Keď sa ešte posielali pohľadnice a stromčeky zdobili ovocím. Vianoce v minulom storočí približuje unikátna výstava

pt, 1. decembra 2023 o 05:43

Vianoce, ako ich pamätajú už len tridsiatnici a starší. Časy, keď sa ešte posielali papierové pohľadnice, stromčeky sa zdobili orechmi či ovocím sú dnes už raritou a – predmetom muzeálnych výstav.

Vianoce, ako ich stvárnil na jednej zo svojich nesmrteľných kresieb Josef Lada v roku 1947.

Foto: PRAVDA, Ivan Majerský

Jednu z nich ponúka teraz Považské múzeum v kaplnke Budatínskeho hradu v Žiline, nazvanú Vianočné tajomstvo. Návštevníci si môžu zadarmo pozrieť niekdajšie vianočné pozdravy a výzdoby z čias, keď si blízki priali pekné sviatky prostredníctvom pohľadníc, keď sa na stromček vyrábali vlastnoručné ozdoby a keď nechýbal betlehem na silnejšie prežívanie vianočného obdobia. Približuje ich niekoľko desiatok zbierkových predmetov z historického, etnologického a drotárskeho fondu Považského múzea.

Jednou z najvzácnejších je pohľadnica z prvej svetovej vojny. „Napriek šťastnej atmosfére sme do výstavy zahrnuli aj malú pripomienku najhorších chvíľ dejín ľudstva. Ide o vianočnú pohľadnicu z prvej svetovej vojny a odznak v tvare vetvičky, ktorý slúžil ako symbol Vianoc. Príbuzní vložili odznak do vianočných balíčkov a poslali na bojisko. Vojaci ho nosili na uniforme, aby aj oni zažívali aspoň kúsok vianočnej atmosféry v ťažkých bojových časoch,“ priblížila historička Považského múzea Dominika Hlobíková.

Výstava ponúka prierez vianočných motívov na pohľadniciach z minulého storočia. Nachádzajú sa tam aj vianočné ozdoby rôznorodých materiálov a tvarov. Zdobenie vianočného stromčeka patrilo vždy k jednej z najkrajších tradícií a pri vytváraní ozdôb boli ľudia veľmi tvoriví. Spočiatku používali prírodné materiály, ako napríklad ovocie, orechy, slamu či šúpolie. Neskôr pribudli sladkosti, papierové, sklenené alebo plastové ozdoby.

Súčasťou výstavy sú aj betlehemy – výjavy biblického príbehu o narodení Krista. Aj tie majú rôzne podoby. „V priebehu storočí sa postavy zmenšovali od životnej veľkosti až k malým soškám. Dôvodom bol prechod od kostolných betlehemov k betlehemom v domácnosti. Osobitným druhom boli prenosné betlehemy, ktoré sa využívali pri obchôdzkach. Na ich výrobu sa využívali rôzne techniky a materiály – drevo, sadra a papier. K jedným z najzaujímavejších patrí betlehem vo forme drevenej kaplnky s rozkladacími krídlami, ktorý nosili koledníci počas obchôdzok. Drevené postavy sú umiestnené na krídlach betlehemu, Ježiško v jasliach sa nachádza vo vnútri kaplnky,“ dodala etnologička Považského múzea Adriana Bárdyová.

Výstava Vianočné tajomstvo je prístupná do 4. februára 2024.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >