Veľký radca pre vás. 20 tipov, ako v dnešných časoch ušetriť na jedle

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 15. mája 2022 o 04:27

Pár vecí v košíku a účet za ne taký, ako pred rokom za veľký nákup. Ceny potravín, a nielen tých, vyskočili hore a podľa prognóz to už lepšie nebude. Ako si poradiť v dnešných neľahkých časoch? Pripravili sme pre vás veľký šetriaci manuál, nech sa páči, tu je 20 užitočných tipov, ako ušetriť a stále sa stravovať pestro aj chutne.

Aj z mála sa dá vykúzliť chutné jedlo.

Foto: shutterstock

Urobte si nákupný zoznam

Rada „Dvakrát meraj a raz rež“ je viac než namieste. Pred nákupom je dobre spraviť revíziu domácich zásob a premyslieť, čo všetko sa chystáte v najbližších dňoch variť. Jedálnemu lístku prispôsobte aj nákup. Vyhnete sa nákupu mnohých zbytočností, ktoré možno zjete, ale možno zjesť nestihnete a ako pokazené skončia v bioodpade.

Nenakupujte hladní

Hladný človek má na všetko chuť a milión nápadov, čo dokáže navariť a čo všetko sa v kuchyni zíde. Vo vašom košíku skončí oveľa viac potravín, ako keď nakupujete najedení.

Nenaleťte na akciu

Pomaranče za 45 centov, no nekúp to! Treba však pozerať aj na kvalitu, na to, či ich dokážete skonzumovať. Ak áno, máte šťastie a skvele ste nakúpili. Sú však aj podvodnícke akcie, keď je tovar zlacnený naoko, teda keď stojí toľko, čo zvyčajne, resp. len o pár centov menej, no obchodník napísal, že pôvodná cena bola oveľa vyššia, než bola v skutočnosti. No a potom sú ešte úplne klamlivé akcie, keď tovar v regáloch stojí menej, no v pokladni majú „starý kód“, čo znamená, že vám nablokujú pôvodnú, neakciovú cenu. V každom prípade platí: Ak vidíte nápis „Akcia“, spozornite!

Využívajte zásoby doma

Ak sa vám aj zdá, že máte „prázdnu špajzu“, neznamená to, že musíte okamžite do obchodu. Fantázia je úžasná vec a popustiť jej uzdu pri varení sa oplatí. Nevadí, že nemáte suroviny na vaše tradičné obľúbené jedlá, z toho, čo nájdete v poličkách, môžete vytvárať nové, o nič menej atraktívne. Len smelo do toho!

Objavujte nové

Fakt, že ste na nejaké jedlo zvyknutí, neznamená, že vám nemôže chutiť iné. Napríklad mäso, ak chcete kvalitné, nie je vôbec lacná záležitosť. Čo tak ho v niektoré dni v týždni nahradiť iným jedlom? Môžete si ho obľúbiť rovnako ako zvyčajné soté či guláš.

Nenakupujte škodlivé veci

Napríklad sladené nápoje. Hovorí sa o nich už dlho, že sú zdrojom zbytočných cukrov, spôsobujú u detí obezitu, závislosť na sladkom i zubné kazy. Zaťažujú životné prostredie i peňaženku. Čo sa stane, ak ich jednoducho nebudete doma mať? Nebudete ich piť. A čo sa stane potom? A takých potravín je oveľa viac, najmä medzi polotovarmi.

Objavte čaro stravy našich predkov

Nemali to jednoduché, obchodov nebolo, ani peňazí nazvyš. Jedli to, čo práve rok dal, a z čoho mali zásoby. Pustite teda z hlavy v januári chuť na jahody a v lete na ananás, využívajte to, čo je práve v záhradách či na poliach. Spravidla to aj najlacnejšie nakúpite. A niekedy sa len stačí prejsť po prírode. Nazbierate napríklad medvedí cesnak, bylinky na čaj, lesné plody, hríby, všetko úplne zadarmo.

Varte pestro z toho istého

Opäť inšpirácia našimi predkami. Zásoby v ich komorách neboli zvlášť pestré, jedálniček áno. Obilniny, strukoviny či zemiaky sú vďačnými zásobami. Okrem toho, že sú lacnou a bohatou zásobárňou živín, možno ich tiež pripraviť na množstvo spôsobov. Napríklad z fazule či šošovice urobíte polievku, prívarok, soté (so zeleninou, paradajkovou omáčkou a podobne), nátierku, použiť ich možno tiež ako prísadu do zapekaných zemiakov. Z obilnín sa nebojte variť kaše – s ovocím, kakaom, orieškami... Rôzne príchute im dáte rôznymi koreninami ako škorica, vanilka, zázvor, kardamón, koriander, aníz, muškátový oriešok. Kto povedal, že môžu byť len v koláčoch? O zemiakoch nehovoriac – z tých sa dá pripraviť jedlo na milión spôsobov – od placiek, lokší, polievok až po klasické pečené zemiaky.

Pestujte v rámci možností

Kto záhradníči, vec je jasná. Ale aj ak bývate v byte, vždy si môžete v kvetináči na balkóne vysadiť rajčiny, jahody, bylinky, čokoľvek. Ponuka záhradníctiev je naozaj pestrá a sú druhy špeciálne šľachtené na pestovanie v črepníkoch.

Využívajte zvyšky

Zvyšnú ryžu môžete použiť napríklad na kašu alebo z nej urobiť rizoto. Suchý chlieb je vhodný na hrianky, opečený vo vajíčku, do vajíčkovej plnky, knedlí alebo aj na strúhanku. Svoje využitie má väčšina potravín, ak ste bezradní, nápadov je plný internet. A v krajnom prípade je tu ešte vždy vaša mraznička. Tá uschová všetko, kým na danú vec zas dostanete chuť.

Ani o euro viac

Stanovte si pevnú čiastku, ktorú môžete mesačne minúť na potraviny a snažte sa ju neprekračovať, ale naopak, skôr znižovať. Pôjde to, ak z nákupného košíka odbúrate napríklad rôzne pochutiny či sladkosti, ktoré vo výžive nepotrebujete. Zvyknite si tiež odkladať bločky z nákupov a študujte, čo kupujete zbytočne.

Čo sa dá, vyrobte si doma

Vyjde vás to oveľa lacnejšie ako nákup v obchode. Teraz na jar a v lete určite oceníte domáce nanuky či zmrzliny, ovocné šťavy z čerstvého ovocia či domáce limonády. Zásoby si doplňte domácou paštétou, cestovinami, müsli tyčinkami, pestom, kečupom, majonézou či tatárskou omáčkou. Doma si tiež upečte chlieb, rožky a ďalšie pečivo. Komoru naplňte zaváraninami, marmeládami. Vyrobiť si však môžete aj také produkty, o ktorých by ste to nepovedali, napríklad med, tvaroh, maslo či šunku. Na tomto odkaze nájdete postup, ako si vyrobiť domáci jogurt, čerstvý syr a ricottu.

Jedna surovina, viac jedál

Naučte sa variť tak, aby z jednej suroviny mohli pripraviť viac jedál, a tak ušetrili. Napríklad z kurčaťa môžete pripraviť vývar, rezne, pečené mäso, soté, zvyšky ešte použiť do šalátu (napríklad do cestovinového šalátu alebo do šalátu caesar). Zvyknite si pripravovať pokrmy tak, aby vám suroviny či jedlá mohli poslúžiť ešte aj na ďalší deň v inej úprave, napríklad z uvareného hrachu môžete jeden deň pripraviť polievku či kašu a na druhý deň hrachové placky.

Nájdite si vlastných dodávateľov

Skúste si nájsť vlastných dodávateľov vajíčok, zeleniny, údenín, mäsa a podobne. Produkt predávané „z dvora“ sú často lacnejšie ako tie, ktoré musia prejsť celým distribučným reťazcom. Takými predajcami môže byť babička z vedľajšej ulice alebo blízky farmár, ktorý má na svojom pozemku miniobchodík s vlastnými produktami.

Jedzte doma

Ak to so šetrením myslíte naozaj vážne, budete si musieť odoprieť obedy či večere v reštauráciách, keďže jedlo vonku tiež výrazne zdraželo. Namiesto toho si do práce na desiatu a obed pripravujte vlastné pokrmy. Je to jednoduché, stačí predchádzajúci deň uvariť trochu väčšiu večeru a časť z nej odobrať do fľaše či do krabičky. Dávajte si pozor aj na fast foodové občerstvenie na ulici alebo na kávu so sebou. Síce sa to nezdá, ale keď spočítate všetky výdavky za nákupy niečoho malého na osvieženie, výsledná suma vás môže nepríjemne prekvapiť.

Prenajmite si chatku

Skúste sa poobzerať v okolí, či niekto neponúka lacno na predaj či prenájom záhradnú chatku s malým pozemkom, kde si budete môcť dopestovať dnes tak drahú zeleninu a ak máte dobrodružného ducha, možno by sa tam dali na mäso i vajíčka chovať aj sliepky.

Predlžujte potravinám dobu spotreby

Samozrejme, čerstvé potraviny treba skonzumovať do dátumu spotreby, ale u tých trvanlivých sa nemusíte báť prekračovať dobu minimálnej trvanlivosti. Dátum vyznačený na ich obale totiž neznamená, že po ňom sa už stávajú nepoužiteľné. Obilniny, strukoviny, sušené, mrazené, konzervované potraviny môžete väčšinou bez obáv konzumovať aj dlhšiu dobu po uplynutí trvanlivosti, nemali by však mať narušený obal a mali by ste ich správne skladovať.

Čo je lacnejšie?

Aj dnes, v časoch všeobecného zdražovania, nájdete na trhu potraviny, ktoré sú cenovo celkom prijateľné. Varte najmä z nich. Medzi také potraviny patria napríklad ovsené vločky, zemiaky, obilniny, strukoviny, kyslá kapusta, ďalej mäso, ktoré sa nepovažuje za až tak vyhľadávané, ale je chutné toľko nestojí (napríklad bravčová hlava, nožičky či koleno s kosťou, ďalej napríklad kuracie krky, žalúdky či srdcia).

Zásady úsporného varenia

V kuchyni sa dá ušetriť nielen na potravinách, ale aj na spôsobe, akým varíte. Namiesto teplej či horúcej vody používajte pri varení studenú, ktorú zohrejete či už v rýchlovarnej kanvici alebo na sporáku. Do hrnca dávajte len toľko vody, koľko treba. Energiu vám ušetrí používanie tlakového hrnca, keď po natlakovaní môžete platňu znížiť na minimálny výkon, a jedlo bude aj tak hotové skôr ako v obyčajnom hrnci. Dobu varenia urýchli a spotrebu zníži aj použitie obyčajne pokrievky na hrniec. Namiesto rúry na pečenie skúste použiť remosku, ktorá toľko „nežerie“. A napokon, uvarte viac jedla naraz, aby ste na druhý deň zasa nemuseli púšťať všetky spotrebiče. Vyplatí sa skontrolovať, akú energetickú triedu majú a v prípade, že sú nehospodárne, vymeniť ich za úspornejšie.

Vernostná kartička

Vyplatí sa zaobstarať si vernostnú kartičku supermarketu, ktorý navštevujete (ak ju ponúka). Môžete tak ušetriť isté peniaze. Držiteľom vernostnej karty môže obchod ponúkať pravidelne napríklad akciové ponuky, prípadne možno získať zľavu na nákup. Dajte však pozor, ako obchod zaobchádza s vašimi osobnými údajmi.

Želáme vám čo najmenej peňazí minutých na nákupy potravín!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >