Všetky plesá vo Vysokých Tatrách, ku ktorým vedú značené chodníky. Najhlbšie, najvyššie položené i tie menej známe, 15 tipov na túry

Patricia Poprocká, 27. augusta 2022 o 03:59

Ľadovce v Tatrách síce nemáme, zato sa môžeme hrdiť nádhernými pamätníkmi, ktoré po nich ostali, a to sú plesá. Vo Vysokých Tatrách je ich 85 a dnes sa k niektorým z nich vyberieme. A to so znalcom, skúseným turistom a autorom turistických máp Vysokých Tatier a Slovenského raja, Otom Rozložníkom.

Trojrohé pleso s krásnym výhľadom na hrebeň Belianskych Tatier.

Foto: archív Ota Rozložníka

Pre ahojmama.sk vybral Oto Rozložník plesá, ku ktorým vedú značené turistické chodníky. Známe i menej známe, vrátane najvyššie položeného plesa, najlhbšieho či druhého najväčšieho v Tatrách. Mimochodom, viete, ktoré to sú? Poďme sa potúlať tatranskými chodníčkami a dolinami s krásnymi výhľadmi za priezračnou horskou vodou.

Veľké Biele pleso

Leží v nadmorskej výške 1620 metrov v Doline Bielej vody. Za ním je Kopské sedlo, ktoré oddeľuje Vysoké Tatry od Belianskych. Trás k plesu vedie viacero. Z Bielej vody sa k nemu dostaneme za necelé tri hodiny po modrej turistickej značke. Od Chaty Plesnivec, ku ktorej si ale najprv treba vyšľapať, je to po zelenej len poldruhahodinka. Ešte bližšie, len polhodina, to je z Chaty pri Zelenom plese, kam sa ale najprv tiež treba dostať. Z Javoriny k nemu pôjdeme po modrej tri hodiny. Najďalej je to od Ždiaru – červenou značkou za 4 a pol hodiny.

Zelené, Čierne a Červené pleso

Ako už napovedá názov prvého z nich, východzím bodom je Chata pri Zelenom plese. K Zelenému plesu vedie červená značka, cestou na ľavej strane si môžeme pozrieť aj Trojrohé pleso. Prídeme k nemu zhruba za polhodinu, a to do Doliny Zeleného plesa, ktoré sa nachádza 1545 metrov nad morom. Odtiaľ sa dá ešte pokračovať po červenej značke na Čierne pleso, ktoré je 1579 metrov nad morom. Ďalej, k Červenému plesu sa možno dostať smerom na Jahňací štít po žltej turistickej značke – leží v rovnakom pomenovanej doline, Červenej, v nadmorskej výške 1811 metrov.

Skalnaté pleso

Vedie k nemu aj lanovka, do Skalnatej doliny do výšky 1751 metrov sa však možno dostať i pešo. Z Tatranskej Lomnice to trvá dve a pol hodiny, od Chaty pri Zelenom plese rovnako. Ďalšou možnosťou je trasa z Hrebienka, po červenej značke za dve hodiny.

Päť Spišských plies

Nachádzaju sa v Malej Studenej doline v Kotline Piatich Spišských plies v bliskosti Téryho chaty, a to sa už pohybujeme v nadmorskej výške 2000 metrov a vyššie. Hneď za chatou vľavo je Nižné Spišské pleso (2000 metrov nad morom), vpravo Malé Spišské pleso. Prostredné Spišské pleso (2010 metrov nad morom), potom Veľké Spišské pleso a napokon Vyšné Spišské pleso – 2019 metrov nad morom.

Modré pleso

Najvyššie položené pleso v Tatrách (2189 metrov nad morom) sa nachádza v najvyššiej časti Malej Studenej doliny. K nemu prídeme po zelenej turistickej značke, smerom na Sedielko-Tatranská Javorina.

Vareškové pleso a Dlhé pleso

Nájdete ich vo Veľkej Studenej doline, pri chodníku na Zbojnícku chatu modrou turistickou značkou.

Tri Sivé a Tri Sesterské plesá

Východiskovým bodom je Zbojnícka chata. Vpravo po žltej turisticikej značke smerom na Priečne sedlo sa nachádza Starolesnianske pleso (1988 metrov nad morom). Kúsok ďalej uvídime Tri Sivé plesá (2012, 2013, 2014 metrov nad morom). No a o niečo nižšie sú ešte Tri Sesterské plesá v nadmorskej výške 1960 metrov.

Velické pleso

Leží vo Velickej doline 1665 metrov nad morom, v blízkosti je Horský hotel Sliezsky dom. Z Tatranskej Polianky sú to k nemu po zelenej turistickej značke dve hodiny, rovnako i z Hrebienka po červenej. Zo Starého Smokovca po žltej značke to trvá ešte o 20 minút dlhšie. Oproti plesu je vodopád Večný dažd, zľava sa môžete pokochať pohľadom na mohutný masív Gerlachu, vpravo sú Granátove veže.

Batizovské pleso

Nachádza sa v Batizovskej doline pod masívom Gerlachu, oproti je Batizovský štít. Jeho nadmorská výška je 1884 metrov. Z Vyšných Hágov k nemu prídete po žltej turistickej značke za dve a pol hodiny. Druhá trasa je zo Sliezskeho domu.

Popradské pleso

Leží 1500 metrov nad morom v Mengusovskej doline. Vedľa je Horský hotel Popradské pleso a Majláthova chata. 30 minút od plesa je situovaný Symbolický cintorín, ktorý je pietnym miestom na pamiatku tých, ktorí nechali svoje životy vo Vysokých Tatrách či iných horách. Prístup k Popradskému plesu je od zastávky električky Popradské pleso po modrej turistickej značke za hodinku a štvrť. Od Štrbského plesa po červenej za hodinu a pol.

Žabie plesá

Nájdeme ich v Kotline Žabích plies v Mengusvskej doline, ležia vo výške 1919 metrov. Sú príjemným spestrením pri výstupe na Chatu pod Rysmi.

Veľké Hincove pleso

Leží tiež v Mengusovskej doline, v nadmorskej výške 1944 metrov. Je najväčším a najhlbším plesom na slovenskej strane Vysokých Tatier. Maximálna hĺbka plesa je 53 metrov. Prístup: z Popradského plesa po modrej značke za hodinu štyridsať.

Štrbské pleso

Jedno z najnavštevovanejších tatranských ples. Je druhým najväčším plesom na slovenskej strane Tatier, ma hĺbku 20 metrov a viac ako 130-ročnú tradíciu v člnkovani. Nachádza sa v Mlynickej doline v nadmorskej výške 1346 metrov. Od plesa je pekný výhľad na okolite štíty, vľavo je Solisko, vpravo Patria. Vedie odtiaľ aj jednoduchá túra na Vodopád Skok, po žltej turistickej značke ste tam za hodinku a pol.

Nižné a Vyšné Wahlenbergove pleso

Nachádzajú sa vo Furkotskej doline. Nižné Wahlenbergove pleso je vo výške 2053 metrov nad morom, Vyšné ešte o 104 vyššie. Volajú sa na pamiatku švédskeho lekára a botanika, profesora a cestovatela Göorona Wahlenbergera (1780-1851), ktorý v roku 1813 preskúmal tatranské rastlinstvo. Najjednoduchší prístup je od Chaty Solisko. Ďalšia možnosť je Furkotskou dolinou, je to však o niečo dlhšie.

Jamské pleso

Malebné, ľahko dostupné pleso sa nachádza vo Važeckej doline. Dostaneme sa k nemu od Štrbského plesa po červenej značke za jednu hodinu. Od plesa vedie chodník aj na Kriváň alebo na Podbanské. Pri plese si možno aj posedieť v drevenom altánku.

„Pri poznavaní ples prajem pekné počasie, dobrý zážitok a nezabudnite sa pripoistiť voči zásahu Horskej služby!" odkazuje Oto Rozložník.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >