Všetko, čo ste chceli vedieť o spánku maličkých detí

Gabriela Bachárová, 26. októbra 2022 o 04:45

Novorodené bábätko spí prakticky celý deň, rodičia majú často pocit, že sa budí len na kŕmenie. Dieťa od narodenia do troch mesiacov strávi spánkom až 20 hodín denne.

Malé deti prespia veľkú časť dňa i noci.

Foto: shutterstock.com

„Je normálne, že mi neustále spinká?“ môže sa pýtať čerstvý rodič, ktorý ešte so spánkom malých detí doteraz nemal žiadnu skúsenosť. Dieťa sa musí na svoje nové životné podmienky najskôr adaptovať, v maternici predsa žilo v úplne inom prostredí. Prechod je preň náročný a práve spánok mu v prispôsobení sa pomáha, dieťa jeho prostredníctvom naberá životnú silu. Nechajte ho preto odpočívať, koľko potrebuje.

Potreba spánku v prvom roku života

Je normálne, ak dieťa od narodenia do troch mesiacov spí od šestnástich do dvadsiatich hodín denne. Až potom sa čas, ktorý strávi v ríši snov, začne pozvoľna meniť a skracovať. Potreba nočného spánku u dieťaťa vo veku od štyroch do deviatich mesiacov je 12 hodín, denného spánku potom tri až päť hodín, dohromady teda 15 až 17 hodín.

Dojča vo veku od desiatich do dvanástich mesiacov v noci spinká priemerne 11 až 12 hodín a cez deň asi tri hodiny. Z dvadsiatich hodín denne sa tak v prvom roku života dostane „len“ na 14 či 15 hodín.

Budiť na dojčenie?

Asi prvé dva mesiace života trvá neprerušovaný spánok dieťaťa od dvoch do štyroch hodín maximálne bez toho, aby rozlišovalo, či je deň alebo noc. Po tomto období je už dojča schopné prespať v kuse štyri až šesť hodín s tým, že postupne sa tak deje najmä v nočných hodinách.

Mamičky sa často pýtajú, či dieťa budiť na dojčenie. Platí pravidlo, že dojčiť by sa dieťa malo na požiadanie, avšak orientačne by to nemalo byť neskôr ako po troch hodinách. Preto je niekedy nutné bábätko na dojčenie aj budiť, v prvých mesiacoch života aj v noci.

Koľko stupňov má byť v miestnosti, kde spí maličké dieťa?
Ani teplo, ani zima. Na detský spánok cez deň sa odporúča teplota asi 22 stupňov, ale pokojne môže byť aj o niečo nižšia. V noci postačí teplota okolo 20 stupňov, no chybu neurobíte, ak ju ešte o niečo znížite. Samozrejme, dieťa by malo byť primerane oblečené, aby sa netriaslo od zimy, ale ani nepotilo od prílišného tepla.

Denný spánok

Časom sa spánok dieťaťa presunie do večerných a nočných hodín, avšak malé deti by mali spať aj cez deň, popoludní po obede asi 1,5 až dve hodinky. „Dojčatá do deviatich mesiacov spávajú niekedy ešte aj predpoludním, medzi desiatou až dvanástou hodinou. Spánok ale býva kratší ako ten popoludňajší,“ uvádza známy český pôrodník a perinatológ Antonín Pařízek vo svojej knihe Kniha o těhotenství a dítěti.

Dlhý spánok po obede zvlášť u starších dojčiat a batoliat môže viesť k tomu, že večer sa im nebude chcieť ísť spať. „Niekedy pomôže, keď sa popoludňajší spánok mierne, ale citlivo skráti,” myslí si lekár. Určite to však neznamená násilné budenie zo sna.

Na chrbátiku

„Jediná bezpečná poloha pre spánok novorodenca a malého dojčaťa je na chrbte, čo prináša najnižšie riziko náhleho úmrtia,“ uvádza lekár.

V dobe, keď sa už dieťatko samo pretáča na bruško, však už nemusí spať len na chrbátiku, ale aj v iných polohách, na brušku samozrejme tiež. Ako Anton Pařízek pripomína, dieťa na brušku nemusí len spať, ale dostatočne dlhú dobu by na ňom malo tráviť aj počas dňa. Je to dôležité pre jeho správny fyzický vývoj.

Ukladanie na noc

Príprava dieťaťa na nočný spánok sa postupne stáva príjemným rodinným rituálom. „Pred spaním je dobré dieťa vykúpať a nakŕmiť, pretože oboje vzbudzuje pocit potreby spánku. Po jedle ho učičíkate nosením, láskaním, môžete mu masírovať bruško, zaspievať mu uspávanku, púšťať potichu príjemnú hudbu,“ ponúka lekár možnosti.

Večerný rituál a uloženie by mali večer prebiehať zhruba od šiestej do ôsmej hodiny. „Polhodina pred spaním by mala byť relaxačná,“ odporúča Antonín Pařízek. Medzi relaxačné aktivity patrí napríklad čítanie, a to už aj u celkom malých detí. V izbe má v tom čase byť stlmené svetlo.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >