V nemocniciach pribudne psychologická pomoc pre rodičov predčasniatok

gb, TASR, 11. októbra 2022 o 04:33

Keď sa bábätko narodí predčasne, celý život rodiny sa v tej chvíli zmení. Radosť z očakávaného rodičovstva razom zastrie neistota, strach či žiaľ. A hoci rodič potrebuje byť silný pre svoje bábätko, ktoré bojuje o život v inkubátore, sám sa často, okrem zdravotníkov na oddeleniach a svojich blízkych, nemá na koho obrátiť, aby ho podporil.

Pomoc potrebuje nielen predčasniatko, ale aj jeho rodičia.

Foto: shutterstock.com

Až 70 percent rodičov v situácii po predčasnom pôrode by prijalo psychologickú pomoc, podporu iných rodičov, čo si prešli podobnou skúsenosťou, alebo podpornú skupinu. Uviedli to v prieskume realizovanom Občianskym združením Malíček, ktoré v spolupráci so zdravotníkmi neonatologických oddelení perinatologických centier prichádza s konceptom psychologickej pomoci pre rodiny predčasne narodených a rizikových novorodencov do nemocníc.

Malíček už podpísal memorandum o spolupráci so zástupcami všetkých perinatologických centier na Slovensku. „Podpis memoranda o spolupráci v tejto oblasti znamená, že rodičia budú mať k dispozícii psychologickú podporu v online forme zabezpečenú prostredníctvom Malíčkom už v najbližších týždňoch. Kontinuálne sa však budú robiť kroky na vytvorenie psychologickej pomoci priamo na oddelení, a to prítomnosťou klinického psychológa,“ vysvetlila predsedníčka združenia Ľubica Kaiserová.

Psychologická pomoc je na novorodeneckých oddeleniach na Slovensku podľa jej slov zatiaľ iba v počiatkoch, aj keď neonatologické pracoviská ako Bratislava a Trenčín ju už dokážu rodičom poskytnúť. „Psychológ by mal byť členom tímu každého perinatologického centra. Pretože tak, ako sa staráme o dieťa, by sme sa mali starať aj o matku a rodičov,“ doplnila Zuzana Navrátilová, klinická psychologička na Novorodeneckej klinike Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave, ktorá sprevádza rodičov na ceste spojenej s predčasným pôrodom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >