Očkovanie proti HPV bude od decembra zadarmo aj pre deti vo veku 13 a 14 rokov

Gabriela Bachárová, 21. septembra 2023 o 06:55

Zatiaľ čo v súčasnosti sa proti HPV vírusom môžu očkovať zadarmo len dievčatá a chlapci vo veku 12 rokov, od decembra budú môcť túto možnosť využiť aj tínedžeri vo veku 13 a 14 rokov. Rozhodlo o tom ministerstvo zdravotníctva.

Očkovať zdarma proti HPV bude možné aj deti vo veku 13 a 14 rokov.

Foto: Shutterstock.com

Dnes majú vakcínu proti HPV (ľudský papilomavírus) zdarma tie deti, u ktorých sa prvá dávka očkovacej látky podá medzi dňom 12. narodenín a dňom, ktorý predchádza 13. narodeninám. Druhá dávka sa potom podáva o pol roka. Kategorizačná komisia pre lieky však odporučila túto prax zmeniť a rozšíriť plnú úhradu vakcín proti HPV pre dievčatá a chlapcov vo veku 13 a 14 rokov. Rozhodnutie ministra zdravotníctva bude platné od decembra tohto roka. Úrady si od neho sľubujú zásadné zníženie chorobnosti aj úmrtnosti na rakovinu.

HPV je najčastejšou príčinou rakoviny krčka maternice, spôsobuje aj rakovinu pošvy, vulvy, hlavy a krku, konečníka a u mužov aj rakovinu penisu. Rakovina krčka maternice spôsobená vírusom HPV je druhým najčastejším typom rakoviny na Slovensku, ktorá postihuje ženy v reprodukčnom veku. ​Nádorové ochorenie krčka maternice je pritom v súčasnosti jediná rakovina, proti ktorej sa dá úspešne očkovať. Vakcína obsahuje až deväť genotypov HPV vírusu, to znamená, že je veľmi účinná.

Očkovať možno aj menšie deti

Na Slovensku sa od mája 2022 zaviedlo bezplatné očkovanie najmodernejšou nanovalentnou vakcínou Gardasil 9 proti vírusu HPV pre chlapcov a dievčatá vo veku 12 rokov. Očkovanie proti HPV do pätnásteho roku umožňuje dosiahnuť najvyššiu imunitnú odpoveď, pričom sa očkuje iba dvoma dávkami vakcíny. Bezplatné očkovanie prinieslo v roku 2022 výrazné zvýšenie zaočkovanosti voči infekcii vírusom HPV oproti roku 2021. Vakcínu proti HPV je pritom možné podať už vo veku 9 rokov.

„Ideálne je zaočkovať dievčatá a chlapcov v čase, keď je vysoko pravdepodobné, že ešte neboli infikovaní HPV vírusom. A tiež v čase, kedy ich imunita dokáže zareagovať na podanie vakcíny najvyššou tvorbou protilátok. Takýmto obdobím je deviaty až pätnásty rok života,“ uvádza pediatrička Elena Prokopová.

„Týmto krokom doháňame svet, v ktorom očkovanie proti HPV vírusu spôsobujúcom hneď niekoľko typov rakovín je výrazne vyššie. Je to skvelá správa pre mladých ľudí, pretože sa takto jednoducho a bezpečne môžu ochrániť prakticky na celý život. Ministerstvo vyzýva rodičov, aby dali zaočkovať svoje deti, a zároveň podporuje očkovacie aktivity v regiónoch a krajoch, ktoré organizujú takzvané očkovacie dni,“ uviedol Michal Palkovič, minister zdravotníctva. Vďaka očkovaniu chlapcov a dievčat v krajinách ako Austrália, Británia či Švédsko klesol výskyt rakoviny krčka maternice o 87 až 97 percent.

Očkovať sa môžu aj dospelí

S HPV vírusom sa stretne počas svojho života asi 80 percent všetkých ľudí, vakcinácia sa robí od roku 2006. Očkovať sa môžu nielen deti a tínedžeri, ale aj dospelí. Najväčší efekt má však pred začatím pohlavného života, ktorým sa vírus HPV prenáša. Účinnosť vakcíny ale bola preukázaná aj v prípade podania sexuálne aktívnym ľuďom. Ak už je pacient nakazený jedným typom HPV, očkovacia látka ho môže ochrániť pred ďalšími typmi vírusu obsiahnutými vo vakcíne, prípadne pred opakovanou infekciou. Vakcináciu proti HPV gynekológovia odporúčajú aj ženám po konizácii krčku maternice, čo je malý chirurgický zákrok, ktorý sa robí pri zistení prednádorových zmien na krčku.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >