V Trnave vyrástlo unikátne mesto detí. Okúsia v ňom život dospelých

TASR, gb, 9. júla 2019 o 08:31

Deti vo veku od osem do 15 rokov majú až do 26. júla príležitosť vyskúšať si v priestoroch trnavského Mestského zimného štadióna život dospelého človeka. Vyrástla tam miniTrnava.

Papajko patrí aj tento rok medzi najpopulárnejšie stanovištia - pre zákazníkov aj záujemcov o prácu.

Foto: Facebook MiniTrnavy - mesta detí

Pred tromi rokmi vzniklo v Trnave prvé mesto detí na Slovensku. Unikátny projekt trnavskej samosprávy priniesol niečo, čo tu ešte nebolo – minimesto, ktorého občanmi sú výhradne deti. Samy si ho spravujú, pracujú tu a zabávajú sa, spoločne ovplyvňujú dianie v ňom. Rodičia sem môžu iba nakuknúť a ostatní dospeláci sú tu len pre istotu, aby dozerali na bezpečný priebeh hry a občas poradili.

„MiniTrnava je unikátna tým, že deti majú v bezpečnom prostredí možnosť vyskúšať si, ako to chodí vo svete dospelých. Komunikujú spolu, riešia konflikty, učia sa spolupracovať. Nesú zodpovednosť za svoje rozhodnutia, uzatvárajú nové priateľstvá a spoznávajú nové veci. Každý rok si odtiaľto odnášajú nezabudnuteľné zážitky a lúčia sa s nami so slovami, že sa už nevedia dočkať ďalšieho ročníka," povedala koordinátorka projektu Katarína Haršányiová z odboru vzdelávania, športu a kultúry Mestského úradu v Trnave.

V miniTrnave sa deti hrajú samy, bez rodičov. Na to, aby mohli malí návštevníci do minimesta vstúpiť, je potrebné vedieť čítať, písať, počítať a pohybovať sa v ňom samostatne. Mesto je tak určené deťom od 8 do 15 rokov.

Každý si vyplní svoj Preukaz občana miniTrnavy, ktorý treba mať stále pri sebe, rodičia môžu vstúpiť na návštevnícke vízum.

Foto: MiniTrnava

V meste detí nechýba radnica a mestský úrad, ktoré ho riadia, univerzita, kde sa miniTrnavčania vzdelávajú, úrad práce s pestrou ponukou zamestnaní ani banka, aby si mali pracovití miniobčania kde dať vyplatiť zarobenú odmenu v miniTrnavskej mene trnky (miniTRNavské KorunY). Okrem toho je tu kvetinárstvo, market, remeselné a kreatívne dielne, zábavný park a mnoho iných inštitúcií a zariadení, vďaka ktorým je tu stále čo robiť. Koho práca unaví, ten si odpočinie v kine, oddychovke či pri hrách. MiniTrnava má okrem toho vlastných smetiarov, údržbárov aj taxikárov, takže nuda naozaj nehrozí.

Podujatie sa pôvodne malo konať každé dva roky, deti si ho však okamžite zamilovali a tak sa Mesto Trnava rozhodlo organizovať ho každoročne. Pochvaľujú si ho aj rodičia – na celé tri týždne počas letných prázdnin majú totiž program pre svoje deti, navyše zadarmo a bez potreby vopred sa prihlasovať.

O tom, že tento projekt má zmysel, svedčí aj minuloročná denná účasť vyše tristo detí. Vlani mesto detí navštívilo viac než 4 200 ľudí. V deň otvorenia, pondelok 8. júla, to bolo 298 detí.

„Zo záujmu detí a dôvery ich rodičov máme veľkú radosť a tešíme sa na čas, ktorý je pred nami," uviedla Haršányiová. Otvorené je každý pracovný deň medzi 8.00 a 15.30 h až do piatka 26. júla. Netreba sa vopred prihlasovať, stačí prísť.

Ponuka v bufete. Neodoláte!

Foto: MiniTrnava


Každý pondelok sú voľby, miniTrnavčania volia starostu a členov mestskej rady.

Foto: MiniTrnava


V kníhviazačstve sa deti naučia viazať knihy.

Foto: MiniTrnava






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >