Mesiac povedomia o rakovine krčka maternice. Vyšetrenie vám môže zachrániť život

Gabriela Bachárová, 21. januára 2023 o 05:15

Na Slovensku každoročne ochorie na rakovinu krčka maternice približne 600 žien a až jedna tretina jej podľahne. Je to piata najčastejšie diagnostikovaná rakovina u žien na Slovensku. Alarmujúce je, že viac ako 40 percent prípadov sa zistí u žien mladších 50 rokov, informuje Národný onkologický inštitút.

Prevencia môže zabrániť vzniku vážnej choroby.

Foto: Shutterstock.com

Rakovina krčka maternice je druhou najčastejšou malignitou u žien vo veku 15 až 44 rokov. Priemerný vek, v ktorom sa žena dozvie túto vážnu diagnózu, je 45 rokov. Preventívne vyšetrenie u gynekológa pritom dokáže zachytiť až deväť z desiatich predrakovinových zmien. Nedostanú tak príležitosť zvrhnúť sa v nádorové bujnenie. A ak by sa aj diagnostikovala na prehliadke rakovina, v skoro štádiu sa dá veľmi dobre liečiť. Stačí len prísť včas.

„Najčastejšie rakovinu krčka maternice zapríčiňuje dlhodobá infekcia HPV vírusom. Ak sa zanedbá prevencia, infekcia HPV pretrváva a za desať a viac rokov môže dokonca vyústiť až do rakoviny krčka maternice. A hoci pri väčšine abnormálnych zmien na krčku maternice žena spočiatku nepociťuje výrazné zdravotné ťažkosti, neznamená to, že problém neexistuje,” informuje Národný onkologický inštitút pri príležitosti januára ako mesiaca povedomia o rakovine krčka maternice.

Prevencia od 23 rokov

Ochorenie dokáže odhaliť bezbolestné cytologické vyšetrenie v rámci bezplatnej gynekologickej prehliadky. Počas neho sa s pomocou špeciálnej odberovej kefky odoberie z vonkajšej aj vnútornej časti krčka maternice vrstva povrchových buniek, ktoré sa potom pošlú do laboratória na vyhodnotenie. Nárok na prevenciu má každá žena staršia ako 23 rokov. Prvé dva odbery vzorku sú raz ročne, potom už každé tri roky.

Na bezplatnú preventívnu prehliadku u ošetrujúceho gynekológa žena nepotrebuje pozvánku od svojej zdravotnej poisťovne. Tú v rámci onkologického skríningového programu dostávajú iba ženy vo veku od 23 rokov, ktoré v posledných troch rokoch nenavštívili gynekológa. „Ak žena nemá svojho praktického gynekológa, kontakt jej vie poskytnúť zdravotná poisťovňa alebo si sama môže vyhľadať gynekologickú ambulanciu na webovej stránke VÚC,” radí onkologický inštitút.












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >