Viete, aké dva zmysly použije človek po narodení ako prvé?

Patricia Poprocká, 30. októbra 2021 o 05:19

Aj keď dieťa už v maternici rozoznáva matkin a otcov hlas, nie sú to veru uši, ktoré využíva bezprostredne po príchode na tento svet ako prvé. A ani oči, hoci sa zrak zvykne označovať za najdôležitejší zmysel, keďže ním prijímame najviac podnetov.

Prvé chvíle na tomto svete by malo každé dieťa stráviť na maminej koži v neprerušovanom kontakte aspoň dve hodiny.

Foto: shutterstock

Pre bábätko, ktoré práve opustilo pohodlné prostredie maternice, sú v prvých chvíľach na svete najdôležitejšie iné zmysly – hmat a čuch. Práve prostredníctvom dotyku sa snaží ostať v čo najväčšom spojení s matkou – dotýkať sa jej čo najväčšou časťou svojho tela.

Ako pripomína združenie MAMILA, ktoré pomáha ženám s dojčením a starostlivosťou o deti, hmat má dieťa veľmi dobre vyvinutý a využívalo ho už v maternici. Teraz sa prostredníctvom dotyku s matkiným telom v novom prostredí dokáže najlepšie adaptovať, upokojuje sa, zohrieva (matkiným teplom) a zároveň sa spúšťajú všetky procesy (v tele matky i dieťaťa) na začiatok dojčenia.

S tým súvisí aj aktivácia druhého spomínaného zmyslu – čuchu. „Bábätko ho využíva na to, aby spoznalo vôňu matky, vôňu prsníka a materského mlieka, ktorá sa podobá vôni plodovej vody, aby sa mohlo začať dojčiť,“ vysvetľuje MAMILA na svojej facebookovej stránke. Vôňu plodovej vody cíti dieťa aj na svojich ručičkách, preto je dôležité, aby ich malo voľné (bez rukavičiek) a neumyté.

Prostredníctvom čuchu a hmatu sa dieťa „zorientuje“, nájde cestu k prsníku a skôr či neskôr sa začína dojčiť. „Všetky zmysly, ktoré dieťa po pôrode využíva, vedú k jednej veci – k dojčeniu,“ uzatvára MAMILA.

Kontakt koža na kožu je teda niečo, čo by mal zažiť po narodení každý. Je to jediné správne miesto, kam bábätko patrí. Žiaľ, napriek početným vedeckým poznatkom to stále nie je v každej našej pôrodnici samozrejmosťou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >