Hrajte sa. Sedem výhod, ktoré deťom prinášajú spoločenské hry. Rozvíjajú pamäť, slovnú zásobu a čo ešte?

Patricia Poprocká, 27. decembra 2023 o 06:21

Máte už program na najbližšie voľné dni do Silvestra? Ak si ešte len premýšľate, čo podniknúť, zaraďte si určite do plánu aj spoločenské hry s deťmi. Prečo? Poučia, zabavia, ale nielen. Majú aj ďalšie výhody a toto je sedem hlavných.

Spoločenské hry majú okrem zábavy aj množstvo ďalších benefitov.

Foto: Miriam Poprocká

Rozvíjajú komunikačné zručnosti

Nejde len o zdokonaľovanie výslovnosti, ale aj o rozširovanie slovnej zásoby. Prostredníctvom spoločenských hier možno vytvárať príbehy, komunikovať so spoluhráčmi či protihráčmi, trénovať vystupovanie a podobne. Deti sa tiež naučia vyjadrovať svoje pocity a myšlienky.

Zlepšujú pamäť i myslenie

Túžba zvíťaziť je väčšine detí prirodzená, a ak chcú vyhrať, hľadajú spôsob, ako. Ak ich hra baví, cibria si pozornosť, no a samozrejme i pamäť. Sledujú priebeh hry, súperove ťahy, figúrky či karty. Kto by napríklad nechcel nazbierať najviac kariet v pexese?

Posilňujú autenticitu

Prejaví sa, ak deťom necháme pri hre priestor na sebavyjadrenie. Pomôže im to k duševnej pohode i k uvedomeniu si vlastnej hodnoty. „Rodičia môžu podporiť autenticitu u detí poskytovaním priestoru na sebaurčenie a sebavyjadrenie. To umožní deťom rozvíjať svoje záujmy a talent a posilní ich autentickosť a sebadôveru. Dospelí by mali byť otvorení pre názory a nápady svojich detí, aj keď môžu byť odlišné od ich vlastných názorov, a umožniť im, aby sa rozhodovali sami pre seba, samozrejme, v rámci bezpečných hraníc,” vysvetľuje detská psychologička Michaela Artemiou. Prostredníctvom hier dokáže dieťa spoznať nielen svoje reakcie na rôzne situácie, ale si ich aj naplno prežiť v bezpečnom prostredí domova.

Sú priestorom na zbližovanie

Hra môže byť skvelý odrazový mostík k zbližovaniu a zdôverovaniu sa. Pri hraní sa deti cítia uvoľnene a tak ľahšie vedia aj porozprávať aj o iných veciach, napríklad o tom, čo všetko zažili, čo ich trápi, alebo čo sa im v ten deň podarilo. Jednoducho hra je spojítkom, kedy tu sú rodiča s deťmi jeden pre druhého.

Zabavia

Hry sú predovšetkým o zábave. Niektoré sú vyrobené vyslovene na to, aby sa pri hre ľudia nasmiali, množstvo komických situácií však vedia priniesť aj akékoľvek iné hry. No a humor ľudí spája, to je jasné.

Pestujú rodinnú súdržnosť

Hry pomáhajú udržiavať rodinné vzťahy. Rodičia s deťmi môžu prežiť spoločné zmysluplne strávené chvíle, ktoré si môžu deti zapamätať na celý život. Spoločná emócia, pohoda a radosť z hry, takéto spomienky si človek ľahko a rád uchová.

Umožnia sebapoznanie

Pri každej hre dieťa pozoruje svoje okolie a ich reakcie na rôzne situácie počas hry. Učí sa jednoducho zvládať vlastné emócie a aj emócie ostatných. Učí sa aj strategickému uvažovaniu, rozhodnosti či kreativite. Nezabúdajme, že najviac sa učia od nás, buďme im teda dobrým príkladom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >