Už žiadne delenie rodín na harmonické a rozvrátené. Ministerstvo školstva sa rozhodlo pre rázny krok

pt, 22. decembra 2023 o 05:40

Školáci by sa na občianskej náuke už nemali viac učiť o rozvrátených a harmonických rodinách. Ministerstvo školstva sa rozhodlo zmeniť výkonový štandard štátneho vzdelávacieho programu, pretože takéto delenie môže traumatizovať deti, ktoré nežijú v úplných rodinách.

V škole sa už deti nebudú učiť o delení rodín na harmonické a rozvrátené.

Foto: Shutterstock.com

„Tieto pojmy naozaj nie sú vhodné, deti predsa nemôžu za to, v akej rodine vyrastajú,“ odôvodnil minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Rezort školstva sa tak stotožnil s kritickými názormi, podľa ktorých učebnica občianskej náuky používaním pojmov rozvrátená a harmonická rodina traumatizovala deti z rodín rozvedených rodičov a automaticky im predpovedala problematickú budúcnosť.

Výkonové štandardy nového štátneho vzdelávacieho programu, ktorý vláda schválila v marci tohto roka, už s problematickými pojmami nepracujú. Do praxe sa od prvého ročníka zavádzajú od septembra 2023 a postupne budú nahrádzať predchádzajúci vzdelávací program.

V tomto prípade sa však ministerstvo školstva rozhodlo problematický výkonový štandard z predchádzajúceho štátneho vzdelávacieho programu vypustiť okamžite. Nahradilo ho štandardom z nového vzdelávacieho programu a namiesto delenia rodín na „harmonické“ a „rozvrátené“ budú žiaci „poznávať variabilitu rodín a rôznych životných situácií detí.“

Nový výkonový štandard vznikol ako konsenzus širokej pracovnej skupiny odborníkov a prešiel viacnásobným recenzným konaním. Minister Drucker zmenu konzultoval začiatkom decembra 2023 s Kurikulárnou radou, čo je poradný orgán ministra, v ktorom pôsobia odborníci a zástupcovia rezortných organizácii vrátane verejných, súkromných či cirkevných škôl. Návrh na zmenu výkonového štandardu získal na Kurikulárnej rade jednohlasnú podporu.


ANKETA:

Súhlasíte, aby sa deti namiesto o rozvrátených a harmonických roidnách učili o variabilite a rôznych životných situáciách rodín?

78,3%



16,5%



2,6%



0,9%



1,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >