VIDEO S Matejom Tóthom o cyklistike. Kto môže byť majster sveta ako Sagan a aká je najčastejšia chyba rodičov?

ahojmama.sk, 24. augusta 2022 o 04:50

O bicykli sa vraví, že je to prvá vec, vďaka ktorej deti zažívajú prvý pocit slobody a samostatnosti. Cyklistika sa na Slovensku teší veľkej popularite, rekreačná i pretekárska. Kto môže byť majstrom sveta ako Peter Sagan a ako sa vyhnúť zlým návykom? O tom dnešná, už posledná, časť seriálu Deti cvičia s Matejom Tóthom.

Dvaja slovenskí velikáni. Peter Sagan a Matej Tóth to vo svojich športoch dotiahli najvyššie, kam sa dá, k titulu majstra sveta. Peter Sagan trikrát, Matej Tóth raz, k tomu získal aj zlato na olympijských hrách.

Foto: PRAVDA, Ľuboš Pilc

Bicyklovanie deti milujú a sú schopné sa na ňom zabávať dlhé hodiny. Ako však vysvetľuje trénerka cyklistického klubu Epic Dohňany Monika Kadlecová, v žiackom veku je dobré, ak sa deti venujú aj rôznym ďalším športom. Príliš skorá špecializácia je škodlivá z hľadiska toho, že dieťa nenadobúda všetky zručnosti, ktoré potrebuje, a tiež z psychickej stránky – dieťa sa ľahko demotivuje, stratí radosť. Čiže zásada „škola hrou“, platí aj pre šport.

„Najväčšia chyba, ktorú robia rodičia, je, ak tlačia dieťa do niečoho, čo nechce,“ konštatuje tréner CK Epic Dohňany Martin Riška. Spolu s ďalšími športovými odborníkmi z O2 Športovej akadémie Mateja Tótha ale zároveň rodičov povzbudzuje, aby podporu svojho dieťaťa nevzdávali, aj keď dosahuje len priemerné výsledky. „Neznamená to, že také dieťa raz nemôže byť majster sveta. Máme veľa príkladov aj u slovenských športovcov, ktorí ako žiaci nevynikali, no teraz sú špička v Európe či vo svete,“ vraví športový riaditeľ akadémie Michal Tóth, brat chodeckého šampióna.

Ako dodáva Monika Kadlecová, výsledky vo veku 10-12 rokov ešte nič neznamenajú, nie je dokonca nič výnimočné, ak sú dievčatá na tom lepšie ako chlapci. Až neskôr, v kadetskom a juniorskom veku, sa to začína rozlišovať – dievčatá bývajú ohybnejšie, chlapci zasa silnejší. Ak je v tomto veku dieťa schopné venovať tréningu podstatnú časť svojho myslenia a času, môže sa raz presadiť medzi najlepšími.

No a aké cviky nás dnes naučia športoví experti? V prvom rade pôjde o základný cvik cyklistov počas prípravy na suchu – správny drep. Cyklista totiž potrebuje mať silné nohy, najmä stehná, k čomu najlepšie pomáha práve starý dobrý drep. Potom sú tu kompenzačné cvičenia, ktoré môžu využiť aj dospelí po dlhej jazde na bicykli, ktoré pomôžu uvoľniť stŕpnutej šiji či ramenám. Pôsobia ako prevencia proti zraneniam či vývojovým chybám.

Nech sa páči, pozrite si VIDEO Deti cvičia s Matejom Tóthom, 9. časť.




Deti cvičia s Matejom Tóthom
Majster sveta a olympijský víťaz v chôdzi na 50 kilometrov ponúka vo svojej O2 Športovej akadémii Mateja Tótha deťom fyzické aj mentálne cvičenia, vďaka ktorým možno raz aj ony prerazia vo svete športu. V každej časti seriálu, ktorý pravidelne publikujeme na našom portáli ahojmama.sk, Matej Tóth prezentuje cviky dôležité pre rozvoj športových schopností detí. Vysvetľuje, aký majú význam aj ukazuje, ako ich robiť správne.

Projekt vznikol ako pomôcka pre deti prvého stupňa základných škôl a pre ich učiteľov telesnej výchovy. Trénuje sa v ňom presne to, čo deti v tomto veku potrebujú. Vďaka Pravde a portálu ahojmama.sk,ktorý je jej súčasťou, je prístupný širokej verejnosti online na tv.pravda.sk.

Predchádzajúce cvičenia a hry nájdete na týchto linkoch:
Bez čoho Matej Tóth nikdy nezačal tréning?
Akého medveďa nemá rád Matej Tóth?
Vďaka čomu sa Matej Tóth stal olympijským víťazom?
Ako sa mieša korenie športového úspechu
Bez čoho si Matej Tóth nevie šport predstaviť?
Hra na detektívov a jazda na motokárach
Ako vyzerá chodecký nákrok a ako môže lopta pomôcť pri koncentrácii
Matej Tóth predstavuje cviky na koordináciu a rýchlosť





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >