Užite si jesenné prázdiny! 10 miest, ktoré sú najkrajšie práve v tomto období

Patricia Poprocká, 28. októbra 2022 o 04:50

Jesenné prázdniny, ktoré dnes začínajú, využívajú ľudia najmä na návštevy hrobov svojich blízkych. Času je však dosť aj na výlety – či už za prírodnými alebo historickými krásami Slovenska. Ak premýšľate, kam sa vydať, je tu našich 10 tipov na miesta, ktoré sú najkrajšie práve v tomto jesennom období.

Na Budatínskom hrade môžete stráviť príjemný deň - v múzeu i okolitom parku, ktorý má rozlohu 4,7 hekrára.

Foto: Martin Babarík

Budatínsky hrad v Žiline

Vzácna pamiatka s najstaršími zachovanými časťami z 14. storočia leží na sútoku riek Váh a Kysuca. V hrade je múzeum, okolo je historický park, nádherné miesto na oddych. Vstup do parku je bezplatný, rovnako i do kaplnky. V budove hradu si po zakúpení vstupeniek môžete pozrieť expozície.

Slopovo

Tento vrch pri Klenovci v nadmorskej výške 851 metrov je okrem nádherných výhľadov a možností paraglajdingu aj historickým miestom. Neďaleko, na dnešnom Mravcovom vŕšku, mal totiž postavenú drevenicu Uhorčík, alias Martin Mravec, člen Jánošíkovej družiny, kde v marci 1713 drábi Uhorčíka s Jánošíkom zatkli. Slopovo dnes zdobí rozhľadňa, z ktorej vidieť Tatry aj maďarskú Matru. No a na jeseň je tam takto krásne.

Výhľad zo Slopova zbytočne opisovať slovami.

Foto: Martin Babarík

Minčol (Veľká Fatra)

Minčolov máme na Slovensku viac – v Malej Fatre, ale aj na východe. Tento Minčol je vo Veľkej Fatre, východiskovým miestom sú Liptovské Revúce. Môžete sa naň vydať kedykoľvek, aj v zime. Ak máte radi farebnejšie obrazy, odporúčame ta ísť práve v jeseni. Na vrchol 1398 metrov nad morom to nie je síce čo by kameňom dohodil, určite však stojí za to. Zaujímavá je už cesta a ešte viac výhľady. Takto to tam vyzeralo pred necelými dvoma týždňami.

Pohľad z Minčolu na Čierny kameň, Ploskú a Borišov.

Foto: Martin Babarík

Teplý vrch

Nie nadarmo sa volá Teplý. Vodná nádrž o veľkosti 100 hektárov v okrese Rimavská Sobota má najteplejšiu vodu na Slovensku, v lete dosahuje až 28 stupňov. Obľúbená rekreačná oblasť má aj v jeseni čo ponúknuť – rybolov, pre otužilejších aj kúpanie, no a potulky krásnymi zákutiami s ešte krajšími scenériami.

Teplý vrch má v jeseni jedinečnú atmosféru.

Foto: Martin Babarík

Smolenice, Dolina Hlboča

Malé Karpaty ponúkajú nenáročnú turistiku na západe Slovenska a Smolenice sú ideálnym východiskovým bodom. Môžete sa odtiaľ vydať do Doliny Hlboča, kde je jediný vodopád v tomto pohorí, na najvyšší vrch Záruby, alebo len tak sa pomotať v okolí zámku jeho krásnym parkom. Rozhodnúť sa môžete na mieste, pri niektorom s turistických smerovníkov. Vydať sa po niektorej zo značiek sa ale určite oplatí, toto vás čaká napríklad pri spomínanom Hlbočianskom vodopáde.

Malé Karpaty sú naozaj malé pohorie, ukrývajú ale množstvo čarovných zákutí. Na snímke Dolina Hlboče blízko rovnomenného vodopádu.

Foto: Radovan Varchola

Poloniny

Východ má inú atmosféru ako západ, je tu viac divokejšej prírody, oveľa viac možností aj náročnejších túr. Národný park Poloniny je typickým príkladom. V jeseni tam stretnete oveľa menej ľudí ako v letnej sezóne, čo je ideálne pre tých, ktorí chcú v tichu a samote na chvíľu vypnúť. Trás je v Poloninách neúrekom – od ľahších až po náročnejšie. Keď už tam ste, prečo sa nevybrať napríklad na Kremenec, najvyšší vrch – trojhraničný bod Slovenska, Poľska a Ukrajiny?

Na Kremenci.

Foto: Ing. Miroslav Buraľ

Budínska skala a Jánošíkova skrýša

Výlet s nádychom dobrodružstva. Skalné bloky pri Budinej v okrese Lučenec sú vďačným miestom na prechádzku, ale aj skalolezectvo či bouldering. Ich súčasťou je aj jaskyňa, nazývaná Jánošíkova skrýša, v ktorej sa kedysi údajne skrývali zbojníci. Či práve Jánošíkova družina, nie je známe. Je však voľne prístupná a v zime má nádhernú ľadovú výzdobu.

Skaly v krásnom prostredí sú lákadlom pre veľkých i malých.

Foto: Martin Babarík

Slovenský raj

Nemusíte ísť do najťažších roklín, v týchto dňoch sú krásne aj okrajové časti. Náš tip je vodná nádrž Palcmanská Maša, na jeseň takmer zabudnuté miesto v nádhernom romantickom prostredí. V lete to tu žije turistikou, kúpaním, člnkovaním a rybolovom, teraz je tam božský kľud plný jesenných farieb. Kúpať sa budú asi iba otužilci, urobiť si túry do Zejmarskej rokliny či Stratenskej píly však môže každý.

Foto: PETER OLEKŠÁK, Košice región turizmus

Trenčianske Teplice

Trocha pohodlia a komercie, prečo nie? Kúpeľné mestečko v objatí kopcov je na jeseň dokonalým miestom na oddych. V priestrannom anglickom parku z roku 1873 možno nájsť množstvo malebných zákutí, jazierko, minigolf, vzácne stromy, ale aj kaviarne na posedenie či predaj neodmysliteľných kúpeľných oblátok. Milovníci wellness si môžu pobyt spríjemniť aj procedúrami, ponúk je veľa, stačí si vybrať.

Trenčianske Teplice sú známe aj filmvým festivalom a kúpaliskom Zelená žaba s unikátnym bazénom vytesaným do skaly.

Foto: PRAVDA, Milan Kráľ

Kysucké Trojmedzie

Na severovýchode spája Slovensko s dvoma susedmi (Poľskom a Ukrajinou) už vyššie spomínaný Kremenec, na severozápade zasa máme Trojmedzie spájajúce Slovensko s Českom a Poľskom. Konajú sa tu viaceré cezhraničné podujatia a inak je to veľmi príjemné miesto pri potoku, kde sú ohniská a altánky na posedenie. Z poľskej strany vedú k Trojmedziu schody a asfaltový bezbariérový chodník. Ako to tam vyzerá, uvidíte najlepšie, ak miesto navštívite, zatiaľ aspoň tieto fotografie. Viac uvidíte, ak kliknete na šípku na boku obrázku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >