol deťom mladším ako 18 rokov.

Aj keď je akýmsi nepísaným (a niekde aj ticho tolerovaným) pravidlom, že tínedžeri na žúrkach popíjajú, nemalo by to byť tolerované. Veková hranica, kedy deti pijú alkohol, sa totiž neraz znižuje – stretávajú sa s ním deti už na základných školách, v niektorých prieskumoch priznali skúsenosť s alkoholom už 11-ročné deti.

Je známe, že alkohol má na mladý organizmus devastačný účinok. Deti by do 18 rokov nemali chutnať alkohol vôbec, nie sú naň zrelé psychicky ani fyzicky. Alkohol zvyšuje riziko neskorších závislostí a dokáže poškodiť mozog už za šesť minút. Od miernej intoxikácie ako strata sebaovládania, podráždenosť, zmätenosť až po skleslosť, depresiu centrálneho nervového systému, bezvedomie, upadnutie do kómy a zlyhanie dýchania.

Prieskumy ukazujú, že ako prvý alkohol deti ochutnávajú pivo, nasleduje víno, a potom tvrdé. Na postoj detí k alkoholu majú vplyv predovšetkým rodičia, ale nielen. „To, či sa z človeka stane alkoholik, ovplyvňuje aj to, v akej situácii sa s alkoholom stretne, a čo dobrého mu v tej danej chvíli prinesie. Má tam vplyv aj výchova, dedičná dispozícia... Množstvo faktorov, ktoré sa v jednu chvíľu stretnú na určitom mieste, a tam sa rozhoduje, ako to bude ďalej. A jedným z vplyvov je aj to, ako to má človek s alkoholom od svojich rodičov,“ vysvetlil pre ahojmama.sk psychoterapeut občianskeho združenia Sananim Jozef Šedivý.

Žiaľ, alkohol nie je dnes jediný problém medzi mládežou. Oproti generácii ich rodičov čelia dnešní mladí ešte nástrahám v podobe ľahko dostupných drog, nikotínových vrecúšok, energetických nápojov či iných legálnych drog, dostupných v automatoch.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >