Hory sú na jeseň najkrajšie, ako sa na výlet vychystať? Päť zásad bezpečnej jesennej turistiky

Patricia Poprocká, 10. októbra 2022 o 05:06

V tomto období sú hory najkrajšie. Aj keď je vonku chladnejšie, jesenné farby a scenérie poskytujú nádherné zážitky. Okrem toho, počasie je oproti letu oveľa stabilnejše, najmä vo vyšších polohách by turistov nemala znenazdajky prekvapiť búrka alebo iná náhla zmena. Predsa len, pre jesennú turistiku platia troška iné pravidlá než cez leto. Tu je päť hlavných zásad bezpečnosti.

Roháče na jeseň, pohľad na Roháčske pleso. V pozadí Volovec, vpravo Jamnické sedlo.

Foto: flog.pravda.sk/malinka

Privstaňte si

Deň je kratší, stmieva sa skôr, v horách zvlášť. „Ak v lete stačilo do terénu vyraziť predpoludním, na tú istú trasu je teraz treba ísť minimálne o dve až tri hodiny skôr,“ odporúča pre TASR riaditeľ Horskej záchrannej služby Marek Biskupič. Skorá rána majú svoje čaro, prebúdzajúca sa príroda, krásne východy slnka vynahradia prvotnú nepohodu z nedobrovoľného precitnutia na zazvonenie budíka. Získate tiež dostatok času na vychutnanie si túry, fotografovanie, občerstvenie, kochanie sa výhľadmi – skrátka na všetko, čo k dobrej túre patrí.

Doplňte výstroj

Chýbať by nemala baterka, čelovka, niečo do dažďa, čiapka, rukavice a sveter či pár teplých ponožiek navyše. Za každých okolností je dobré byť pod strechou pred zotmením, ak však predsa len poblúdite alebo sa z iných príčin zdržíte, všetky tieto veci môžu byť veľmi užitočné. A nielen v prípade neskorého návratu. Teplé a suché oblečenie v zásobe sa môže zísť kedykoľvek. „V nižších polohách môže človek pociťovať relatívne teplo, ale po vystúpení do nadmorskej výšky 1500 až 2000 metrov môže byť teplotný rozdiel nižší o desať až 15 stupňov Celzia,“ pripomína Marek Biskupič.

Sledujte počasie, aj spätne

Je síce stabilnejšie, ale keď prší alebo fúka, tak prší, resp. fúka. Dôležité je sledovať počasie vo vybranej lokalite niekoľko dní pred túrou, resp. zistiť si, ako tam bolo pár dní pred vaším naplánovaným termínom. Niektoré chodníky môžu byť totiž zablatené, šmykľavé, resp. s námrazou.

Pevná obuv s kvalitnou podrážkou

Žiadne „risknem to v teniskách“, nebodaj v kroksách, áno, aj takí odvážlivci sa stále nájdu. Kopce zdola vyzerajú oveľa jednoduchšie než keď je človek na nich, a práve v jesennom počasí je pevný krok dôležitý. Nie je nezvyčajné, že turistické chodníky sú po daždi na viacerých miestach blatisté, šmykľavé, vo vyšších polohách pokryté snehom. Okrem iného hrozí uvoľnenie snehových „splazov“ z mokrého snehu alebo malých lavín.

Dajte vedieť, kam sa chystáte

Táto zásada platí v akomkoľvek čase. Informovať o svojich plánoch, predpokladanom čase odchodu aj návratu nie je žiaden zásah do súkromia, ale praktická bezpečnostná poistka. Na horských chatách sú na to zriadené zošity, resp. knihy, ak bývate inde, oznámte to komukoľvek. No a dnešná moderná doba ponúka ešte aj aplikáciu v smartfóne. Turisti sa v prípade núdze v aplikácii horskej služby dokážu spojiť s tiesňovou linkou, a to kliknutím na tlačidlo „Privolať pomoc“. Komunikovať môžu aj cez čet alebo sms správy. No a samozrejme, s prihliadnutím na náročnosť túry sa nezabudnite pripoistiť, zásah horskej služby dokáže poriadne prevetrať peňaženku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >