Na príspevok pre ŤZP budú mať nárok aj detskí onkopacienti

TASR, 4. júla 2023 o 17:14

Okruh ľudí považovaných za osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) sa na účel poskytovania príspevku na opatrovanie rozšíri o detských onkologických pacientov.

Rodičom ťažko chorých detí bude možné vyplácať príspevok.

Foto: Shutterstock.com

Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorú prezidentka podpísala. Ide o maloletých s onkologickým či hematoonkologickým ochorením alebo zaradených do transplantačného programu.

Dĺžku odkázanosti na opatrovanie určí posudkový lekár v rozmedzí od mesiaca do roku od ukončenia aktívnej liečby. Tou je podávanie onkologickej alebo hematoonkologickej liečby. Uvedený lekár je viazaný odborným názorom ošetrujúceho lekára danej osoby. „Cieľom právnej úpravy je zabezpečiť rodičom podporu po ukončení aktívnej onkologickej liečby ich detí počas doby najviac jedného roka,” vysvetlili poslanci v dôvodovej správe. Príspevok sa nevypláca, ak sa na pacienta poskytuje materské, rodičovské alebo príspevok na starostlivosť o dieťa.

Účinnosť sa kvôli schváleným pozmeňujúcim návrhom poslancov posunula na 1. júla 2024. Peňažný príspevok na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutého dieťaťa sa za splnenia všetkých zákonných podmienok prizná od prvého dňa kalendárneho mesiaca, v ktorom sa začalo konanie o priznaní peňažného príspevku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >