Zlacnite si Vianoce. 10 tipov, ako ušetriť a neminúť na sviatky zbytočne veľa peňazí

Patricia Poprocká, 9. decembra 2023 o 07:13

Vianoce sú najkrajšími sviatkami v roku, ale – priznajme si to, aj najdrahšími. Potraviny, darčeky, výzdoba, nás nútia načrieť hlbšie do peňaženiek. Nie je však nevyhnutné míňať priveľa, tu je 10 tipov, ako si ustrážiť svoje výdavky, dokonca i ušetriť.

Výzdoba vianočného stromčeka je najmä o detskej radosti, nepotrebujete každý rok nové kolekcie.

Foto: Shutterstock.com

Zoznamy na škrtanie

Možno budete pôsobiť smiešne, ale nie nadarmo sa hovorí, že kvalitná príprava je polovica úspechu. A v prípade predvianočných príprav sú staré dobré zoznamy na nezaplatenie. Urobte si teda doma pohodlie a v pokoji pospisujte, čo všetko je podľa vás potrebné tento rok nakúpiť. Od potravín, výzdoby, darčekov. Potom si zoznam prejdite ešte raz a nájdite možnosti, čo by sa dalo zoškrtať, nahradiť niečím lacnejším, prípadne niečím, čo už doma máte len v troška inej podobe.

Spoločné darčeky

Darčeky zaberajú vo vianočných výdavkoch dosť podstatnú položku. Aj v tomto prípade pomôže jasný zoznam komu čo. Dohodnite sa vopred s príbuznými, či vôbec, resp. aké darčeky si navzájom dáte, či niečo len deťom a podobne. Nebojte sa požiadať o „spoluprácu“, ak napríklad chcete pre dieťa drahší darček (lyže, bicykel, počítač) – poskladajte sa širšia rodina a dieťaťu vysvetlite, že tento rok bude darčekov menej vzhľadom na vyššiu cenu toho jedného.

Darčeky, ktoré sa nekupujú

Vianočné darčeky sa kedysi nedávali vôbec.

Foto: shutterstock.com
Nemusia stáť ani cent, stačí, že majú dušu. Vytvorte niečo s deťmi pre ostatných členov domácnosti, vytvorte niečo vlastnoručne vy pre ostatných členov rodiny – môže to byť list, báseň, obrázok, figúrka, zabalený medovníček s prianím, čokoľvek nápadité a osobné. Podobné darčeky môžete dať aj širšiemu príbuzenstvu – napríklad niečo z vlastnej letnej výroby – sviatočne zabalený domáci džem či likér s osobným venovaním poteší rovnako ako kupovaná vianočná sviečka či iná ozdôbka.

Akcie v obchodoch – pomoc či pasca?

Radosť z blížiacich sa chvíľ oddychu s najbližšími obchodníci využívajú atraktívnymi ponukami kadejakých zďaleka nie potrebných, ale lákavých produktov. Najistejšie je takéto akcie prehliadať. Na druhej strane sú však niekedy v ponuke aj tie naozaj výhodné, ktoré vám pomôžu nakúpiť to, čo naozaj potrebujete, za lacnejšie. Osvedčená rada teda znie: Dôkladne si preštudujte letáky a vopred si určite, čo z nich nakúpite. A – pridržiavajte sa svojho zoznamu!

Výzdoba nemusí byť nová

Drvivá väčšina domácností si sviatky bez ozdôb nevie ani predstaviť. Nie je reč len o stromčeku, ale aj o vianočných figúrkach, svetielkach a podobne, ktoré zdobia obydlie už počas adventu. Rada, ako ušetriť, je prostá: Využite ozdoby z vlaňajška, prípadne si vyrobte nové z ihličia, šišiek a iných drobností, ktoré doma nájdete. Okrem nízkych nákladov to má ďalšie výhody – zapojíte do príprav deti, precvičíte tvorivosť, zručnosti a radosť z vlastnej výroby bude neporovnateľná než keby ste ozdoby kupovali. Keďže Vianoce sú i sviatkami tradícií, aj pravidelné každoročné vystavovanie tých istých osôb má niečo do seba a je súčasťou vianočného rituálu.

Obaly na darčeky? Zapojte fantáziu

Baliaci papier končí na Vianoce zväčša takto.

Foto: shutterstock
Pod stromčekom vyzerajú síce nádherne, ale potom skončia v koši. Vianočné baliace papiere nestoja málo a ich využiteľnosť je naozaj veľmi krátka. Oplatí sa preto popremýšľať nad inými možnosťami, ako darčeky zabaliť. Môže to byť látka, opakovane použiteľná taška, ale i staršie krabice či vrecúška. Na oživenie postačí pekná stužka alebo nálepka, či ešte lepšie – kresba. Ak už neodoláte baliacemu papieru, skúste darčeky rozbaľovať tak, aby ste ho mohli odložiť aj na budúci rok. Ťažká úloha, všakže?

Nie je stromček ako stromček

Vianočný stromček visiaci zo stropu mávali naši predkovia.

Foto: Kysucké múzeum
Polemiky či živý alebo umelý nemajú konca. Každý má svoje výhody a nevýhody a zástancovia tých či oných majú vo veci jasno. Rodiny, ktoré majú už roky umelý stromček, majú náklady prakticky nulové. Rodiny, ktoré chcú živý stromček, zaň jednoducho zaplatiť musia. Je ale rozdiel, aký a v akých obchodoch ho kúpite, preto neostáva iné, len si preštudovať ponuky a vybrať ten najprimeranejší vašim kritériám v pomere „cena-výkon“. Kompromisom môže byť stromček v kvetináči, ktorý by ste mohli doma pestovať niekoľko rokov, prípadne po vzore našich predkov – odpíliť len vrch stromčeka, ktorý zavesíte nad stôl. Táto tradícia však u nás má už len minimum priaznivcov.

Vianočné posedenia

Návštevy s kamarátmi či rodinné stretnutia vedia byť tiež vcelku nákladným podnikom. Aj pri nich skúste dodržiavať niekoľko zásad – miesto stretnutia skúste prispôsobiť tak, aby ste necestovali zbytočne veľa kilometrov, vianočné pozornosti či pohostenie tiež nemusia byť extra výnimočné, ide predsa o to, že ste konečne spolu, nie o to, čo si darujete či zjete.

Kúriť a svietiť primerane

Svetielka k Vianociam neodmysliteľne patria, pri dnešných cenách energií však tiež nemusia svietiť celý deň aj noc. Pri odchode z domu či večer do postele ich vypínajte, prípadne, ak využívate moderné zásuvky, môžete nastaviť časovač, v ktoré hodiny majú svietiť. A ak je reč o energiách, nemožno opomenúť ani kúrenie. Aj keď sa s Vianocami viaže predstava „teplo domova“, určite nemusíte byty prekurovať na „trenírkovú teplotu“. Primerane, primerane, ako sa hovorí v obľúbenej vianočnej rozprávke Bol raz jeden kráľ.

Prázdninový program

Vianoce na snehu sú pre deti tými najkrajšími. Iste, sú rodiny, ktoré za snehom a zimnými radovánkami musia vycestovať, ak však máte to šťastie, že bývate blízko prírody či lyžiarskeho strediska, ostaňte doma. Vianočné a silvestrovské pobyty bývajú neraz predražené (pochopiteľne, každý chce využiť tento čas na čo najvyššie zárobky). Ak chcete ušetriť, na lyžovačku je vhodnejší iný termín. No a ak za snehom cestovať musíte, skúste si rezervovať ubytovanie už vopred, ideálny je balíček s polpenziou či skipasmi v cene. A ak vám na výlet peniaze nevystačia, majte na pamäti, že dôležitejšie než to, kde ste, je to, s kým ste a aký program si vytvoríte.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >