Vo štvrtok je deň predčasniatok. Oblečiete sa tiež do purpurovej?

gb, 16. novembra 2022 o 04:00

Na Slovensku sa ročne narodí okolo 55 tisíc detí, pričom každé 13. dieťa príde na svet predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom tehotenstva. Štandardné tehotenstvo trvá 40 týždňov. Dlhodobé zdravotné následky sa práve u predčasniatok vyskytujú 10-krát častejšie ako u donosených novorodencov a v celej Európe nedonosené deti predstavujú najväčšiu skupinu detských pacientov. Za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku o takmer tretinu.

Predčasniatok sa rodí stále viac.

Foto: Shutterstock.com

K zvýšeniu povedomia o predčasniatkach každoročne pomáha aj Svetový deň predčasne narodených detí, ktorý si pripomíname 17. novembra. Bol založený európskymi rodičovskými organizáciami a rodičmi predčasne narodených detí. Od roku 2011 má oficiálne čestné miesto už aj v slovenskom kalendári.

Je celosvetovou tradíciou, že sa pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí dominanty v rôznych kútoch sveta zahaľujú do purpurovej farby, ktorá je farbou predčasniatok. Po vlaňajšej rekordnej „reťazi“ 20 najväčších nasvietených dominánt v doteraz najväčšom počte 12 slovenských miest sa tento rok k svetovým dominantám ako Big Ben v Londýne, Eiffelova veža v Paríži či Opera House v Sydney pripojí jedna z našich najmajestátnejších a najstarších dominánt – Dóm sv. Alžbety v Košiciach.

Oblečení do purpurovej

Počas osláv dňa predčasniatok nie sú purpurovo sfarbené len svetové dominanty, ale do tejto farby sa môžu zahaliť aj tí, ktorí sa zapoja do každoročnej výzvy #NaseSrdciaSuPurpurove. Každoročne má výzva veľký úspech, podporu jej vlani vyjadrilo takmer 40 tisíc ľudí. Rodiny predčasniatok, ich priatelia, podporovatelia, ale aj samotné deti narodené predčasne sa obliekajú do odevov purpurových odtieňov a dávajú o tom vedieť prostredníctvom sociálnych sietí.

Podporu a spolupatričnosť možno vyjadriť aj finančne prostredníctvom darovacieho formuláru, z ktorého združenie Malíček, organizátor dňa predčasniatok, financuje všetky aktivity na pomoc predčasne narodeným deťom a ich rodinám: „Vďaka tejto finančnej podpore budeme môcť aj naďalej realizovať naše projekty, zabezpečovať materiálne vybavenie do perinatologických centier a neonatologických oddelení a pomáhať tak tým najmenším.” Darovací formulár nájdete tu.

Pri príležitosti dňa predčasniatok dostanú nedonosené deti a ich rodičia balíčky.

Foto: Malíček


Malíček tiež tento rok pripravil pri príležitosti dňa predčasniatok viac ako 400 kusov balíčkov pre rodičov, ktorí majú svoje deti na neonatologických oddeleniach po celom Slovensku. Balíčky s krásnymi darčekmi obsahujú aj osobné odkazy od rodičov predčasne narodených detí, ktorí si touto náročnou cestou začiatkov so svojimi deťmi prešli pred časom.

Neoddeliteľnou súčasťou osláv Svetového dňa býva aj odovzdávanie ocenení Purpurové srdce osobnostiam z oblasti neonatológie a zo „sveta“ predčasniatok, ktorí robia svet predčasne narodených detí lepší, krajší, kvalitnejší a zdravší.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >