Mlieko – kravské alebo rastlinné? Ktoré je vhodnejšie, vysvetľuje odborník

Patricia Poprocká, 28. novembra 2023 o 06:41

Stále delíte mlieko na rastlinné a „normálne“? Kravské mlieko je síce u nás najčastejšie konzumované, kedysi považovalo za nevyhnutnú súčasť zdravej výživy, dnešné poznatky však hovoria o tom, že jeho vylúčenie z jedálnička neznamená vôbec katastrofu. Naopak, jeho rastlinné náhrady majú množstvo prínosov a nemusia ich piť len alergici.

Rastlinné alebo kravské?

Foto: shutterstock.com

„Rastlinné mlieka/nápoje majú v porovnaní s mliekami z kravského mlieka rôzne výhody, lebo napríklad neobsahujú kazeín, cholesterol a laktózu, majú menej nasýtených tukov a v skutočnosti obsahujú vlákninu,“ vysvetľuje gastroenterológ Ladislav Kužela, autor viacerých publikácií o zdravej výžive.

Na trhu je množstvo rastlinných nápojov – sójové, ovsené, mandľové, ryžové. Pri každom je dôležité prečítať zloženie, keďže výrobcovia v snahe o čo najlepšiu chuť či trvanlivosť pridávajú rôzne ďalšie látky. Aj tu platí, že čím menej umelých prídavkov, tým lepšie.

Čo sa týka kravského mlieka, veľa ľudí má problémy s jeho trávením. Dôvod? „Od detstva začína enzým laktáza, ktorý rozkladá mliečny cukor laktózu, u väčšiny jedincov na celom svete klesať. Následkom toho ľudia môžu pociťovať príznaky ako nadúvanie, bolesť brucha, črevný plyn a vodnatá stolica alebo nevoľnosť a vracanie,“ vysvetľuje Ladislav Kužela s tým, že odhad celosvetovej častosti laktózovej intolerancie je viac ako dvaja z troch ľudí.⁠⁠

Rastlinné mlieka majú okrem ľahšieho trávenia aj ďalšie benefity, Ladislav Kužela za najlepšiu alternatívu kravského mlieka považuje sójové. Ako vraví, jeho konzumácia znižuje riziko rakoviny prsníka u žien a riziko rakoviny prostaty u mužov. „Štúdie naznačujú, že môže zlepšiť aj zdravie čriev podporou rastu dobrých baktérií,“ uvádza v príspevku na Instagrame.

Navyše, sójové mlieko má podľa lekára v porovnaní s kravským mliekom protizápalové účinky, znižuje hladinu C-reaktívneho proteínu a žiaduce účinky na metabolizmus fosforu. „Okrem toho výrazne znižuje poškodenie DNA voľnými radikálmi v porovnaní s ryžovým mliekom alebo kravským mliekom, pri testovaní zabraňuje strate kostnej hmoty u žien po menopauze a môže zlepšiť inzulínovú rezistenciu,“ vyratúva ďalšie pozitívum. Znižuje tiež úroveň tzv. zlého (LDL cholesterolu) až o 25 % už po 21 dňoch.

No a napokon, sójové mlieko môže pomôcť pri rehabilitácii po náhlej cievnej mozgovej príhode, zlepšení rýchlosti chôdze, vytrvalosti pri cvičení, sile úchopu a funkčnosti svalov, ako aj pri znižovaní krvného tlaku u mužov a žien lepšie ako kravské mlieko.



ANKETA:

Aké mlieko uprednostňujete?

57,8%



27,4%



7,4%



0,7%



5,9%



0,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >