Útulne a milo ako doma. V moravskej nemocnici čaká mamičky takáto luxusná predpôrodná izba

Gabriela Bachárová, 23. júna 2022 o 04:15

Príjemné prostredie, v ktorom sa nastávajúca mamička môže upokojiť a uvoľniť, je veľmi dôležité pre zdarný priebeh pôrodu. Dobre to vedia v moravskom Havířove, kde predpôrodnú rodinnú izbu upravili do podoby, ktorá skôr pripomína útulný byt či pekný hotel.

Ako by sa vám páčilo rodiť v takýchto priestoroch?

Foto: Nemocnica Havířov

„Máte pocit, že sa pozeráte na fotografie hotelovej izby alebo útulnej spálne? Tak v tom prípade je všetko tak, ako má byť, pretože to bol náš zámer. Cítiť sa ako doma, no byť v centre diania našej pôrodnice,” predstavila havířovská nemocnica svoju novinku. Pôrodnica na severnej Morave patrí k najobľúbenejším v Česku a je to i vďaka príjemnému prostrediu a dôstojnému zaobchádzaniu s rodiacimi ženami.

Autorkou nového vzhľadu je dizajnérka Kristína Polakovičová, ktorá však pri tvorbe predpôrodnej izby úzko spolupracovala s tímom pôrodného oddelenia. Výsledok spoločnej práce si môžete pozrieť nižšie na fotografiách. „Veríme, že sa v izbe budú nastávajúce mamičky so svojím sprievodom cítiť pohodlne a komfortne,” praje si nemocnica.

„Toto je len začiatok, po plánovanej rekonštrukcii šestonedelia to bude konečne značka ideál. A hoci je pekné prostredie dôležité, verím, že naša pôrodnica a novorodenecké oddelenie sú špičkou z iných dôvodov. Dizajn izby je však úžasný!” pochválil novinku primár detského oddelenia havířovskej nemocnice Hynek Canibal, ktorý sa v nemocnici snaží o zásadné zmeny vo vzťahu pacient lekár. Náš starší rozhovor s ním si môžete prečítať na tomto odkaze.

Havířovská nemocnica sa veľmi orientuje na to, aby sa v nej malí i väčší pacienti cítili ako doma. Napríklad na detskom oddelení môžu byť rodičia so svojím potomkom nepretržite a netýka sa to len malých detí. Prítomnosť rodičov je zaručená aj na jednotke intenzívnej starostlivosti a rozbieha sa i možnosť byť s dieťaťom počas uspávania pred operáciou. Mamičky po pôrode si zasa môžu dopriavať luxusné raňajky vo forme švédskych stolov, ktoré sú servírované v dôstojnom prostredí. Viac o tomto stále nevšednom prístupe k nemocničnému stravovaniu si prečítate tu.

Pozrite sa, ako to vyzerá v havířovskej predpôrodnej rodinnej izbe. Pohodlná posteľ, optimistická maľba s motívom kvetov na stene i na žalúziách, nechýba televízia, k dispozícii je i vzdušná a moderná kúpeľňa. Také niečo by určite uvítali aj mamičky rodiace v slovenských pôrodniciach, kde je však podobný komfort stále skôr výnimkou ako pravidlom.

















Hoci sa niektoré pôrodnice snažia spríjemniť ženám prostredie, v ktorom majú priviesť svoje dieťa na svet, niekedy sa podarí pravý opak. Veľkú kritiku si vyslúžila rekonštrukcia predpôrodnej izby v známej pražskej pôrodnici U Apolinára. Nesúhlasné reakcie najčastejšie hovorili, že im izba po zmenách pripomína väznicu či psychiatrickú nemocnicu a o nejakej útulnosti, ktorá bola pôvodným zámerom nemocnice, nemôže byť reč. Veď posúďte sami, ako na vás izba pôsobí. Strohé dlaždičky na podlahe a stenách bolí síce odstránené, zmizli aj luxféry, ktoré sú akýmsi symbolom nemocničnej neútulnosti, no výsledok sa podľa väčšiny komentujúcich príliš nepodaril. V porovnaní s havířovskou zmenou celkom určite.



A tu si môžete pozrieť, ako predpôrodná izba vyzerala pred samotnou rekonštrukciou.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >