Známa politička sa zdôverila, že porodila mŕtve dieťa. Bola už v siedmom mesiaci...

Gabriela Bachárová, 14. októbra 2022 o 04:51

„Jakubko nie je moje tretie dieťa. Je to moje tretie žijúce dieťa. Pred ním som porodila mŕtveho chlapca,“ nechala poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová nazrieť so svojho súkromia a zverejnila podrobnosti o jednom z najbolestnejších období života. Len dva mesiace pred pôrodom sa dozvedela, že jej dieťa v maternici nežije.

Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Foto: Peter Majerský, Pravda

Politička bola v siedmom mesiaci tehotenstva, keď odrazu ustali pohyby a ona vedela, že sa niečo stalo. „Lekárka povedala, že dieťa je mŕtve a ja musím ísť okamžite do nemocnice,“ zdôverila sa s bolestnou životnou skúsenosťou na sociálnych sieťach.

Luciu Ďuriš Nicholsonovú hospitalizovali, lekárka jej povedala, že vyvolajú pôrod. To však žena odmietla, nevedela si predstaviť, že by mala v kontrakciách porodiť dieťa vediac, že nebude počuť jeho plač a nastane len ticho a smútok. „Žiadala som, aby ma uspali a dieťa zo mňa vybrali. Doktorka povedala, že by ma mohlo zabiť, keby mi v tomto štádiu rozrezali maternicu. Povedala, že sa vráti ráno a ja si to mám rozmyslieť,“ popisuje poslankyňa Európskeho parlamentu.

O hodinu nato, ako lekárka odišla, dostala kontrakcie. „Sestry mi nechceli veriť, že rodím, presviedčali ma, že si to len namýšľam. Lenže ja som napokon porodila a takmer sa to stalo na chodbe. Lekárka dieťa ledva zachytila. Ešte sa ma opýtala, či chcem vedieť pohlavie. Bol to chlapec,“ spomína si aj dnes na všetky podrobnosti smutného dňa.


Politička so synom Jakubkom.


V nemocnici mi nik nepomohol

Po pôrode mŕtveho dieťaťa odišla Lucia Ďuriš Nicholsonová domov a psychicky sa cítila veľmi zle. „V nemocnici mi neponúkli žiadnu odbornú podporu, psychológa, psychiatra, niekoho, kto by mi pomohol preniesť sa cez tú situáciu, kto by mi pomohol mi urobiť to neľahké rozhodnutie a možno aj pomohol zahojiť rany. To urobil až čas,“ vraví.

Poslankyňa zverejnila svoje slová v reakcii na nový návrh političky Anny Záborskej podstatne sťažiť ženám prístup k umelému prerušeniu tehotenstva. Lucia Ďuriš Nicholsonová si myslí, že politici by sa mali venovať skutočnej pomoci rodinám, napríklad práve psychologickej podpore žien po nechcenom potrate, ale aj po interrupcii, pre ktorú sa vedome rozhodli. „Verím, že žiadna žena nejde na potrat, lebo chce. Ide tam preto, že musí,“ konštatuje.

„Radšej sa sústreďte na toto: elektrina, plyn a teplo tvoria z celkových nákladov domácností v SR takmer desať percent. Ide o najvyšší podiel v EÚ. Vláda, ktorej ste súčasťou, zatiaľ ohrozeným domácnostiam nijako nepomohla. Viete, že každé šieste dieťa na Slovensku žije v domácnosti s príjmom pod hranicou chudoby? Nedoplatky za energie má 283 tisíc ľudí a 309 tisíc ľudí si nedokáže zabezpečiť primerané teplo? Prečo neriešite toto?“ opýtala sa. Ako ešte upozornila, oproti roku 1997 klesol počet potratov na Slovensku takmer o 57 percent.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >