Kde tento rok študenti nájdu letnú brigádu? Treba sa poponáhľať, lepšie miesta sa rýchlo míňaju

SITA, 16. júna 2022 o 04:20

Firmy už tradične hľadajú predavačov, pokladníkov, asistentov, skladníkov, telefonických operátorov, čašníkov či dokladačov tovarov, ale aj koordinátorov alebo animátorov. Príležitosti sa oproti minulému roku rozšírili o ponuku z oblasti marketingu, žurnalistiky či médií.

Mladí nájdu brigádu často v gastronómii.

Foto: shutterstock.com

Počas tejto letnej sezóny budú mať študenti stredných a vysokých škôl najväčšiu šancu nájsť si brigádu v cestovnom ruchu, gastropriemysle, hotelierstve a obchode. Dostupnými sektormi by ale mali byť aj rôzne administratívne práce, pomocné práce vo výrobnom aj nevýrobnom sektore.

Po výraznom prepade, ktorý zaznamenal slovenský pracovný trh v pandemickom lete 2020, sa počet ponúk na letnú brigádu kontinuálne zvyšuje. Ponúk je dosť, tie lepšie sa však rýchlo míňajú, upozorňuje personálna agentúra Grafton Slovakia. Záujem o prácu na leto sa zvyšuje aj v kategórii 15-ročných, ktorí môžu brigádovať tiež.

„Už v minulom roku bolo príležitostí na brigádu pre mladých počas prázdnin pomerne veľa, čo bolo spôsobené zlepšením pandemickej situácie,“ uviedol manažér žilinskej pobočky Graftonu Andrej Gurín. Vlani bol veľký dopyt po brigádnikoch v gastro segmente, takisto aj v cestovnom ruchu. Brigádnikov však hľadali a vo veľkej miere využívali aj výrobné firmy naprieč všetkými odvetviami.

„Z interných prieskumov Grafton vyplýva, že v minulom roku vzrástol počet záujemcov o letnú brigádu vo veku 15 až 16 rokov v porovnaní s pandemickým rokom 2020 o cca 30 percent a v tomto roku očakáva ešte väčší nárast," konštatuje agentúra.

Zamestnávatelia môžu prijímať aj neplnoletých brigádnikov vo veku od 15 rokov. Týka sa to však ľahších prác, ktoré svojím charakterom a rozsahom neohrozujú ich zdravie, bezpečnosť, ďalší vývoj, školskú dochádzku a vyučovanie. Zamestnávateľ musí mať povolenie na takéto zamestnávanie od Inšpektorátu práce.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >