Obľúbená prísada do koláčov, buchiet alebo len tak na chlieb. Uvarte si džem doma a bez chémie.
Foto: shutterstock.comPonúkame sedem tipov na konzervovanie džemu prírodnými látkami aj s jednoduchými receptami. Nech sa páči.
Džemy deti milujú, najväčším problémom tejto sladkej ovocnej pochúťky je, že má málo vitamínov (ničia sa dlhým varením), veľa cukrov a často i chemických konzervantov. Ako si uvariť aspoň trochu zdravší džem? Inšpirujte sa niektorým z našich tipov.
Obľúbená prísada do koláčov, buchiet alebo len tak na chlieb. Uvarte si džem doma a bez chémie.
Foto: shutterstock.comSladíte radi? Kávu, čaj, kaše, koláče či dokonca polievky? So sladením to netreba preháňať, veľa potravín obsahuje prirodzené vlastné cukry, ak však chcete nejaký ten pokrm dochutiť, po čom siahnete? Biely cukor, hnedý alebo med? Čo je z trojice najzdravšie a prečo to ale netreba ani s jedným preháňať?
Sladká dužina na zjedenie, šupka na všeličo iné. Banánové šupky sú skvelým pomocníkom nielen pri pestovaní rastlín, tlmia aj bolesť či svrbenie a možno z nich vyrobiť nápoj, ktorý vylepší náladu.
Tráva je žltá, azda nikdy neplatí viac ako teraz, keď je plná kvitnúcich púpav. Tieto krásne kvietky možno využiť i v kuchyni – skúste z nich med či fantastický sirup. Do tradičných receptov možno pridať aj niečo navyše, uvidíte, čo to urobí s chuťou!
Stačí pôda, voda a slnko, zeleninu možno vypestovať kdekoľvek, aj na sídlisku. Na siatie je teraz ideálny čas, škoda ho nevyužiť.
Žiadne pracné vyklepávanie mäsa ani obaľovanie v trojobale, naopak. Aj sviatočný nedeľný obed môže byť hotový raz-dva. Skúste rezne podľa tohto receptu: Nakrájaš, zamiešaš, pečieš.
Mlieko a mliečne výrobky sú neoddeliteľnou súčasťou nášho jedálnička. Viete správne separovať ich obaly? Kam patrí kelímok od jogurtu, kam jeho vŕšok, kam obal sladeného mlieka?
Ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť, záleží však aj na tom, v akej forme ho konzumujeme.