ROZHOVOR Potrebuje dieťa jesť mäso alebo môže byť vegetarián?

Patricia Poprocká, 14. novembra 2022 o 05:12

Je pre deti vhodná bezmäsitá strava alebo dokonca vegánska? Čo robiť, ak dieťa nechce jesť, resp. uprednosňuje iba určitý typ jedál a ako by mal vyzerať idálny jedálniček? Vysvetľuje MUDr. Zuzana Veisenpacherová, zástupkyňa primárky pediatrického oddelenia v Nemocnici Svet zdravia Spišská Nová Ves.

Rastlinná strava môže byť postačujúca, pokiaľ je správne vedená, nie však pre deti do dvoch rokov, vraví lekárka Zuzana Veisenpacherová.

Foto: Svet zdravia

Vegetariánstvo a vegánstvo sa začína tešiť veľkej obľube, sú odborníci, ktorí vravia, že rastlinné bielkoviny (pri pestrej škále a správnom stravovaní – napríklad každý deň strukoviny, bobuľové ovocie v dostatočnom množstve a podobne) postačuje a je pre telo dokonca vhodnejšie než živočíšne. Je to tak, postačuje rastlinná strava?
Výživa môže významne ovplyvniť zdravotný stav človeka, nielen bezprostredne, ale aj dlhodobo. Uvádza sa, že výživa ovplyvňuje zdravotný stav z 30-40% všetkých faktorov, ktoré na človeka pôsobia. A áno, rastlinná strava môže byť postačujúca, pokiaľ je správne vedená.

Je aj pre deti vhodné vegetariánstvo, dokonca vegánstvo?
Vegetariánska strava môže byť u detí akceptovateľná, avšak extrémne reštriktívne diéty ako je vegánstvo či makrobiotická strava sú absolútne neodporúčané v období do konca druhého roka života. A to z dôvodu možnej proteínovo-energetickej podvýživy či rastovej a psychomotorickej retardácie. Dobre prevedenú lakto-ovo-vegetariánsku stravu môžeme tolerovať u detí v školskom veku a starších.

Prečo nie skôr?
Ak sa pozrieme na zloženie živočíšnej a rastlinnej stravy, nájdeme mnoho dôležitých rozdielov:

Bielkoviny a aminokyseliny: v rastlinnej strave sú zastúpené nedostatočne, zároveň je rastlinná bielkovina horšie prístupná tráviacim procesom v gastrointestinálnom trakte, v dôsledku čoho môžu byť deti ohrozené hypoproteinémiou.

Mastné kyseliny: vegetariánska a hlavne vegánskastrava je chudobná na nenasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom, omega-3 a omega-6. Nedostatočný príjem omega-3 mastných kyselín môže nepriaznivo ovplyvňovať imunitné a senzorické funkcie, psychomotorický vývoj, zvlášť v rannom veku dieťaťa

Železo: zo živočíšnej stravy sa vstrebáva železo z 25-30%, z rastlinnej stravy približne 3-5%

Vápnik: najvýznamnejším zdrojom vápnika sú mlieko a mliečne výrobky, z rastlinných zdrojov brokolica, kapusta, karfiol, mak, orechy, strukoviny. Z rastlinných zdrojov sa vápnik horšie vstrebáva. Lakto-vegetariánska strava väčšinou potreby vápnika spĺňa.

Zinok: deficit zinku často vegetariánsku stravu doprevádza

Jód: vegetariáni, ale hlavne vegáni majú často nižšie hladiny jódu, nakoľko majú nižšiu konzumáciu potravín, ktoré jód obsahujú-mlieko, ryby, vajcia, plody mora.

Vitamín B12: s vegetariánskou a vegánskou stravou sa prehlbuje nedostatok vit. B12 s rizikom rozvoja anémie, neprospievania a psychomotorickej retardácie.

Vitamín D: vegetariáni a vegáni sú ohrození jeho nedostatkom.

Rodičia sa často stretávajú s tým, že ich dieťa jednoducho nechce jesť mäso, vajíčka či mliečne výrobky. Čo v takom prípade? Nútiť ho?
Nasilu nútiť jesť dieťa nie je cestou. Ak odmieta mlieko, je vhodné ponúkať mu ho v inej forme –jogurty, syry, maslo, tvaroh. Snažiť sa zakamuflovať dané potraviny do stravy tak, aby ich dieťa skonzumovalo. Samozrejme, sú situácie, kedy to naozaj nejde, dieťa danú potravinu z nejakého dôvodu odmieta, netoleruje. Vtedy je vhodné urobiť niekoľkodňovú až niekoľkotýždňovú prestávku, a potom potravinu postupne skúšať zaviesť do jedálnička opäť v malom množstve.

Aký stravovací režim, resp. jedálniček by ste odporúčali rodičom pre ich deti?
Základom zdravej výživy je optimálna zmiešaná strava, obsahujúca mliečne výrobky, mäso, ryby,vajíčka, strukoviny, zeleninu, ovocie a cereálie. S adekvátnym obmedzením soli, sladkých nápojov a cukroviniek.

Vraví sa, že telo si samé žiada, čoho má nedostatok, že na to má človek chuť, čo práve potrebuje, raz sú to ryby, raz mäso, raz banány.. A ak si teda v súlade s týmto princípom dieťa nežiada mäso, tak ho skrátka nepotrebuje?
Nesúhlasím, zvlášť v detskom veku. Strava a zloženie stravy, stravovacie návyky sú vo veľkej miere ovplyvnené podmienkami, v ktorých človek žije, formované životným štýlom, životnou filozofiou, návykmi v rodine. Dieťa bude jesť to, čo vidí jesť svojich rodičov. Ak ich vidí jesť len rastlinnú stravu, bude aj pre neho konzumácia mäsa neprirodzená. Na druhej strane, ak rodičia nejedia mäso, ťažko ho budú núkať a variť svojmu dieťaťu. Ak bude dieťa zasýtené sladkosťami, nebude mať potrebu konzumovať normálne jedlo.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >