V spore rodičov o dieťa môže pomôcť vyšší súdny úradník aj psychológ

SITA, TASR, 22. októbra 2023 o 17:22

Rozvádzajúci rodičia sa vedia dohodnúť na starostlivosti o deti a umožniť im tak šťastné detstvo. Pomôcť im v tom môže vyšší súdny úradník aj psychológ. Poukázala na to sudkyňa Eva Farkašová v súvislosti s novým reformným prístupom v rodinnoprávnej agende.

Rozvod je síce pre deti trauma, ale tá sa dá zmierniť.

Foto: shutterstock.com

Sudkyňa verí, že napriek partnerským sporom je každý rodič kompetentný sa postarať o svoje dieťa. „Nový prvok v súdnom systéme, vyšší súdny úradník - koordinátor a psychológ, dokážu rodičom pomôcť, aby sa rozchádzali nie v konflikte a aby sa dokázali o svojom dieťati rozhodnúť sami,” spresnila. Ako poukázal štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Sepeši, do spoločnosti potrebujeme dostať viac dôstojnosti a ľudskosti, čo ponúka práve alternatívne riešenie sporov.

Systém projektu vychádza z takzvaného Cochemského modelu, ktorý funguje už roky v okolitých krajinách a jeho podstatou je začať s rodinou odborne pracovať čím skôr od vzniku konfliktu. Výsledkom má byť najlepší záujem maloletého a vytvorenie priestoru pre dlhodobú spoluprácu jeho rodičov. Ročne súdy rozhodnú asi o 9000 prípadov maloletých. Intervenciami koordinátorov prešlo v roku 2022 vyše 1500 prípadov, čo je 16 percent zo všetkých rozhodnutých prípadov o zverení maloletých. Osemdesiat percent prípadov sa skončilo dohodou.

„Dokážeme konflikt spočiatku eliminovať, aby nedorástol do obludných rozmerov. Aby to neboli súdne konania o dieťa, ktoré trvajú šesť, sedem, osem rokov. Tieto roky rodičom zbehnú veľmi rýchlo, no pre dieťa je to kus jeho detstva," uviedla Eva Farkašová. Umožniť dieťaťu šťastné detstvo aj napriek rozchodu je podľa nej možné vtedy, keď rozchod nie je konfliktný. „Nový prvok v súdnom systéme, vyšší súdny úradník (kooordinátor) a psychológ dokážu tomu veľmi dobre napomôcť," dodala sudkyňa a pokračovala, že najkrajšia na tom je spätná väzba priamo od rodičov, ktorí sú prekvapení neformálnym a rýchlym prístupom a sú šťastní, že si nenechali ukradnúť svoju rodičovskú zodpovednosť a dokázali o dieťati rozhodnúť aj v ťažkej situácii rozchodu.

Ministerstvo spravodlivosti vysvetľuje, že medzi základné piliere nového multidisciplinárneho prístupu riešenia konfliktov na okresných súdoch patria najmä motivácia a podpora rodičov zo strany súdov, oddelení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately na úradoch práce a zo strany všetkých zainteresovaných odborníkov alebo subjektov, aby našli sami vhodné riešenie dohodou. Cieľom je konať v najlepšom záujme dieťaťa. „Zámerom je nastaviť komunikáciu rodičov aspoň v minimálnej miere a deeskalovať rodičovský konflikt," vysvetlil rezort spravodlivosti a doplnil, že po dosiahnutí dohody, ktorá je v záujme maloletého dieťaťa, by súdy mali rešpektovať zhodné rozhodnutie rodičov, ktoré sa opiera o názor ich dieťaťa a je v súlade so záujmom spoločnosti na ochrane detí. Zvyšuje sa teda podpora prevzatia rodičovskej zodpovednosti s využitím možností, ktoré ponúkajú spolupracujúci odborníci a subjekty.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >