Zaujímavosti o placente, ktoré ste možno nevedeli. Viete, čo sa s ňou deje po pôrode?

Gabriela Bachárová, 15. novembra 2022 o 04:45

Placenta zaisťuje plodu prísun živín a kyslíka a odvádza preč splodiny, ktoré vytvorí jeho metabolizmus. Je tiež zdrojom hormónov, ktoré sú nutné na udržanie a zdarný priebeh tehotenstva. Práve vďaka placente imunitný systém matky nenapadne ako cudzie teleso jej vlastné dieťa a nesnaží sa ho zničiť, podobne ako to robí obranyschopnosť pri infekciách. Pôrodom bábätka jej mimoriadne dôležité funkcie končia, viete, ako vyzerajú jej posledné chvíle?

Placenta plní dôležitú funkciu.

Foto: Shutterstock.com

Prvou fázou pôrodu je rozvoj kontrakcií, druhou fázou vytlačenie bábätka a treťou odlúčenie a vytlačenie placenty, tohto zvláštneho dočasného orgánu, ktorý drží dieťa počas deviatich mesiacov vnútromaternicového vývoja pri živote. Na rozdiel od pôrodu bábätka je vypudenie placenty zväčša bezbolestné, len niekedy môže žena pri jej vypudzovaní pociťovať mierne sťahy maternice, avšak nič nepríjemného. Často okamih, keď placenta opustí telo, ani nezaznamená, pretože je naplno zaujatá novorodeným dieťatkom.

Ako dlho bude odlúčenie a vytlačenie placenty trvať, to závisí od toho, či poslednú fázu pôrodu vedie lekár alebo prebieha prirodzene. Ak žena rodí placentu bez medicínskych zásahov, trvá to asi desať až pätnásť minút. Kratšie trvá vypudenie placenty, ak lekár žene pichne injekciu s obsahom methylergometrínu, čo je látka, ktorá vyvolá mohutný sťah maternice. V tomto prípade je placenta vonku asi o päť minút.

Je na žene, ktorý spôsob si zvolí. Zdravotnícky personál by ju mal vždy informovať o všetkých zákrokoch, ktoré sa chystá urobiť a rodička má právo súhlasiť s nimi alebo ich odmietnuť. Pri nekomplikovanom pôrode sú vonkajšie zásahy zbytočné. Aj vzhľadom na len malý časový rozdiel medzi prirodzeným a umelo vedeným vypudením placenty.

Ako žena pozná, že má už placentu vypudiť, keď je táto časť pôrodu často takmer bezbolestná? V našich pôrodniciach ju k vytlačeniu takzvaného materského lôžka, ako sa placenta tiež označuje, vyzve pôrodná asistentka. Nenáročné zatlačenie je potrebné, aby pôrod placenty prebehol bez komplikácií.

Operačný zákrok

Ak má žena problémy s vytlačením placenty, pristupuje sa k jej operačnému odstráneniu. „Na odlúčenie placenty sa čaká 10 až 45 minút, ak žena výrazne nekrváca. Ak sa do 45 minút neodlúči, je nutné vybrať ju mechanicky - manuálne. Je to úkon pre matku bezpečný a robí sa v krátkodobej celkovej anestézii,” vysvetľuje pôrodná asistentka Magdalena Mikulandová vo svojej knihe Těhotnství, porod a šestinedělí.

Zákrok robí pôrodník s asistenciou anesteziológa priamo na pôrodnej sále. K operačnému vybratiu placenty sa pristupuje napríklad vtedy, ak je prirastená k stene maternice. Takúto placentu nemožno normálne porodiť ani po podaní urýchľujúcej injekcie.

V tvare tulipánu

Placenta váži 700 až 800 gramov, podľa toho, ako veľké je dieťa. Platí priama úmera - čím väčší plod, tým väčšia placenta. Zaujímavým údajom je i to, že v priemere meria asi 25 centimetrov. „Placenta je mäkká a pri odchode z pôrodných ciest sa zavinie do tvaru tulipánu,” popisuje pôrodná asistentka. Znie to romanticky, zdravotníci však k placente pristupujú ako k biologickému materiálu, ktorý sa musí znehodnotiť. Putuje preto do odpadu.

Na druhej strane má však žena možnosť požiadať o odobratie pupočníkovej krvi zo žíl placenty, prípadne si nechať odobrať časť tkaniva placenty. Placenta totiž obsahuje vzácne kmeňové bunky, ktoré dnes pomáhajú liečiť viacero ochorení, napríklad kardiovaskulárne choroby, mŕtvicu či sklerózu multiplex, ako sme vás už informovali na tomto mieste.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >