Za aký čas môže človek získať nový návyk? Budete prekvapení, ako krátko to trvá

pt, 22. októbra 2023 o 06:16

Zvyk je železná košeľa a vymaniť sa z pohodlnej rutiny je pre mnohých náročné, niekedy priam nemysliteľné. Keď sa však raz na to dáte, zistíte, že nie je to až také strašné. Najťažšie je začať.

To dáme!

Foto: Shutterstock.com

Vybudovať si nový návyk zaberie človeku 21 dní, vraví niekdajšia úspešná česká lyžiarka Šárka Strachová. Tak krátky čas podľa psychológov trvá, kým sa z novinky stane niečo zautomatizované. Na sociálnej sieti sa podelila o vlastné skúsenosti a vyzýva ľudí, aby sa nebáli zmeniť zabehané, ak to môže obrátiť ich život k lepšiemu.

„Určite to bude veľmi individuálne a záleží na mnohých ďalších faktoroch, ale prečo to neskúsiť?“ pýta sa majsterka sveta v slalome z roku 2007. Odporúča napríklad každé ráno vstať skôr a 20 minút si zacvičiť krátku zostavu jógy. „V duchu, v akom ráno začneme, v akej energii a s akou náladou, sa bude niesť celý deň,“ pripomína Šárka Strachová.

Že skorý budíček nie je nič pre vás? Tak si skúste vyčleniť hodinku pre seba popoludní alebo pred spaním. Prechádzka, ľahký beh, prípadne aj spomínaná jóga, plávanie či meditácia je niečo, čo vám môže dodať duševnej energie.

Na zahodenie nie sú ani minúty vyčlenené na spoločné chvíle – či už s partnerom alebo deťmi. Rozhovory pri spoločnej večeri bez mobilov i inej elektroniky, alebo len tak popoludní pri káve, keď sa všetci zídete doma. Ak máte deti v mladšom veku, skúste si počas dňa na nich vyčleniť čas, ktorý budete venovať výlučne im.

A ako to má doma samotná Šárka? „Ja patrím určite k tým, ktorí začínajú svoj deň pomerne včas, radšej si privstanem, aby som si v kľude všetko pripravila, niekedy dorábam aj veci, ktoré som večer nestihla. Rodinným zvykom sú spoločné pokojné raňajky, aj keď v našom prípade pomerne skoré, než sa rozletíme do rôznych strán, aby sme sa večer mohli opäť zísť.“

A čo vy, ako ste na tom so svojimi návykmi? Skúsite niektoré zmeniť k lepšiemu? Za pokus nič nedáte, uvidíte, či sa vám po 21 dňoch podaria zautomatizovať. Ide naozaj o krátke obdobie.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >