Ako správne reagovať, keď zistíte, že vaše dieťa pilo alkohol? 5 rád odborníka

Patricia Poprocká, 19. februára 2020 o 05:00

Slovenskí teenageri pijú menej než pred siedmimi rokmi, a hoci miera konzumácie alkoholu dosahuje priemer EÚ, stále je čo zlepšovať. Odborníci sa zhodujú, že najväčší vplyv na postoj dieťaťa k pitiu majú rodičia – ako idú príkladom, ako o alkohole hovoria i to, ako reagujú, ak sa dozvedia, že ich dieťa konzumovalo alkohol.

Vysvetľujte a choďte príkladom. Zákazy pitia ani tresty nie sú účinné.

Foto: shutterstock.com

Čo teda robiť, ak zistíte, že vaše dieťa pilo alkohol, prípadne sa opilo?

Nezakazujte ani netrestajte

„Čo dieťaťu zakazujeme, po tom silnejšie túži,“ pripomína psychológ Jozef Šedivý zo združenia Sananim, ktoré pôsobí v oblasti drogových závislostí a dlhodobo spolupracuje s Fórom Pi s rozumom. Najmä ak sú deti staršie, vnímajú to ešte citlivejšie, urputnejšie si idú za svojím, pretože sa cítia neuznané a nepochopené.

Vysvetľujte

„Deťom by sme mali vysvetliť, že alkohol nie je znakom úspechu, zrelosti a atraktivity človeka,“ vraví Josef Šedivý. Naopak, zrelý a sebavedomý človek dokáže povedať nie. Ako uvádza webstránka Hovorme o alkohole: Je v poriadku, ak chce človek zapadnúť, ale treba vedieť, kam. „Nerob nič, čo nechceš. Ešte dôležitejším znakom dospelosti než alkohol je ísť si svojou cestou, za svojimi cieľmi a nenechať sebou manipulovať. Keď povieš: Vďaka, ale na dnešok už mám iný program, nestrápniš sa. Naopak budeš zaujímavejší,“ znie jedna z múdrostí, ktorú by mali poznať aj vaše deti.

Upozornite na riziká

Čím skôr človek začína piť alkohol, tým je väčšia šanca, že mu prepadne. Ktorý teenager by si však bol ochotný uvedomovať vzdialené hrozby? Lepšie je preto začať s tými, ktoré sa ho dotýkajú priamo. Teda napríklad: „Keď toho vypiješ viac, ovplyvní to tvoju súdnosť, môžeš hovoriť alebo robiť hlúposti, za ktoré sa potom budeš hanbiť, ale už to nepôjde vziať späť,“ pripomína portál Hovorme o alkohole. Ďalšími účinnými rizikami, ktoré treba dieťaťu pripomenúť, sú strata koordinácie pohybov, zhoršenie zraku, sluchu, zvracanie, výpadky pamäte, strápňovanie sa... „Keď alkoholový úlet párkrát zopakuješ, staneš sa síce atrakciou, ale inou, než o akú ti ide. Ostatní len budú čakať, čo zase vyvedieš a ako sa zasa strápniš.“

Choďte príkladom

Ak otec rieši konflikt s mamou buchnutím dverami s tým, že ide „na jedno“, nemôže sa potom čudovať, ak v krčme stretne svoje dieťa. Dôležité sú ale aj reakcie v pozitívnych situáciách, ak napríklad rodičia povedia: „Na toto sa napijeme!“ Oslava nemá byť synonymom popíjania alkoholu, ani fľaša dobrého alkoholu nemá byť považovaná za všeobecne vhodný univerzálny darček. Opatrný treba byť tiež pri prípitkoch. Ako sa pred časom vyjadril v rozhovore pre Ahojmama.sk Josef Šedivý: „Prečo prípitok? Ide o ten rituál, ako si všetci štrngáme. Dieťa nevníma, či tam máme víno alebo čaj, ale tá ritualizácia prípitku, to je tá téma. Odporúčal by som, aby sa našla nejaká náhrada prípitku.“

Nech sa nenudia

Je pravda, že po poháriku siahnu niektorí teenageri aj preto, že sa cítia preťažení. Nároky v škole, na súťažiach, problémy doma či s kamarátmi... Veľkým pokušiteľom je však aj nuda. „Podniknime niečo!“ Ideálne je, ak sa rodičia svojim deťom venujú, vnímajú ich starosti a majú spoločné aktivity – napríklad šport, turistika, kultúra... Skrátka platí staré dobré – komunikujte spolu!

Čo hovoria čísla

Podľa prieskumu občianskeho združenia Pi s rozumom viac ako štvrtina rodičov, 27 percent, sa pri alkohole spolieha na osvetovú prácu školy a zhruba pätina (19 %) priznáva neschopnosť podnietiť a viesť rozhovor na túto tému. 41 percent detí sa rodičom zveruje s prvou skúsenosťou s alkoholom. Následne si s nimi na danú tému pohovorí 94 percent rodičov a dve percentá sa tým nezaoberajú.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >