Kritériá vhodnej školskej tašky: Má siahať po kríže či bedrá a aké popruhy sú najlepšie?

Patricia Poprocká, 21. augusta 2023 o 06:44

Prázdniny síce ešte nekončia, v druhej polovici augusta je však už čas pozrieť sa, čo treba deťom do školy dokúpiť. Prezuvky a školská taška sú nevyhnutnosťou, a ak práve riešite, aké vášmu dieťaťu vybrať, sú tu rady odborníčky.

Pri školskej taške záleží aj na hrúbke a výstuži popruhov.

Foto: shutterstock

Aj keď pre deti je hlavným kritériom to, aby taška či prezuvky dobre vyzerali, dôležitejšie než obľúbený obrázok alebo farba je zdravotné hľadisko.

Školská taška by mala spĺňať zdravotné, funkčné i bezpečnostné kritériá. „Pri výbere pozeráme v prvom rade na jej hmotnosť. Tá by u mladších žiakov mala byť do 1 200 gramov,“ upozorňuje vedúca fyzioterapeutka oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Nemocnice AGEL Handlová Katarína Klátiková s tým, že by ale nízka váha nemala ísť na úkor kvality. To znamená, že by taška mala mať primerané výstuže a vhodný materiál.

Zadná časť tašky má byť pevná, vystužená a anatomicky tvarovaná. Ramenné popruhy by mali byť široké 4 – 5 centimetrov a tiež obalené mäkkou výstužou. Spodný okraj tašky má siahať po panvové kosti a vrchný po ramennú kľúčnu kosť, vhodné sú aj tašky vybavené prídavnými popruhmi v oblasti hrudníka a pása.

„Rodičia by mali dbať, aby ramenné popruhy neboli príliš dlhé, povolené. Zjednodušene, ak taška neprilieha k chrbtu ale visí, podporuje to zaguľatenie hrudnej chrbtice a predsun hlavy,“ vysvetľuje odborníčka. Nevhodné sú aj tašky cez jedno rameno, pretože spôsobujú nerovnomerné zaťaženie vyvíjajúceho sa chrbta, čo má za následok skoliózu. U starších detí, ktoré nosia ťažšie učebnice, je vhodnou alternatívou taška na kolieskach. Aj v tomto prípade by si však mali deti pri jej ťahaní striedať ruky.

Aj prezuvky majú svoje kritériá, keďže deti v nich strávia denne niekoľko hodín. Sú dôležité nielen pre správny vývoj detskej nohy, ale aj chrbtice. Prezuvky by teda mali byť vyrobené z prírodných materiálov, mať správnu veľkosť s dostatočným priestorom pre prsty a anatomicky tvarovanú stielku.

„U menších detí je vhodná aj pracka okolo členka. Obuv odporúčam vyberať v zdravotníckych potrebách,“ hovorí Katarína Klátiková. Rodičia by mali kontrolovať prezuvky aj počas školského roka, a ak sú zničené alebo ak dieťaťu podrastie noha, treba ich vymeniť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >