Zázračná zimná trojica. Med, cesnak a orechy

Gabriela Bachárová, 2. januára 2023 o 05:41

Aké zdravotné benefity pre vás majú tri potraviny, ktoré si neodmysliteľne spájame so zimným obdobím?

Med je viac ako zdravý.

Foto: Shutterstock.com

Med je prírodné antibiotikum

Prospešné účinky medu sú známe už tisícročia. Táto obľúbená potravina podporuje imunitný systém, čo oceníte najmä v súčasnom období, počas práve prebiehajúcej epidémie respiračných ochorení. Tekuté zlato účinne pôsobí priamo proti vírusovým aj bakteriálnym ochoreniam.

„Znamená to, že bráni chorobnému pôsobeniu napríklad stafylokokov, streptokokov či baktérií vyvolávajúcich infekcie močových ciest i črevné infekcie,“ uvádza bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva na sociálnych sieťach. Najsilnejšie antibakteriálne účinky má pritom med lesný. Med pôsobí aj na vykašliavanie hlienov, ktoré bývajú súčasťou respiračných ochorení.

Med ďalej pôsobí ako antioxidant, čo znamená, že bojuje proti voľným radikálom, ktoré poškodzujú bunky a sú schopné vyvolať rakovinu či choroby srdca a ciev. Upravuje tiež črevnú mikroflóru, krvotvorbu a správne vyprázdňovanie. „Pomáha aj pri nespavosti a zároveň upokojuje nervový systém," hovorí Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia, ktorá patrí pod bratislavský regionálny úrad. Pomáha zmierňovať migrény, svoje miesto si našiel aj v liečbe aftov. Med má široké využitie v prírodnej kozmetike – hydratuje a vyživuje pokožku a vlasy.

Cesnak reguluje cukor

Ďalej tu máme cesnak. Ako jeden z najúčinnejších prírodných liekov by mal podľa dávnych ľudových zvykov zabezpečiť pevné zdravie celej rodine počas celého nového roka. Prvé zdokumentované zmienky o ňom siahajú do hlbokej minulosti, až do 15. storočia pred Kristom. Našli sa na egyptskom papyruse, ktorý obsahuje 22 receptov práve s týmto ľudovým liekom.

Cesnak má antibiotické účinky, používa sa v boji proti mikroorganizmom a preventívne na posilnenie imunity. Alicín, ktorý cesnak obsahuje, sa vylučuje pľúcami, čo pomáha vykašliavať otravné hlieny pri zápaloch dýchacích ciest. Pôsobí aj ako prírodný liek na riedenie krvi. Odporúčajú sa dva tri strúžiky denne, a to i preventívne.

„Cesnak je bohatý na vitamíny a minerály ako vitamín B1, B6, C, mangán, vápnik, meď a selén. Pomáha tiež cukrovkárom stabilizovať hladinu cukru v krvi," podotkla Zuzana Klinčáková.

Vlašské orechy slúžia srdcu aj mozgu

A do tretice vlašské orechy. Zlepšujú funkciu mozgu a majú aj blahodarný vplyv na srdce a cievy. Je to i vďaka vysokému obsahu esenciálnych omega-6 a omega-3 polynenasýtených mastných kyselín. „Obsahujú vlákninu, ktorá je nesmierne dôležitá pre správne tráviace procesy," hovorí lekárka Šranková z Poradne zdravia bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. „Orechy sú dobrým zdrojom bielkovín, obsahujú vitamín E alebo vitamíny skupiny B, taktiež minerály ako napríklad mangán, fosfor či meď," dopĺňa.

Vlašské orechy sa na Slovensku používajú najmä do sladkých jedál, avšak hodia sa aj do tých slaných, napríklad mleté či drvené ich môžete pridať do omáčok, nátierok. Nasucho opražené sa hodia do šalátov, ale ozdobia aj mäsové zmesi. Neprekonateľnou pochúťkou sú vlašské orechy namočené len tak v mede. Orechy v škrupinke skladujte na suchom, tmavom a chladnom mieste. Vylúpané orechy dajte do chladničky, vydržia tam i niekoľko mesiacov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >