A je po probléme! Mamička vymyslela skvelý spôsob, ako predísť hádkam pri domácich prácach

Patricia Poprocká, 25. augusta 2020 o 04:41

Kto vynesie smeti? Kto povysáva? Ani vaše ratolesti sa pri týchto otázkach netvária dvakrát nadšene? Bratislavčanka Zuzana Precechtelová mala takýchto dohadovačiek so svojimi deťmi tiež dosť, tak vymyslela jednoduché riešenie.

Človeče, nehnevaj sa, radšej pomôž!

Foto: Zuzana Precechtelová

Vyrobila hru na chladničku. Človeče alebo piškvorky, podľa toho, koľko času má pred požadovanou prácou. „Je to jednoduché. Deti sa chcú hrať, ale ja stále niečo robím, upratujem, varím... Opýtam sa, kto mi pomôže, kto ide vyniesť smeti. Ale väčšinou sa nehlási nik, ani manžel, ani dcéra, ani syn, tak si dáme piškvorky. Kto prehrá, ide. A bez reptania,“ opisuje Zuzana.

Pred náročnejšími prácami, napríklad upratovaním, si zahrajú chladničkové človeče. „Pravidlá si určíme, aké chceme – napríklad kto prvý dostane figúrku do domčeka, kto hodí šestku, a podobne. Je to zábavné a hlavne sa nikto potom na danú prácu nehnevá,“ usmieva sa Zuzana, ktorá takéto hry začala aj vyrábať a ponúka ich prostredníctvom svojho facebookového obchodíka.

„Myslím, že sa s deťmi málo hráme. Domáce práce niekto spraviť musí, a keď všetko robím sama, som nahnevaná, unavená a nemám čas na zábavu. Pre mňa je dôležitý čas strávený spolu. Takto sa zahráme, aj spravíme, čo treba,“ vysvetľuje. Jej nápad získať pokoj v domácnosti a zároveň aj niečo porobiť má zatiaľ na internete samé priaznivé ohlasy.

Štyria bratia, tri práce, jeden víťaz

Hry o domáce práce fungovali aj v detstve päťdesiatnika Alojza Bogrica. „Boli sme štyria bratia a mali sme doma tri hlavné práce. Umývať riad, povysávať a utierať prach. Tak sme vždy hrali karty – Tri hore, tuším sa to dnes volá aj Faraón. Ten, kto vyhral, nemusel robiť nič, oddychoval, a my ostatní traja sme si práce podelili,“ spomína. „Občas sa z recesie pridal do hry aj nejaký kamarát, ak prehral, zapratali sme aj jeho,“ smeje sa.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >