Bolia ma nožičky! Súvisí to s rastom alebo ide o vážny zdravotný problém?

Gabriela Bachárová, 31. marca 2022 o 04:51

Na bolesti nôh sa deti sťažujú pomerne často. O komplikáciu spojenú s rastom ide pravdepodobne vtedy, ak dieťa bolia obe nohy a to najmä večer a v noci.

Keď dieťa rastie, môžu ho bolieť nohy.

Foto: shutterstock.com

Podľa článku pediatra Jana Hálka v časopise Pediatrie pro praxi sa o rastovým bolestiach hovorí, ak dieťa bolia nohy viac ako tri mesiace, avšak nie stále, ale prerušovane či občasne. „Bolesť deti lokalizujú do dolných končatín, typická je predovšetkým oblasť predkolenia, lýtka či zákolennej jamky. Je zvyčajne obojstranná. Býva charakterizovaná skôr ako hlboká, svalová. Intenzita kolíše od miernej, nevýraznej až po krutú,“ vysvetľuje lekár. Predná strana stehien býva „postihnutá“ tiež.

Typický vek pre výskyt tohto problému sú tri až dvanásť rokov, ale objaviť sa môže aj skôr či neskôr. Dieťa má ťažkosti najmä v noci, pretože deti najviac rastú v tejto časti dňa, môžu sa však vyskytnúť aj večer či v neskorom popoludní. V noci sa dieťa na bolesti aj budí, a to niekoľkokrát za sebou, pričom potom sa mu ťažšie znovu zaspáva. Ataky trvajú rôzne dlhú dobu, podľa lekára najčastejšie desať až trinásť minút. „Výskyt sa pomerne často viaže na dni so zvýšenou telesnou námahou,“ konštatuje pediater.

Príčina nejasná

Príčina rastových bolestí nie je doteraz spoľahlivo objasnená. Podľa jednej z teórií je „na vine“ prílišná záťaž pohybového systému, čomu zodpovedá aj zvýšený výskyt v dňoch, keď sa dieťa viac hýbe. Ďalším možným vysvetlením sú rôzne ortropedické chyby nôh či chrbta, typicky ploché nohy alebo nesprávne držanie tela. A napokon, príčinou rastových bolestí môže byť aj to, že kosť rastie rýchlejšie ako svaly či šľachy a výsledkom môže byť nepohodlie dieťaťa, pretože mäkké tkanivá majú viac nervových zakončení a sú tak citlivejšie.

Vyšetrenie a liečba

Lekár môže dieťaťu urobiť laboratórne vyšetrenia a vhodný je aj röntgen kostí, väčšinou sa však na nič nepríde. Je potom na rodičoch, aby dieťaťu pomohli, ako sa dá. „Jemná masáž postihnutej oblasti väčšinou zmierni bolesť,“ radí lekár. Rovnako pomôže aj aplikácie suchého tepla napríklad vo forme nahrievacích vankúšikov. V prípade potreby použite lieky proti bolesti, ale s nimi opatrne. Ich používanie u rastových bolestí je sporné. V zimných mesiacoch sa odporúča užívanie vitamínu D. Dôležitá je aj psychická podpora, najmä „ubezpečenie dieťaťa o nezávažnosti a prechodnosti problémov“.

Tip Mentolovým alebo eukalyptovým krémom či olejom namasírujte poriadne dieťaťu nohy od chodidla až po koleno, prípadne i vyššie. Malo by sa mu uľaviť, pretože tieto látky prekrvia mäkká tkanivá.


Keď je príčina iná

Ak bolesti pretrvávajú dlhšiu dobu a dokonca sa zintenzívňujú, je na mieste pomyslieť i na iné príčiny. Nie vždy majú totiž bolesti končatín vysvetlenie v raste dieťaťa, niekedy ide o prejav závažných zdravotných problémov.

Na bolesti nôh sa často sťažujú deti, ktoré trpia leukémiou. Závažnou diagnózou je i rakovina kostí, napríklad osteosarkóm alebo Ewingov sarkóm. Zatiaľ čo o leukémii sa dobre vie, že je to choroba detského veku, rakovina kostí ako ochorenie detí nie je príliš v povedomí. Pritom tvorí až 15 percent všetkých prípadov onkologických ochorení v tejto vekovej skupine.

Bolesťami končatín sa môžu ďalej prejavovať reumatické ochorenia kĺbov na autoimunitnom podklade. Všímajte si preto, či dieťa nemá okrem bolestí končatín aj ďalšie príznaky, ktoré by mohli upozorňovať na iný zdravotný problém (zvýšená teplota, únavnosť, vznik modrín či krvácanie z nosa, opuchy, začervenanie končatín a ďalšie). Niekedy za bolesťou končatín stojí „len” nedostatok horčíka alebo stavy po prekonanej infekcii. Je však na lekárovi, aby to posúdil.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >